Godt samfunnsansvar, Coop?

2

I går la Jens Thori Kogstad ut dette bildet på Facebook:

Bilde nypotet Jens Kogstad Coop

Flere enn meg reagerte på at norske nypoteter skal bli til kufor eller pløyes ned i jorda igjen. Hva slags sløsing er det med den gode, norske nypoteten??

Jeg gikk derfor inn på Coop Norge sin Facebookside og stilte dem spørsmål om dette

Coop spørsmål

Coop på sin side var ikke så glad for at noen sa de var dårlige på samfunnsansvar: «Coop er den dagligvarekjeden i Norge med høyest andel frukt og grønnsaker i butikkene, inkl. poteter. Sånn har det vært lenge og sånn skal det fortsette å være.  Å kritisere Coop for å være dårligst på samfunnsansvar, som de gjør i innlegget du viser til, blir derfor urimelig.»

De legger ved en tabell fra 2014 som viser et innkjøpstall på norskproduserte, friske poteter på 81%. Det høres jo bra ut! Men det var jo i fjor.

Coop1

Coop2

Coop forsikrer oss som spør om at de fortsatt skal være best på å selge norskprodusert mat. Men så var det dette med de brutte avtalene da.

For en hyggelig venn sender meg en link til en artikkel fra Bondelaget, og der får vi forklaringen på hvorfor flere bønder nå rett og slett må ta avlingen og bruke den til dyrefor.
bondelaget

250 bønder som har levert grønnsaker til ICA, fekk i slutten av mai beskjed frå Coop om at kjeda vil kutte kraftig i innkjøpet av grønnsaker. Tidlegare i år kjøpte Coop opp ICA. Dette går hardt utover grønnsaksprodusentar som allereie har planta og sådd, men som likevel ikkje får levert varane til Coop denne sesongen. Produsentane fryktar at dette vil føre til eit prisras.

I Nationen i går kom det også fram at Coop vurderer å droppe dei små bøndene til fordel for større leverandørar i åra som kjem. (Kilde: Bondelaget.no)

På Facebook-siden sin fortsetter Coop å svare med at de fortsatt foretrekker norske poteter. 

Coop3

Det er fint det, Coop. Vi skjønner at dere vil velge norske poteter. Men sakens kjerne er der jo fortsatt.

Jeg svarte dette:

Dere har altså kuttet en avtale i slutten av mai, slik at avlinger som allerede var på vei ikke kan leveres til dere.
Selv om dere fortsatt sier dere satser på norskproduserte grønnsaker, vil jeg vel ikke akkurat kalle det å avbryte en slik avtale når poteten er i jorda for GODT SAMFUNNSANSVAR.

Når Coop har kuttet avtaler med 250 norske bønder som allerede har avlinga i jorda, men som plutselig ikke får solgt varene sine, da reagerer selvfølgelig bøndene, og det bør vi forbrukere gjøre også. Coop, dere burde i det minste ha beholdt avtalene til avlingene var levert, og heller latt avtalene gå neste sesong, hvis dere absolutt måtte satse på noen andre, norske eller importerte. 
Dere som innkjøpere har nemlig et samfunnsansvar når det er deres kutt i avtaler som gjør at norske bønder nå må selge potetene som kufor! Å kritisere dere for dårlig samfunnsansvar blir derfor i dette tilfellet helt rimelig, faktisk.

Har du noe å si til Coop? Du finner Facebook-sidene deres her! 

Samfunnsansvar handler i hovedsak om å ta sosiale og miljømessige hensyn utover det som er lovpålagt. Mange bedrifter oppdager at det å være bevisst på samfunnsansvar kan gi en vinn-vinn-situasjon, som leder til fornøyde kunder og bidrar til positiv merkevarebygging. (Kilde: Altinn)

Les mer om prinsipper for godt samfunnsansvar hos Innovasjon Norge.

Share.

About Author

2 kommentarer

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.