Å beskytte seg mot smitte i disse influensatider

6

Det er mange som er influensasyke eller forkjølet nå, og jeg ser at folk rapportere om den ene etter den andre i familien som «går ned for telling».

En bloggvenn delte en statusoppdatering på Facebook i går som jeg ville ta med meg videre:

I disse influensatider – ta hensyn til de rundt deg om du er smittet. Ikke alle kan ta vaksine, har dårlig immunforsvar m.m. Må du ut/omgåes andre mens du er syk, så ha det i tankene.

Jeg er ingen vaksinemotstander, heller tvert i mot, men det er verdt å merke seg at ikke alle kan ta vaksine. Mange kronisk og langvarig syke har også av en eller annen grunn et nedsatt immunforsvar og blir lettere smittet, i tillegg til at de er mer utsatt for komplikasjoner.

Folkehelseinstituttet har informasjon om å beskytte seg selv og andre mot smitte. De skriver blant annet:

Slik beskytter du andre mot smitte dersom du selv er syk:

 • Vær hjemme fra jobb,skole eller barnehage. Du kan gå tilbake på jobb/skole/barnehage 24 timer etter at du er feberfri, og hvis du forøvrig følger deg frisk. Helsepersonell skal holde seg borte fra jobb i 7 dager etter at man ble syk.
 • Begrens antall personer du har kontakt med.
 • Hold (om mulig) en avstand på minst én meter til friske personer.
 • Papirlommetørkle foran munnen beskytter andre når du hoster eller nyser. Kast papirlommetørkleet etter bruk. Vask så hendene.
 • Bruk albukroken når du må hoste eller nyse og ikke har papirlommetørkle tilgjengelig.
Se på det – man skal faktisk holde seg hjemme i 24 timer etter at man er feberfri! Og hvor mange kjenner vi ikke som pakker i seg noen Paracet og tvinger seg på jobb likevel, og så sitter de der og hoster og nyser og smitter andre… ufint er det!
Noen ME-pasienter opplever at de nesten aldri blir forkjølet eller får influensa. Andre – som meg – får «alt», og mange komplikasjoner i tillegg. I fjor ble jeg smittet med det som så ut til å være en relativt uskyldig forkjølelse, men jeg var såpass svekket og immunforsvaret mitt så på bærtur at det bare ble verre og verre, og jeg endte med både bronkitt, bihulebetennelse og lungebetennelse. Det tok meg 4 uker og flere antibiotikakurer for å bli kvitt svineriet, og enda en måned før jeg følte at formen var tilbake der jeg var før jeg ble syk. En svært slitsom vår!

Hvis jeg har en avtale, hvis jeg skal møte folk, så spør jeg nå om de eller noen i familien har vært syke i det siste. Om så er, så vil jeg heller utsette vårt møte, og håper på forståelse for det. Det føltes så klart trist da en venninne av meg var innom her før jul med en julegave til meg og jeg ikke engang kunne gi henne en klem, men siden både hun og samboeren fortsatt var forkjølet, så tok jeg rett og slett ikke sjansen. 🙁

Ta vare på hverandre, og ikke spre smitte! <3

Share.

About Author

6 kommentarer

 1. Har alltid trodd at japanere går med sånne kirurgmasker for ikke å bli smittet av andre, men det er visst oftest først og fremst for ikke å smitte andre når man selv er syk. Ikke dumme, de japanerne…

  • Ah, det var jo omtenksomt da!

   Det stod oppslag på legesenteret mitt i fjor om at hvis man kom dit med influensaplager var det værsågod bare å forsyne seg med munnbind, som man skulle ha på til man kom inn til legen. Dessuten var det godt fordelt med håndsprit-stasjoner overalt. Det føltes betryggende!

 2. Lurt for alle det å ta litt forhåndsregler! Fint med slik «bærbar» antibakk flasker – har alltid en i vesken jeg så jeg kan ta på etter å ha tatt på steder, ting og ikke minst penger i butikken. Viktig med håndhygiene disse tider så kjempeviktig å vaske seg etter man har vært ute blandt folk osv.

  • Ja, det er et godt tips synes jeg. Vi er jo mye mer «rundt omkring» enn før, så da er vi kanskje i kontakt med mer bakterier også? (Vel, NOEN av oss er ikke sååå mye rundt omkring da…hehe). Men håndhygiene er nok det viktigste ja!

 3. Jeg har mer tro på god håndhygiene enn antibac. Problemet med antibac er at den ikke skiller mellom «snille» og «slemme» bakterier, og den tar også de snille som har som oppgave å holde de slemme borte. Men antibac er selvsagt ingen dum idé hvis man ikke har tilgang på andre vaskemuligheter, f.eks. på reise.

  Ellers tror jeg man skal være litt mer «meggete», ved f.eks. å nekte å sitte nær noen som nyser og snufser på offentlige steder. Jeg tror vi er altfor høflige. Ei venninne av meg som kom fra Syden for ei tid tilbake. Hun ble sittende ved siden av en som snufsa, nøs og hosta hele veien. Venninna mi ble selvsagt smitta og slet med infeksjoner i flere uker etterpå. Hun har astma, så hun hadde hatt desto større grunn til å be om å få et annet sete, men gjorde det ikke. Tror hun angra etterpå. Det er litt typisk at vi setter høflighet foran egen helse!

  Et annet eksempel er alle de som skal spare arbeidsgiver for utgifter til egenmeldingsdager (eller hva det nå er) og drar på jobb til tross for influensa. De risikerer at mange andre blir smitta, både på bussen/trikken og arbeidskollegaer, noe som faktisk blir enda dyrere totalt sett.

  • Ja til å være mer «meggete» ja! Det føles så ubehagelig å være den som ber om å få bytte sete eller flytte seg når noen sitter og hoster, men den lille stunden med ubehagelighet er vel verdt det fremfor ukesvis i senga… :.-(

   Men hva ER det med folk som ikke kan holde seg hjemme når de er syke?? Jeg skjønner at de tror de gjør noen en tjeneste og at de er «tøffe» som «ikke lar seg knekke» av en influensa, men det er jo så feil! Kjenner at dette irriterer meg noe skikkelig. (Og ja, jeg har vært sånn selv, så jeg har lært av mine feil hehe).

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.