Bloggere og PFU

2

20140613-182556-66356852.jpg

I dag er det en sak i Dagens Næringsliv om blogging, har dere sett det?

Saken ligger på nett her: Bloggere takker nei til PFU.

Det foreslås nå at bloggere skal kunne følge Vær varsom-plakaten og bli invitert inn som medlemmer av Pressens Faglige Utvalg (PFU). Det kan gjøre at bloggerne blir tatt mer seriøst, mener Kjersti Løken Stavrum som er generalsekretær i Norsk Presseforbund (NP).

Men bloggerne som er intervjuet er ikke positive til forslaget. Jeg er nok enig med Lars-Kristian Eriksen (daglig leder for Fotballfrue) som mener at blogger har andre rammer enn mediene, og at en blogg ikke nødvendigvis må etterstrebe å være nøytral.

Trine Grung stiller spørsmål om hva dette vil tilføre henne som blogger, og det lurer jeg også på. For oss som driver personlige blogger og ikke fagblogger som kanskje etterstreber en større grad av profesjonalitet, blir spørsmålet ekstra relevant. Løken Stavrum viser til det å ha et etisk regelverk å forholde seg til, men vi er allerede forpliktet til å følge lover og regler både om hvordan man kan omtale folk, merking av reklameinnlegg og så videre.

Forbrukerombudet har laget en veiledning om markedsføringsloven til bloggere, og Skatteetaten har også god informasjon liggende ute om plikter og regler man må følge hvis man mottar produkter eller blir sponset. Trenger vi egentlig noe mer?

Men kanskje NP vil ha inn penger fra flere kanaler mot et «seriøsitets-stempel»?

I styrepapirene som ble sendt ut i forkant av fredagens styremøte står det: «I henhold til vedtektene kan «kilder som styret finner akseptable i forhold til NPs virksomhet og formål» bidra til å finansiere NP. På bakgrunn av formuleringen i vedtektene og utviklingen av mediebransjen, foreslår utvalget at NP åpner for at for eksempel frittstående bloggere kan bli medlemmer av PFU, mot et bidrag på 5000 kroner i året.»

Astrid Valen-Utvik, som har vært min gode blogg-kollega i mange år, uttaler seg også.

20140613-182558-66358634.jpg

Jeg synes jo Astrid har et godt poeng her – det finnes strenge regler for hvordan bloggere skal merke omtale av produkter, men tenk på hvor mange tonn med skjønnhetsprodukter som legges igjen i norske magasinredaksjoner hvert år i håp om omtale??

For min egen del er ikke dette med produktblogging og sponsing noen stor sak – jeg er rett og slett ikke sponset. (I hvert fall ikke foreløpig, men jeg snuser på muligheten for noen utvalgte samarbeider.)

Det som har vært viktig med bloggingen for meg er at det er en lav terskel for å starte en blogg og ytre seg, enten det er om neglelakkene sine, bøkene man leser, politiske teorier eller vitenskapelige emner. Vi har anonyme blogger som tar for seg sårbare temaer man ellers ikke ville ha fått den samme innsikten i, og vi har profesjonelle produktbloggere som ligner mer en reklamekatalog. Jeg tror ikke vi trenger å forsøke å innføre ett enkelt regelverk som skal gjelde for alle bloggere.

Ja, det er viktig å følge markedsføringsloven og Skatteetatens regler, men bortsett fra det håper jeg at blogging fortsatt blir stående så «fritt» som mulig, for det er mangfoldet av stemmer og temaer som i stor grad gjør at blogging fortsatt er et veldig spennende område.

Jeg tror rett og slett man kommer veldig langt med god folkeskikk og sunn fornuft.

Så vil vi alltid ha diskusjoner om hva bloggingen er, har vært og kommer til å være, og det er helt på sin plass. Men jeg tror aldri vi kommer til å få et enkelt regelverk som klarer å gi retningslinjer for alle som blogger, for måten bloggingen skjer på og hvordan debattene sprer seg fra blogginnlegg og videre innover i mer eller mindre lukkede områder som Facebook-profiler og -grupper gjør at bloggbruken til stadighet er i endring.

Det jeg liker med forslaget er at blogging blir sett på som en seriøs ytringskanal! I dag tar vi avgjørelser mer etter personlige anbefalinger enn reklame i avisen. Vi blir kjent med og stoler på personer som står bak blogger. Det ligger et ansvar der også, det er ikke til å se bort fra.

Hvis du er interessert i blogger om samfunnsaktuelle spørsmål anbefaler jeg forøvrig Facebook-gruppen Samfunnspraten

Share.

About Author

2 kommentarer

  1. Viktige temaer du tar opp her, Cat!

    Jeg har lagt igjen kommentaren min i Samfunnspraten, men legger igjen denne lille her i tillegg slik at jeg får med meg andres kommentarer her også.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.