Reising i jobben – MÅ du?

0

Før  jobbet jeg mye i utlandet. Ofte fikk jeg høre at jeg var heldig som fikk reist så mye.

Men reising i jobben er IKKE det samme som å reise på ferie! En jobbreise starter gjerne tidlig, går fra Flytog til fly til møterom til alene på hotellrom – og så tilbake igjen. Det er hverken glamorøst eller spesielt oppbyggende.

Kanskje med unntak av de som har toppstillinger og kan reise meget komfortabelt, bo på de beste hotellene…

Og noen ganger har jeg hatt oppdrag i utlandet hvor jeg har vært der flere uker – da får man jo litt «fritid» til å gjøre noe annet enn jobb som regel. Jeg skal ikke si at det ikke har vært givende for meg, for det har det! (Jeg kan godt skrive om det også en gang, hvis noen er interessert?)

Men likevel er det ikke til å komme fra:

Reising i jobben er SLITSOMT.

Flere og flere velger det bort.

Jeg deler denne artikkelen om venture capitalisten Brad som sluttet å reise i jobben. 

Den er vel verdt å lese. (Er du interessert i arbeidsliv og ledelse er Harvard Business Review generelt å anbefale.)

En av de viktigste grunnene til at Brad sluttet å reise i jobben, var at han aldri var hjemme. Og når han først kom hjem, så var han et utslitt vrak, og han fikk flere og flere helseproblemer av det.

For én ting er sikkert med reising i jobben: Det går virkelig ut over familielivet!

Når mannen (eller kona!) har vært borte hele uka, er det virkelig så hyggelig å få hjem et utslitt vrak med jetlag og null motivasjon til å ta vare på hus og hjem, være aktiv med familien og møte venner? NEI!

Når man er på jobbreise skjer det mye. Dagene er ofte lange og innholdsrike. Det er møter og seminarer, bedrifter som skal besøkes og tog og fly som skal nås. Etter middagen med kunder og leverandører, sleper man seg inn på hotellrommet alene. Enda en fremmed seng, enda en natt med halvveis søvn. Og neste dag venter timer på en støyende flyplass, mens du skal fraktes videre til neste messe eller møte.

airport-923970_960_720Bilde: Pixabay

Og mens man er borte, så går livet hjemme videre. Venner har bursdager du ikke får med deg. Barna har forestillinger på skolen de savner å ha en av foreldrene på. Du burde vært til tannlegen, men når skal du gjøre det når du reiser fra mandag til fredag? Hus og hjem får ikke det vedlikeholdet som trengs, og all byrden med husarbeid faller på den som er hjemme. En sikker kilde til bitterhet og misnøye i ekteskapet!

Jeg garanterer deg – over tid vil partneren som er hjemme bygge opp mer og mer irritasjon, sinne, skuffelse og andre negative følelser fordi du tar ikke din del av byrden hjemme! De fleste går selvfølgelig inn i dette med et positivt og åpent sinn, men over tid…. Bare vent, sier jeg.

Før du vet ordet av det har du en kone eller en mann som er så skitlei av å være den eneste som tar vare på hjem og familie at de går og tenker på om det heller ville vært lettere å bo alene – leeeeeenge før du vet at de går og tenker slik….

Klarer du å håndtere og organisere og følge opp det som er hjemme, mens du er borte? NEI.

Klarer du å være tilstedeværende for familien fullt og helt når du kommer hjem i helga etter en hektisk reiseuke? Svarer du ja på den så skal du få en medalje av meg. 😉

Av alle de jeg kjenner og har kjent som reiser veldig mye i jobben, så er det FÅ som tar ut avspasering, hviledager, overtid – selv om arbeidsdagene mens de er ute ofte vokser inn i 14-16 timer. Egentlig kunne de tatt minst 2o timer fri uken etter!! Men det har de jo ikke tid til, og arbeidsmiljøloven er da ikke sååå viktig….

Jeg mener at både bedrifter, ledere og ansatte har et felles ansvar for å passe på at reising i jobben ikke tapper den enkelte så mye at hjemmelivet går i filler og helsa likeså! 

Vi har gode systemer for videokonferanser i dag – dette kunne bli brukt mye mer.

Det er også flere reiser man bør vurdere om virkelig er nødvendig. Eller om man heller kan samle opp saker og møtes én gang, i stedet for 3 reiser.

Å få ta ut noen dager med avspasering etter en lang reiseuke burde være en plikt! Disse dagene burde man være helt frakoblet jobben – ingen e-post, ingen telefoner – og kun fokusere på det man har gått glipp av mens man har vært borte – å ta vare på seg selv, sin egen helse og sitt familieliv, hus og hjem, og venner. 

Hvis du jobber i en bedrift som har store ord om å ta vare på de ansatte, «se hele mennesket» osv. osv. – hold dem ansvarlig! Du har støtte i arbeidsmiljøloven, og du kan gå foran med et godt eksempel som leder! 

Jeg hadde en gang en leder som sa det rett ut da jeg begynte på et prosjekt i et annet land: På dette prosjektet reiser vi kun i arbeidstiden. Vi reiser ned på mandag, og hjem igjen på fredags morgen. Jobben skal ikke eie helga vår, og vi skal ikke sitte her nede og miste fritid bare for at jobben skal spare noen kroner på flybillettene! 

Det synes jeg var SÅ godt å høre! 🙂

For ofte er det et sterkt press om å bestille de billigste billettene, som ofte er lagt til veldig ugunstige tidspunkter.

For meg er det enkelt: Jeg vil gjerne reise i jobben og jobbe på internasjonale prosjekter! 

Men jeg ser det også som min plikt å ta vare på meg selv og mitt liv – også for jobbens skyld. Derfor må jeg sette grenser for reising, og sørge for å stå på krava når det gjelder overtid, avspasering og ikke minst – når og hvordan jeg reiser.

Reiser du i jobben? Eller har du reist mye i jobben før? Del gjerne noen av dine erfaringer her! 

Share.

About Author

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.