Har du lest «Alternative veier»?

4

Jeg har blitt gjort oppmerksom på en bok som blant annet tar for seg pasienter med ME, «Alternative veier».

I omtalen av boka hos Gyldendal, står det blant annet:

«I denne boken forteller fire menn og fire kvinner diagnostisert med kreft, multippel sklerose og CFS/ME om sine eksepsjonelt gode sykdomsforløp knyttet til bruk av alternativ behandling. De har registrert sine erfaringer i Register for eksepsjonelle sykdomsforløp (RESF) ved Universitetet i Tromsø. Boken gir innblikk i erfaringene og kunnskapen som disse åtte pasientene har tilegnet seg gjennom sine sykdomsforløp.De personlige historiene er både tankevekkende og interessant lesning.»

Vi som har fulgt ME-saken i noen (mange) år, vet at vi alltid er på utkikk etter lure tips og mulige veier mot bedring. Samtidig er det mye man er skeptisk ovenfor, og det med god grunn.

Jeg tenker å lese denne boken, og lurer på om noen andre har lest og gjort seg opp en mening om den?

Boken og erfaringene til noen av pasientene har vært omtalt i A-magasinet den 17. august i år. Du finner saken som pdf her

I følge artikkelen er flere saker om ME/CFS og Lightning Process meldt inn til registeret. 10 av de 12 innmeldte sakene har opplevd vesentlig forverring av sykdommen, og knytter dette til Lightning Process. (Vil du lese mer om å melde inn sin erfaring med ME og LP, anbefaler jeg en post hos Marias metode, hvor du finner nyttig info og linker til riktige skjema.)

A-magasinet har intervjuet en ME-pasient som ble helt frisk ved hjelp av metoden.

Jeg tror det blir interessant å lese denne boken, og håper at jeg kan komme med en bokanmeldelse etter hvert! 

Share.

About Author

4 kommentarer

 1. Kjenner jeg er bittelitt skeptisk, ja…

  Veldig spent på din anmeldelse av boka, så får jeg se om jeg leser den selv senere.

 2. Nå har ikke jeg lest boka, men jeg ser det enormt uetisk å ta med den ene av historiene som var positiv, når 10 av 12 ble vesentlig verre. Spesielt når man vet hvordan den menneskelige hjerne velger å fokusere. For eksempel har studier vist at promotering av et produkt eller et budskap virker alle sterkest når man får presentert såkalte «testemonials», altså at en person står frem og forteller om eksepsjonell nytte/forbedring. Det var mye mer effektivt enn statistikk. Og det som også var rart var at da statistikk ble tatt med sammen med et testimonial så virket det dårligere enn testimonialet alene. I lys av dette stiller jeg meg meget kritisk til den boken.

  Skal bli spennende å høre hva du får ut av den!

  • Ja, jeg tenker på at dette er et utvalg A-magasinet har gjort i reportasjen. Kanskje de hadde bestemt seg for bare å skrive om de som ble friske av alternative metoder? Jeg synes jo reportasjen ville ha vært balansert hvis de også presenterte en historie om noen som ble verre av å følge et alternativt opplegg, slik som LP.

   Interessant at du trekker frem poenget om «testimonials», det skal jeg ta med meg videre. Det forsterker også oppfatningen om at det vi deler av våre personlige historier (for eksempel i en slik reportasje eller i sosiale medier), kan ha sterk innvirkning på andre. Det bør vi tenke på og være kritisk til.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.