Dagens detaljer: Noe eksklusivt

6

Debatten går om rådyre merkeklær til barn: Er det virkelig verdt det å bruke tusenvis av kroner på luksusklær til små barn som de uansett er vokst ut av om kun kort tid?

Mange mener merkehysteriet har tatt helt av og at foreldrene bruker barna som utstillingsdukker for egen velstand. Bekymrede stemmer taler om hvilke verdier vi løfter frem og hvordan barna skal takle dette når de skal ut i verden på egen hånd – kanskje bortskjemte med at de aldri trenger å ønske seg noe lenger, fordi foreldrene alltid har kjøpt «det de trenger» og vel så det.

Andre igjen synes de må få ha privilegiet det er å kunne kjøpe noe luksuriøst og ekslusivt til barna, når de først har jobbet og fått råd til det.

eksklusiv

Eksklusiv, som utelukker, eller selv holder seg borte fra, andre enn visse utvalgte; som er forbeholdt et fåtall; utsøkt, kresen. (snl.no)

Som mange vet er jeg virkelig for å nyte det gode liv, men det kan jo komme til uttrykk på ulike måter. Jeg kunne kanskje hatt flere designerklær og nyere sofa, men velger heller å legge pengene i opplevelser og andre former for minner.

Samtidig har jeg også ting i skapet som mange ville omtalt som luksusgoder og ekslusivt, og i dag skal jeg vise dere det mest ekslusive plagget jeg har.

2013-11-21 14.29.22 HDR 2013-11-21 14.29.52 HDR

En blå t-skjorte i bomull?? Hvordan kan det være det mest eksklusive jeg har?

Fordi denne t-skjorten får du kjøpt kun ett sted i verden, og det er her:

Photo 05.11.12 19 53 46

Langt ute i Rødehavet, ca. 9 mil fra kystbyen Marsa Alam, finnes det et fyrtårn som står på Daedalus Reef. Hit kommer du kun på én måte, og det er selvfølgelig med båt! Fra dykkebåtene (såkalte «liveaboards», som kjører turer med dykkegærne folk rundt) kan man ta gummibåten og svippe i land på dette fyrtårnet. Der sitter det to gamle menn – en far og sønnen hans – som er fyrvoktere. For å få tiden til å gå og for å tjene noen ekstra penger, selger de t-skjorter med fyrtårnet på til dykkerne og slår gjerne av en prat i samme slengen.

Den koster ikke mange kronene, denne skjorta, men det koster jo litt å komme seg dit da.

Så møter man dagen på denne måten…

Photo 29.10.12 16 28 16

DSC_0090 - Copy

En kjapp kaffekopp rett etter fem, og noe søtt å bite i. Så er det bare å hoppe i gummibåten og kjøre ut til kanten av revet. Alt for tidlig å la seg gli ned i havet, før man egentlig er helt våken.

Det belønnes med syn som blant annet dette:

DSC06099

DSC06098

Å få dykke med oceanic white tip sharks (carcharhinus longimanus) er virkelig en sjeldenhet, og en av de mest fantastiske naturopplevelsene jeg noen gang har hatt.

Så ja – den skjorta er nok noe av det mest eksklusive jeg kommer til å eie. 🙂 (Og gudbedre hvor mye jeg skulle ha gitt for å kunne dra på en slik tur nå….)

Hva er eksklusivt for deg?

Share.

About Author

6 kommentarer

 1. For et godt innlegg! Jeg er nok som deg, har visse eksklusiviteter i skapet.., men de som betyr mest er de som ikke kostet så mye, men som har med seg en historie.
  Herlige minner fra den fine ferien deres – jeg synes det er så fantastisk flott der du sitter på dekk og nyter en kaffilurk 🙂
  Fine dager til deg Cath

  • Ja, jeg er jo glad i fine ting, klær, litt fjasete også. 😀 Men jeg har aldri vært veldig opptatt av merkeklær egentlig.

   Tenkte meg du ville like kaffilurken ja! Skulle sittet der du også vettu, så kunne vi ha småprata og sett på soloppgangen og skåla med kaffilurkene våre. 😉

   Sender deg varme tanker! <3

 2. Flott skrevet som alltid. Jeg/min familie velger å bruke penger på god mat, noen få, dyre reiser og privatskole til barna. Alle disse tingene kan oppleves eksklusivt for noen / andre ikke. Vi har ikke spes god råd siden jeg er syk, men til jul og bursdagen til ungdommene våre forsøker vi å kjøpe en eller to ting som er litt dyrere/ett merke de har ønsket seg lenge. Jeg vil påstå at de ikke får dette i tide og utide, men at de må ønske seg det. Og for en lykke om de får det – eller som noen ganger vi gjør – de er med på en spleising av en dyr ting – vi betaler det en vanlig bukse ville koste feks og de legger til resten (av lommepengene sine) om de vil ha ett spesiellt merke. Jeg tror at barn lærer av dette. Poenget mitt er egentlig at vi har ulike ting vi synes er eksklusivt/luksus/verdt å bruke penger på. Jeg synes folk skal kunne unne andre mennesker den gleden det gir å – gi barna en god utdannelse – ta noen dyre flotte reiser – eller om det er å kjøpe seg en dyr jakke feks.

  • Det er nok veldig forskjellig hva man oppfatter som ekslusivt, og mange jeg kjenner ville jo ikke drømt om å dra på «campingtur» på en båt for å være våt, klam og svømme med haier! 😉

   Det viktigste i denne debatten tror jeg er hva vi lærer barna gjennom vår kjøpeatferd. Jeg liker slik dere gjør det, at de må ønske seg noe og legge til litt lommepenger, da opplever de verdien av det de kjøper på en helt annen måte enn om mor/far bare kom hjem med poser fulle av designerklær og at barna alltid skal ha det nyeste og mest populære. Jeg tror ikke slikt gjør barna noen tjenester i lengden…

 3. Jeg synes diskusjonen heller burde handle om folk som knapt nok har råd til fornuftige klær til ungene – og at politikerne skulle presses hardere for å sørge for at færre folk er fattige.

  • Godt poeng!

   Tenk så vondt det må være for de foreldrene som knapt nok har råd til klær å lese en debatt om hvilke merker som gjelder akkurat nå? Egentlig burde vi hatt en runde som frivillige på Fattighuset eller lignende heile gjengen..

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.