Skamfull kjæreste

1

Noen ganger kommer man over artikler om dette «livet med ME» som bare river i sjela.

Historien til Eleanor er en slik. Hun forteller om hvordan hun ble syk på bryllupsreisen med en kraftig influensa, og hvordan hun aldri ble frisk igjen. Diagnose: ME.

Men temaet hun skriver om er så kjent og sårt: Smerten og skammen over å ikke kunne være den kjæresten, partneren og ektefellen man var. Å ikke kunne være den «man egentlig er».

Kropp, utseende, sosialt liv – alt påvirkes. Alt forfaller.

«Jeg føler en enorm skyldfølelse for at han giftet seg med en livlig, utadvendt, morsom kvinne som alltid var «på», alltid planla det neste eventyret, og nå er han blitt min omsorgsperson. Det var ikke dette han meldte seg til, men jeg antar det er dette ekteskapet handler om. Forhåpentligvis kommer vi oss gjennom dette sterkere enn før, elskende og leende som alltid.»

Det er ikke lett å være hverken pasient eller pårørende i en slik situasjon. Andres kommentarer hjelper heller ikke alltid, fra det helt uforstandige til de som virkelig gjør sitt for å spre tvil og misnøye så godt de kan.

For selv om vi jobber med å akseptere at sykdommen er her, og at vi må leve med den så godt som mulig, så vil alltid skyldfølelsen og skammen være der.

Det var ikke sånn det skulle bli.

Men det var sånn det ble.

Share.

About Author

1 kommentar

  1. Sårt og nydelig skrevet. Nei, det var ikke sånn det skulle bli. Skammen er tung å bære noen ganger – særlig i dårlige perioder. Han som holder ut med meg mine store svingninger i både psyke og fysisk form burde fått fortjenestemedalje i gull – og det er mange flere der ute!! <3 Jeg prøver å fokusere mer på takknemlighet (for det vi har og det jeg får til) for å jobbe med skammen, ydmykelsen jeg føler sykdommen gir meg. Men lett er det ikke!

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.