Praktisk tips: Lånekassen, AAP og studielånet

12

Denne posten om betalingsutsettelse for studielån mens man går på arbeidsavklaringspenger og er syk, er en av de postene jeg ser stadig dukker opp i søk og som er stadig aktuell.

Den opprinnelige posten ble skrevet i mai 2013, men jeg har nå oppdatert den med riktige opplysninger for 2015.

Det er sikkert mange som går på arbeidsavklaringspenger (AAP) som merker at økonomien har blitt strammere. For de fleste utgjør AAP ca. 66% av den lønna du hadde tidligere (beregnet av forrige kalenderår), men noen har jo også enda mindre. Avdragene på studielån kan for mange derfor bli en stor utgiftspost. Og selv om dette er et lån, som tross alt skal tilbakebetales, så kan det jo hende man må drive så knallhard prioritering at det blir Lånekassen eller medisiner.

Her er mitt lille tips til hva du kan gjøre når du er syk, på AAP og vil utsette tilbakebetalingen av studielånet. Det blir litt snakk om paragrafer først, og så kommer det helt til slutt et forslag til konkret tekst du kan bruke i en søknad til Lånekassen.  Følg med. 🙂

Fra rentefritak til betalingsutsettelse

Nå som Lånekassen har gjort om innbetalingssystemet får man faktura for hver måned, men det er mulig å få rentefritak og dermed også betalingsutsettelse for flere måneder om gangen.

Det går an å søke om betalingsutsettelse via Lånekassens nettsider (her er hovedsiden om betalingsutsettelser), men det gjelder bare for et visst antall ganger. I maks tre år kan man søke om betalingsutsettelser.

Så når man har vært syk en stund må man inn i paragrafene som viser til unntak fra denne regelen om utsettelse i tre år, og da er må vi se nærmere på Forskriften for tilbakebetaling i 2015. 

Selv om du synes det er vanskelig med paragrafer og forskrifter, så  du sette deg inn i denne forskriften for å skjønne hvorfor og hvordan du kan søke om betalingsutsettelse.

Det vi må se på er to ting:

1. Man har rett til betalingsutsettelse hvis man kan dokumentere at man har rett til rentefritak i perioden.  (§14-2)

2. Man har rett til rentefritak hvis man er syk og på arbeidsavklaringspenger (§12-1, A), og samtidig har en stipulert årsinntekt som er under Lånekassens inntektsgrenser som står i §12-7.

Forklaringen er som følger:

1. Rett til rentefritak

Retten til rentefritak styres av Kapittel 14 i Forskriften om Betalingsutsettelse.
I utgangspunktet har man ikke rett til utsettelse i mer enn 3 år. MEN, det finnes altså unntak hvis man er syk og har arbeidsavklaringspenger.
Det første man må finne ut er om man har rett på rentefritak.

§ 14-2 Rett til betalingsutsettelse for terminbeløpene ved rentefritak
En låntaker som oppfyller kravene til rentefritak, har rett til betalingsutsettelse for
terminbeløpene i den samme perioden, se likevel kapittel 4. Hvis det er sannsynlig at
låntakeren vil få innvilget søknad om rentefritak, kan det gis betalingsutsettelse selv om
likningen for den aktuelle perioden ikke foreligger.

Det betyr at hvis du kan dokumentere at du sannsynligvis vil ha rett til rentefritak i de månedene det gjelder, så kan de også innvilge betalingsutsettelse.

Men hvordan vet man om man har rett til rentefritak?

Vel, da må vi inn i forskriften igjen og til kapittel 12, som handler om rentefritak av sosiale og økonomiske årsaker. I §12-1 finner vi følgende formulering:

En låntaker som oppfyller ett av kravene i bokstavene a-d nedenfor og som samtidig
har en person- og kapitalinntekt innenfor grensene i tabellen i § 12-7, har rett til rentefritak i
hele eller deler av perioden. For tidligere år gjelder egne inntektsgrenser. Inntektsgrensene i
tabellen blir hevet med kr 13 390 per år for hvert barn som låntakeren forsørger, til og med
det året barnet fyller 16 år. Låntakeren må dokumentere grunnlaget for søknaden om
rentefritak, se § 12-6.
a) Forhold knyttet til sykdom og arbeidsledighet
Låntaker som er syk, som mottar arbeidsavklaringspenger eller er registrert
arbeidsledig kan være berettiget til rentefritak.
Det er en forutsetning at forholdet varer i minst tre måneder sammenhengende.

