Takler du å være fattig? Prøv «SPENT», et spill om fattigdom.

7

Det er mange som har meninger om det å skulle overleve på et absolutt minimum av inntekt.

Nå kan du teste om det virkelig er så enkelt som en del synes å tro.

I spillet SPENT må du klare deg med et minimum av inntekt, og forsøke å balansere dette mot matutgifter, helseutgifter osv.

Spillet begynner med at du har blitt arbeidsledig, har bare 1000 $ igjen i banken, og trenger å finne en hvilken som helst jobb – med minstelønn.

Underveis må du ta tøffe pritoriteringer om hvor du skal bo (husk transportkostnader), om du har råd til å kjøpe sunn mat (og hvor lenge varer maten du kjøper?) og om barnet ditt skal få råd til å delta på fritidsaktiviteter.

Spillet er interessant for den som ønsker å forstå mer av dynamikken rundt fattigdom, og anbefales som en øyeåpner for den som tror at det «kan da ikke være så vanskelig».

Jeg klarte meg gjennom måneden i spillet, men jeg måtte sulte, bilen min ble tauet vekk, barnet mitt fikk ikke være med på fritidsaktiviteter, jeg hadde ikke råd til å oppsøke lege for problemer som potensielt kunne vært livstruende, jeg måtte be om hjelp fra andre, jeg måtte gjøre usunne matvalg osv osv.

Prøv spillet du også, og se om du klarer deg noe bedre enn meg!

(Via Sociological Images)

Share.

About Author

7 kommentarer

 1. Tror jeg står over dette spillet, har prøvd det i virkeligheten, og det var ikke morsomt. Men det kan sikkert anbefales alle som later til å tro at fattigdom kurerer sykdom og at de lavtlønte og utslitte blir mindre utslitte bare lønna blir enda lavere.

 2. Veldig interessant! Jeg klarte meg med 211 dollar igjen paa slutten av maaneden, men da hadde jeg ignorert baade brystsmerter og tannpine, hadde latt hunden faa en sproyte i stedet for aa faa behandling, kjopt for lite mat og ikke latt barna gaa paa fritidsaktiviteter.

  Forst trodde jeg det stod Durban, saa jeg tenkte Sor-Afrika, ikke Durham, North Carolina… Men skjonte jo etterhvert at det ikke var i Afrika. Et lignende spill i et utviklingsland hadde vaert enda mer tankevekkende, tror jeg, selv om denne situasjonen selvfolgelig var ille nok! Jeg tror ulikhetene her i USA ville vaert veldig mye mindre hvis folk hadde offentlig helsestell. Av alle tingene som folk blir ruinert av saa er det den storste, tror jeg. (En annen ting som ogsaa trengs, er finansopplaering i amerikanske skoler Synes veldig mange mennesker her ikke har peiling paa personlig okonomi, og derfor ikke kan ruste seg mot laanehaier og kredittkort med forferdelige betingelser.)

  • Synes det var fint hvordan spillet synliggjorde hvor mange vanskelige og alvorlige valg man må ta når man lever i fattigdom ja!

   Vi har det jo tross alt en del bedre her i Norge, jeg misunner ikke amerikanerne helsesystemet deres. Men likevel tror jeg det er gjenkjennelig for mange som lever på svært begrenset inntekter, for ikke å snakke om trygdeytelser, her hjemme også. Jeg kjenner flere som dessverre må ofre både det ene og det andre av nødvendig behandling, fritidsaktiviteter og som innimellom sliter med å ha nok (og sunn!) mat på bordet for barna – mange av dem er langtidssyke. Det er svært betenkelig.

 3. Jeg synes ikke spillet var noe særlig. Hva med sånne alternativer som å selge bilen? Ikke ha kjæledyr i første omgang?
  Men all kritikken kan du lese mye bedre formulert på socimg 🙂

  • Helt enig i det med kjaeledyrene, men siden dette er et spill fra USA saa er dessverre det med bilen veldig viktig… Veldig mange steder har rett og slett ikke offentlig transport, eller bare noen tider paa dagen, eller til noen faa steder. Skulle jo ikke vaert saann, men dessverre…

  • Vel, heeelt realistisk blir det jo aldri. Men man planlegger jo aldri å miste jobben, så det inngår vel ikke i vurderingen når man skaffer seg kjæledyr kanskje? 🙂

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.