Sykt Mørkt

3

«Hvor sykt er det ikke at unge mennesker må ligge isolert i totalt mørke. På ubestemt tid.»

Slik innledes det om den nye dokumentarfilmen Sykt Mørkt, som handler om alvorlig ME-syke som lever livet sitt i mørket. 

sykt-mc3b8rkt

FENOMEN TV FILM & SCENE AS Illustrasjon: Joakim Larsen

På filmens nettside beskrives den slik:

På hvert sitt rom i hver sin del av Akershus fylke ligger ME-syke Kristine og Bjørnar totalt isolert i mørke. Hvor den minste mentale, sosiale eller fysiske anstrengelse er for mye.

Derfor er det kun assistenter og de nærmeste som får tilgang til deres isolasjon for å bistå med mat, medisiner og stell.

At vi fikk lov til å ha med et kamera inn i mørket og «stjele» av Kristine og Bjørnars meget knappe ressurser er uvanlig, både i Norge og internasjonalt.
Mens eksperter i inn- og utland har ulike teorier på hva som er løsningen for sykdommen ME, og mye prøves i håp om å få unge mennesker opp og ut i lyset igjen, så går årene.

I de seks årene vi fikk følge Kristine og Bjørnar ble vi forbløffet over deres ro, livsmot og refleksjonsgrad når ytre stimuli og påfyll er skrenket inn til et absolutt minimum.

Uten å røpe for mye, så er «Sykt Mørkt» også en film om fotball, presanger og julesanger. Og en menneskelig forvandling du ikke tror før du får se det.

Dette tror jeg er en utrolig sterk dokumentar, som jeg nærmest grugleder meg til å se. Den 12. mai – på selveste ME-dagen! – tar jeg turen til Victoria Kino i Oslo for å være med på en visning av dokumentaren. I tillegg blir det lynkurs om ME, og forskningsnytt med både Olav Mella og Jørgen Jelstad – spennende!

Hvis du kjenner noen som jobber med ME-syke (enten de er helsepersonell eller helsepolitikere eller NAV-ansatte, ja – alle!), vil jeg absolutt anbefale deg å dele denne informasjonen med dem og oppfordre dem til å reservere plasser! Se mer informasjon her! Det er så viktig å få spredt kunnskap om denne sykdommen og jeg håper inderlig at jeg ser noen kjente fjes i salen fra for eksempel Helseministerens kontor, det medisinske miljøet på Oslo Universitetssykehus (Aker OG Rikshospitalet takk!) og så videre..

Om du vil se filmen, men ikke kommer deg på kino, så er det en gledelig nyhet at den også kommer til å streames via nett. 🙂 

Se dokumentaren og arrangementet direkte i nett-tv. Filmen vil også være tilgjengelig i 48 timer fra kl 12.30 mandag 12. mai. Pris kr 50,- Send SMS med kodeord SYKTMØRKT til 2090. Du får da en SMS i retur med informasjon om hvordan du kan se filmen.

Filmen er regissert av Pål Winsents. I 2008 regisserte Pål dokumentarfilmen “Få meg frisk!” med Anette Gilje med ME. Filmen ble sett av over 700.000 mennesker (inkl reprise og internettstreaming) da den gikk på NRK1 rett før jul i 2010.

«Sykt Mørkt» er støttet av Sørnorsk Filmsenter, Fond for lyd og bilde, Fritt Ord og Bergesens Almennyttige Stiftelse. Likevel mangler det midler for at filmen skal være fullfinansiert, og har du mulighet til å donere noen kroner så gjør veldig gjerne det

Følg med:

Share.

About Author

3 kommentarer

  1. Så flott med streamingmulighet! Vet du hvilken plattform den kommer til å kunne streames på? Vil det være støtte for AirPlay?

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.