Det er altså slik at hvis du kan dokumentere enten at du er syk, eller at du er på AAP (minst 3 måneder sammenhengende), OG har en inntekt under grensen (se tabell i §12-7), så kan du ha rett på rentefritak, og dermed også rett på betalingsutsettelse.

Da må vi se på §12-7 om du havner under inntektsgrensen:

inntektsgrensenDenne tabellen skulle være grei å forstå. (Men merk at inntektsgrensene heves for hvert barn du forsørger.)

Svimmel nå? 😀

Så hva gjør du?

Vel, når du får et varsel om at du må betale terminbeløpet, så må du skaffe en erklæring fra legen på at du er syk og har vært det minst sammenhengende i 3 måneder.

Så må du skrive en søknad om betalingsutsettelse, og legge ved legeerklæringen (kopien!) . Lånekassen innhenter opplysninger fra NAV om hvilke utbetalinger du har derfra, men du må også føre opp andre stønader, utbetalinger fra forsikringsselskaper osv. Det viktigste er at du viser med et regnestykke hva som blir din samlede årsinntekt.

Til slutt i denne posten gir jeg et eksempel på hvordan et slikt søknadsbrev kan formuleres. Det garanteres ingen ting, men det har fungert for meg og så vidt jeg kan se blir det riktig i forhold til gjeldende regelverk.

Lykke til!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

NB! Eksempeltekst følger. Brukes for egen risiko! Husk å sette inn dine egne opplysninger. 😉

 

Sted X, dato X

Lånekassen
Postboks 36 Kalbakken
0901 OSLO

Søknad om betalingsutsettelse for studielån – Kundenr.: (kundenummer)

Det søkes herved om betalingsutsettelse for tilbakebetaling av studielån i perioden XX.XX.2015 til den XX.XX.2015.

Jeg er klar over at jeg har fått så mange betalingsutsettelser jeg kan få etter § 14-1 i forskriften om tilbakebetaling for 2015 (tre år), men denne søknaden omhandler retten til ytterligere utsettelser, ref. § 12-1, bokstav A og §14-2.

Jeg er klar over at jeg har fått så mange utsettelser som jeg har rett til i forhold til forskriftens §14-1. Jeg søker om betalingsutsettelse ut over dette på grunn av sykdom. Det legges ved legeerklæring som viser at jeg har vært sammenhengende syk i mer enn 3 måneder. Dette oppfyller dokumentasjonskravet i §12-6 er oppfylt.

Jeg oppfyller forskriftens §12-1, a) rett til rentefritak av sosiale og økonomiske årsaker, spesifikt grunnet langvarig sykdom og at jeg er på arbeidsavklaringspenger. Det er derfor hjemmel i § 14-2 for å innvilge betalingsutsettelse for forfallet i perioden (datoer for perioden du søker om betalingsutsettelse for).

Jeg har følgende utbetalinger per måned:

Brutto                                  Netto

NAV – Arbeidsavklaringspenger:

Eventuelle pensjoner/annen inntekt:                 

Sum inntekt per mnd.:                                               

Dette gir en forventet brutto årsinntekt på ca.  (sum brutto forventet årsinntekt, mnd x 12), netto utbetalt (sum netto forventet årsinntekt, mnd x12), som er under inntektsgrensene for rentefritak i forhold til §12-7.

Dokumentasjon fra NAV innhentes av Lånekassen. Dokumentasjon fra (eventuelle andre inntekstkilder) som viser de siste utbetalinger ligger vedlagt.

Jeg håper at denne dokumentasjonen er tilstrekkelig til å innvilge søknad om betalingsutsettelse for forfallet den (forfallsdato).

