Gener, inflammasjoner, depresjon, serotonin og irritabel tarm

5

Jeg er altså ikke helt sammenhengende for tida, men samtidig dukker det opp artikler og linker og ting jeg har lyst til å dele. Så sender jeg meg selv linken på mail slik at det skal ligge i innboksen min til jeg orker å gjøre noe med det. Nå må jeg dessverre innse at det nærmer seg jul med stormskritt og at jeg ikke kommer til å rekke å gjøre noe skikkelig med alle linkene som ligger der.

Derfor deler jeg litt likevel, i håp om at det fortsatt er mulig å trykke litt helsestoff ned i halsen på dere før ribba og pinnekjøttet skal inn 😉

Immunendring og depresjon

Den første artikkelen jeg hadde liggende kommer fra Dagens Medisin, og har tittelen Immunendring kan gi depresjon. Dette har jeg hørt litt om tidligere, men det er jo interessant for oss som har immunsvikt i forbindelse med ME. Depresjon er jo ofte en følgetilstand til ME, og det er jo slett ikke så rart når man tenker på mange av de ekstrabelastningene sykdommen fører meg seg; sosial isolasjon, falle utenfor arbeidslivet, store økonomiske tap, smerter etc. etc. Men dette med at immunendring i seg selv kan føre til depresjon, vil jo kanskje kunne si at en regulering av immunsystem vil kunne lette depressive reaksjoner?

– Trolig er dette også helt essensiell kunnskap for å forstå lidelser som fibromyalgi og ME/kronisk tretthetssyndrom. Allerede nå bør vi muligens følge opp psykisk lidelse hos pasienter med immunendringer ekstra nøye, mener overlege og førsteamanuensis Solveig Klæbo Reitan. (Dagens Medisin)

Serotonin og irritabel tarm

Den andre artikkelen jeg skulle huske å dele kommer fra forskning.no: Gener og irritabel tarm. Det er ikke en ny artikkel, den kom i mai. Mange ME-pasienter sliter jo med tarmforstyrrelser, og jeg fattet interesse blant annet for dette avsnittet:

Serotonin styrer tarmmotorikken, og i tillegg er et lavt serotonin-nivå relatert til angst og depresjon.

80 til 90 prosent av kroppens serotonin produseres i noen celler i tynntarmen som kalles enterokromafine celler (EC-celler).

Hvis man kobler denne kunnskapen opp mot funnene fra den første artikkelen om immunendringer og depresjon, finner vi kanskje noe som er ekstra interessant for ME-pasienter og andre med ulike utmattelsestilstander?

Jeg synes dette viser hvor mye som kan ligge bak en tilsynelatende «enkel» depresjon – kanskje skal man ikke være så kjapp med å sette den diagnosen uten å undersøke mage/tarm litt nærmere?

Det er i hvertfall noe med dette som gir gjenklang hos meg.

Share.

About Author

5 kommentarer

 1. Det skulle ikke forbause meg hvis det skulle være slik.
  Soma til psyke og psyke til soma. Vår inndelning i helsevesendet har sin begrensing. Jeg tror at primærlegene har en spennende fremtid møte. Det er de som mest tvinges til å tenke helhet.
  Vi trenger et mer holisitiskt helsevesen.
  I mens vi venter får vi vel informere legene våre, hehe! 😉 Så lenge de står ut med slike masekopper som for eksempel meg, hihi! .)
  Nei, alvorlig talt er jeg nok ikke så ille, men jeg gir primærlege min informasjon ibland. Sist var det et utskrift fra Marias Metode. Det ser ut som att han er interessert i hva jeg har å komme med. Da får man meningsfulle samtaler også.
  Når arbeidet på den psykiatriske polikliniken i Oskarshamn så sa mine arbeidskamerater at det var våre pasienter som var læremæsterne for oss. Nær vi lyttet på hva de virkelig sa lærde vi oss veldig mye. Det var ikke slik att vi bar enige i alt, men dialogen ble bedre når folk følte seg lyttet på og å tatt på alvor.
  Det må være my å lære seg av å lytte på oss som er syk, og som kan gi ideer om hva man kan forske på.

  Den forskning om tarmer og immunforsvaret er kjempeinteressant..Jeg har blitt opptatt av å ta biodophilusen hver dag, ikke glemme den!

 2. Pingback: Tweets that mention Gener, inflammasjoner, depresjon, serotonin og irritabel tarm | ~SerendipityCat~ -- Topsy.com

 3. Noen kommentarer i farten:
  1) Depresjon er et av symptomene på lavt stoffskifte. Hashimoto’s-varianten av lavt stoffskifte er en immunforstyrrelse.
  2) Et ualminnerlig antall av de stoffskiftesyke har opptaksproblemer (kan komme av lavt stoffskifte da det reduserer bevegelsen i tarmveggene), lavt b12, lavt ferritin OG cøliaki.

  Tarmsystemet er den store, oversette, immunsystemsoverflaten. (Slimhinner og hud de andre store, og problemer i disse har som regel tydelige symptomer.) Så det bør egentlig ikke overraske at mange av våre problemer har sin årsak fra dette området.

 4. Mange har blitt hjulpet av tankefeltteknikk med tanke på frykt/angst/fobi. Søke på youtube på TFT/EFT for enkelt teste det ut. Lykke til!

  • Hei Øystein!

   Jeg vet ikke hvorfor du velger å legge inn denne kommentaren på en 2 år gammel post, men noe sier meg at du forsøker å reklamere for noe. Linken i navnet ditt tyder på det.

   Da skal du bare vite at slik «skjult» reklame ikke er særlig velkomment på denne bloggen.

   Denne posten handlet da heller ikke om frykt/angst/fobi som du nevner, men om immunendringer. Du har tydeligvis ikke lest det du kommenterer på en gang.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.