Live Landmark i avisa Nordlys i dag (#ME #LP)

6

I forbindelse med den regionale konferansen om ME som skal avholdes i Tromsø i oktober, har det blitt kritisert at LP er trukket inn som tema på denne konferansen.

I dag svarer Live Landmark på kritikken i en kronikk i avisa Nordlys med tittelen «Felles mål for ME-pasienter».

Hun sier blant annet:

Vi i Aktiv Prosess anser ME som en fysisk tilstand der kognitiv funksjon, fordøyelse, søvn og immunsystem er påvirket. Dette kan i dag påvises ved tester blant annet på Rikshospitalet. Tilstanden ser ut til å bli utløst av en rekke ulike faktorer i varierende kombinasjon. LP er ikke mirakuløs helbredelse, men opplæring i en metode den enkelte deltaker kan benytte for å få kontroll over stressreaksjoner i kroppen, som igjen spiller en rolle i en fysisk sykdomstilstand.

Det virker på meg som om fokuset på LP har blitt eller blir forskjøvet fra det å «bli bra på tre dager» (altså mirakelhistoriene) mot at man skal mestre sykdomstilstanden. (Og derigjennom endre selve sykdommen.)

Det var ikke en strak kurve opp i etterkant av kurset. Jeg gikk i grøfta flere ganger, og hadde runder med tvil, usikkerhet, ME-symptomer og frykt for å bli syk igjen. Jeg følte at prosessen ikke virket, og jeg var redd det var noe  annerledes med meg. Hardt arbeid førte meg likevel i mål.

Men samtidig, om man ikke er motivert og jobber hardt for å stoppe tankemønstre og reaksjoner som medvirker i sykdomsbildet, da går det ikke:

Kurset har derimot ingen effekt eller hensikt dersom ikke den enkelte deltaker er motivert eller fokusert på å stoppe tankemønstre og reaksjoner som medvirker i et sykdomsbilde.

Og selv om det er mange fine ord fra Live Landmark dette, så sliter jeg fortsatt med å se at jeg skal klare å endre fysiologiske reaksjoner, immunforsvaret mitt, skader i tarmen etc. med å gjøre denne «prosessen». Beklager. Hadde vært fint om Landmark var litt mer konkret om hvordan denne prosessen virker rent fysiologisk og kunne vise til studier om at man faktisk kan endre immunforsvaret ved å tenke annerledes.

Share.

About Author

6 kommentarer

  1. Pingback: Live Landmark om LP i Nordlys « Rutts tankespinn og ME-nyheter

  2. Jeg sliter med akkurat det samme.

    Jeg har ingen problem med hardt arbeid, jeg har heller ikke noe problem med å overbevise meg selv om at jeg er frisk, – det har jeg jo gjort i årevis! Men sannheten er at symptomene stadig kom tilbake likevel – og gav ingen varig virkning. Men så het det jo heller ikke LP…Bare ignorering, sterk vilje og hardt arbeid… Så det er noe her jeg ikke greier å tro på.. Jeg kan selvfølgelig ta feil, men innerst inne vet jeg hva som er riktig for meg! Og akkurat _det_ kan ingen noengang ta fra meg…

    Fint at du tar det opp! Det må nok litt opprør til før dette skal ta en god vending, der ting kommer på riktig plass!

  3. Jeg er helt enig.

    Har egentlig blitt enig med meg selv å ikke kaste meg ut i noen diskusjoner om LP. Det har medført altfor mye vondter for meg. 🙂

    Intuisjon, intellekt, fagkunnskaper på området og erfaring gjør at jeg etterlyser gode forklaringer på hva de mener skjer. Jeg har enda ikke fått en forklaring som holder.
    Imens venter jeg på at noen kloke ord skal få meg til å få litt respekt og tro på denne «behandlingen».

    Det er viktig at pasientene har såpass tro på seg selv at de selv kan avgjøre om angst, usikkerhet og negative forventninger er blitt drivkrefter i sykdomsbildet og vil selv kunne avgjøre om de er mottagelige for LP. Mottagelighet for denne typen behandling ved ME handler ikke om motivasjon. De som påstår at det å bli frisk av ME handler om motivasjon, eller at ME er noe man gjør (påfører seg selv gjennom negative tankemønstre), har enten glemt hvordan sykdommen virker eller de har aldri hatt ME.

    mvh. Alva

  4. Neida, de har moderert seg litt. Byttet ut ord og fraskjøvet seg enda mer ansvar. Snart blir det bare et forsiktig forslag om at de vet om noe som kan hjelpe om du-DU-pasienten-kursdeltageren jobber som f…
    -alva-

  5. Right after representation whatsoever of one’s blogposts I moldiness say i pioneer this particularised 1 to usually be prime nick. I mortal a weblog also and essential to repost a few shear of your articles on my own diary tract. Ought to it be alright if I use this as daylong I private reference your web diary or develop a incoming linkage for your report I procured the snipping from? If not I make and could not do it without having having your tolerance . I hump collection starred this article to cheep and zynga calculate motivated for publication. Anyway revalue it either way!

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.