Med vennlig hilsen

(Ditt navn her)

Vedlegg:

– Legeerklæring som dokumenterer sykdom av minst 3 måneders varighet

– Utskrift fra (eventuelle andre inntektskilder) med dokumentasjon på utbetalinger de siste tre måneder.

Share.

About Author

12 kommentarer

  1. Dette var veldig godt og lettfattelig forklart! Tusen takk for at du tar deg bryet med å lage slike innlegg som sikkert mange kan ha nytte av å lese. Ha en fin søndag 🙂

    • Takk for en hyggelig kommentar. 🙂 Dette innlegget har vært litt småjobb nå og da, for jeg har strevd litt med å sette meg inn i disse reglene selv og klare å finne logikken i det. Derfor tenkte jeg at det er sikkert en utfordring for flere, så jeg bestemte meg for å prøve å dee det jeg hadde lært.

      Jeg har selv fått så mye hjelp av medpasienter mens jeg har vært syk at det er en glede å prøve å gjøre noe tilbake for andre.

  2. Takk skal du ha! Ettersom det begynner å nærme seg at jeg har «brukt opp» de utsettelsene jeg kan bruke opp via Lånekassens sider må jeg begynne å tenke på dette. Et lite spørsmål: Har du da utsatt å søke rentefritak, og vil utsette dette, til du eventuelt kan begynne å betale tilbake? Eller har du søkt og fått rentefritak for de tre årene som man får utsettelse for via Lånekassens sider? Jeg har fått beskjed om at man kun trenger søke rentefritak en gang, så da tenker jeg at det vil jeg ikke søke før jeg eventuelt begynner å betale tilbake på lånet eller om jeg nå skulle bli ufør (fingers crossed for ikke og at jjeg blir frisk før det!) og får slettet hele eller deler av lånet.

    • Jeg har vel fått innvilget rentefritak mener jeg å huske. Men jeg har ikke søkt om det hele tiden, bare de siste årene. Det er ikke så enkelt å sette seg inn i alt dette.

  3. Pingback: Lånekassen, AAP og studielånet | Luksusfellen.info

    • Det vet jeg ikke dessverre.

      Jeg vil anta at hvis du er på 100% AAP, så betyr det at du ikke er i stand til å jobbe/studere, og du kan da ikke få noe fra Lånekassen i tillegg. Men det er kanskje mulig å få en deltidsbrøk på dette? Det er noe du må avklare med NAV tror jeg.

  4. Tenk at det finnes sånne som deg – som bare deler og hjelper oss «uvitende» her ute – som med mangel på krefter gjerne går glipp av slike STORE hjelpetiltak ellers. TUSEN takkkkk <3 Jeg skal prøve meg på dette nå, takket være deg. <3

    • Godt å høre, Stine! 🙂

      Jeg brukte mye tid på å finne ut av dette, og det hjalp meg i en presset økonomisk situasjon.

      Da tenkte jeg at dette må jo andre få vite om også! Og vet du, nå ser jeg at dette er et av de mest leste innleggene på bloggen. Et praktisk tips som kommer mange til gode, og som mange får treff på når de søker.

      Lykke til med søknaden din, håper at du får godkjent det! 🙂

      • Igjen – tusen takk! Og vet du hva; jeg fikk innvilget både rentefritak, redusert gjeld tilbake til og med 2015 OG betalingsutsettelse!!! Måtte bare fortelle det, for dette hadde jeg aldri visst om uten DEG <3 Og som du sier; det har MYE å si en en allerede økonomisk presset situasjon, når man sliter med å få endene til å møtes.

        Ha ei nydelig helg, gode snille hjelper <3

        <3 Kindness matters <3
        <3 Kindness. Sprinkle that shit. <3

        • Så utrolig hyggelig å høre, Stine!!! 🙂

          Veldig, veldig glad for at det ordnet seg så bra for deg og at jeg kunne være til nytte. 🙂 Herlig!!

          Nå er jeg litt treg til å svare på kommentarer, men riktig god helg! 😀

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.