Betakaroten mot soleksem – javisst!

10

Betakaroten har kanskje fått et ufortjent dårlig rykte på seg for å være noe rosabloggere og ungdommen tar for å bli brunere.

For et par år siden så jeg i en reklame at betakaroten også skulle hjelpe mot soleksem og at man ikke ble så raskt solbrent.

Det fanget min interesse, for jeg har alltid hatt en sol-sensitiv hud og hver eneste gang vi har oppholdt oss i sydligere strøk har jeg sittet med armer og bryst fullt av røde, kløende utslett. Uansett hvilken solkrem med høy faktor jeg brukte. Å sitte i skyggen er forsåvidt greit (jeg er egentlig veldig lite glad i å sole meg), men langermet fordi bare det minste streif av solstråler gjør vondt – IKKE greit.

Jeg bestemte meg for å prøve betakaroten og gikk til innkjøp av en eske. Tok laveste dose og begynte en uke før vi dro til solen. Hallelujah! Det var første gang jeg slapp soleksemet!! Jeg ble heller ikke like fort solbrent, og ja – jeg ble kanskje litt brunere?

Men det viktigste er, null og niks mer vondt soleksem! 😀 Etter dette har jeg alltid betakaroten med meg på reiser, og jeg blåser i om folk tror det er fordi jeg vil bli brunest mulig.

Så ja – reklamen stemte i dette tilfellet. 😉 Vitenskapsbloggeren Gunnar Tjomlid har også skrevet om dette:

Så vidt jeg kunne se var det mye god forskning som viste at tilskudd avbetakaroten i noen uker eller måneder før man utsatte seg for sterk sol faktisk beskyttet mot soleksem og solforbrenning. Og disse betakarotenene gir også farge i huden, om enn kanskje noe mer guloransjeaktig enn brun. (Merk dog at betakaroten ikke skal brukes av alle da det kan ha alvorlige bivirkninger.)

Jeg linker ikke til noen spesifikk produsent, for dette er ikke ment som reklame, kun et vennlig tips til noen som eventuelt sliter med det samme som meg. 🙂 (Men jeg kan jo si at den typen jeg har brukt kommer i en orange eske. Google it!)

Nå skal jeg nyte solen uten frykt for røde, vablete underarmer!

betakaroten

Share.

About Author

10 kommentarer

 1. Datteren min gikk fra lys og lett-brent hud til gyldenbrun hud uten solforbrenning ved bruk av betakaroten i forkant av turer til sydligere strøk. Selv har jeg ikke kommet så langt at jeg har
  forsøkt dette…Jeg er også ekstremt sensitiv mht sol spesielt i ansiktet. Ingen solkrem har funket (har forsøkt opp til faktor 60) samt lysbehandling på sykehus ( første dose med med få sekunders eksponering førte til reaksjoner som måtte behandles med betennelsdempende medisin) Det som forøvrig ble min redning var en uparfymert sinksalve. Vel, blir man en smule blekere enn normalt både etter påføring og etter soling, men huden takler større doser av soleksponering og det er rett og slett en velsignelse etter flere sommrer i hi… 🙂

 2. Det visste jeg ikke. Hjelper mot soleksem som man får om våren her oppe også? I så fall er jeg vel sent ute, men om man lever og skal ut neste vår er det verdt å ptøve, tror jeg.
  Takk for tipset 🙂
  Klem 🙂

  • Hei mormor!

   Jeg vil tro at betakaroten hjelper mot all slags soleksem, uansett hvilken del av jorden vi befinner oss på. Men sikker kan jeg ikke være. Kanskje det likevel er verdt å forsøke for deg?

   Jeg bruker å begynne å ta dem ca. 1 uke før jeg skal i solen, så du kan eventuelt få noe effekt i løpet av våren og sommeren kan jeg tenke meg.

   Klem tilbake! 😀

 3. Jeg har og en sånn lyse rosa grise farget hud som blir rød, aldri brun og full av vabler… hrmfff…
  hadde og veldig god effekt av betakaroten, brukte dette bevist i alle ferier over to år… så dukket der opp flekker i fjeset mitt som ble mørkerer og mørkere… pigmentflekker… i følge hudlegen så oppstår dette mye lettere om jeg bruker betakaroten.. har noen av dere andre merket dette???
  ikke veldig gøy med skygge over overleppa som ser ut som bart 😉 men savner å være vablefri 😉

  • Oi, det har jeg ikke vært borti enda. Kanskje jeg har fått noen flere fregner eller flekker, men ikke noe som har vært så mye at jeg har lagt spesielt merke til det egentlig.

   Det er uansett verdt å følge med på, takk for tips!

 4. Det har jeg erfart selv også! Når jeg er i Tyrkia så går jeg alltid på betakaroten, og jeg slipper å bli like fort solbrent! Før måtte jeg alltid ha parasoll, men nå kan jeg sole meg uten! I tillegg får jeg litt farge også! Så tomler opp for betakaroten! 😉

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.