Ulikt

7

Bilde: Microsoft Office OnlineNå skal ikke dette bli en blogg om det store, skumle Helsevesenet. Men jeg bare må fortelle én liten ting som jeg synes er litt kjedelig, merkelig og tja…urettferdig.

La oss si at jeg er syk, så syk at jeg ikke kan jobbe, og at jeg har vært det ganske lenge. La oss så si at det trengs diverse undersøkelser, og at legen for eksempel henviser til en av disse. Ikke en uvanlig undersøkelse, men nødvendig. Så legen sender henvisning til sykehuset, og så venter jeg. Og venter. Og etter kanskje en uke eller to kommer det brev fra sykehuset om at henvisningen er sendt til feil sykehus (jeg hører hjemme på et annet da), men at de har vært så vennlige å sende det videre. Og så venter man igjen, og etter et par uker kommer det brev fra riktig sykehus om at joda, jeg har lovfestet rett til å få denne undersøkelsen, det har Overlegen vurdert. *Tusen takk*

Meeeeeeen… nå er det nok slik, står det i brevet fra det riktige sykehuset, at selv om de er enige i at denne undersøkelsen både er viktig og nødvendig, så blir jeg nok nødt til å vente litt – forhåpentligvis får vi gjort det i løpet av juni. Juni?!?!

Jeg er dessverre født uten tålmodighet og skamvett, så bevæpnet med mobil og internett starter jeg min egen lille research på om det er mulig å få unnagjort dette litt før, selv om damen på sykehuset mente at det var helt umulig.

Dette er hva jeg finner ut:

 • Sykehuset sier juni.
 • Fritt sykehusvalg kan korte inn ventetiden med noen uker – hvis jeg drar til Alta. Eller lignende.
  • Jeg hadde tenkt å helgardere meg ved å kopiere opp henvisningen og sende den til alle sykehusene. Det er ikke lov. Man får bare lov til å ha én henvisning på ett sykehus om gangen.
 • Den Private Klinikken viste seg også å tilby en slik undersøkelse – ekspedisjonen beklaget at de ikke kunne ta i mot meg før rett etter påske, men jeg måtte bare sende henvisningen dit, så skulle de se om de fikk det til litt før…*forvirret latterutbrudd over hjelpsomhet*
  • Det kostet det samme som på sykehuset, sa hun. HAH, umulig du liksom, «Fru Sykehus»…. (Jeg sparer altså i hvertfall to måneders venting på dette.)
 • Den Andre Private Klinikken som jeg kontaktet (jeg gikk bredt ut), kom faktisk med samme tilbud. Men i tillegg kom de med følgende: Hvis jeg ville betale 2300,- som undersøkelsen kostet, kunne de skaffe meg time neste uke.

Jammen altså…. Mitt ideal: At vi har et offentlig helsevesen som er tilgjengelig og gratis for alle uansett!! Det er bare ikke en slik virkelighet jeg må forholde meg til….og det gjør meg litt trist, for i bunn og grunn er dette ganske urettferdig. Skjønner du?!

Share.

About Author

7 kommentarer

 1. Jaha… sånn er det i Norge. Det ante meg. Her i Frankrike, som man nesten skulle tro er mer sosialistisk, har vi både privat og offentlig helsevesen. Alle som har råd til en privat helseforsikring (eller får arbeidsgiver til å betale den) har tilgang på de private klinikkene, som faktisk behandler to tredjedeler av alle pasientene i landet. Den ene tredjedelen som «må» nøye seg med det offentlige tilbudet, har likevel langt bedre service enn de fleste nordmenn kan drømme om… time hos spesialist får man på dagen, og klinikkene står nærmest i kø for å legge deg inn.

  I tillegg har helsepersonellet, dvs. de som jobber som leger, sykepleiere etc. det mye bedre. De kan jo velge mellom et utall av arbeidsgivere, og til en viss grad velge lønn og arbeidsvilkår, på samme måte som f.eks. vi IT-konsulenter kan det…

  Rettferdig? Tjah. Jeg tror ikke spørsmålet er relevant, egentlig. Det er iallefall ikke rettferdig at noen har råd til hytte på Hafjell mens vi andre må ta til takke med bedriftshytta, eller…?

  Hm. Så lenge en delvis privatisering av helsevesenet kan føre til både bedre tilbud og bedre vilkår for de ansatte, skjønner jeg ikke den særegne norske motstanden mot private klinikker.

  Men det var dette med rettferdighet, da. Kanskje like bra at du må vente 3-4 måneder, så lenge alle andre får like lang tid i køen?

  😉

  trond’s last blog post..Å gi bort en bil

 2. trond » Vet ikke helt om jeg var på riktig spor med bruk av «rettferdighet» som begrep… Jeg synes det er rettferdig hvis det var likt for alle, og en pasient med en alvorligere sykdom enn meg gikk foran i køen, helt klart. Men nå er det jo tydeligvis ikke likt for alle: For det første må man klare å orientere seg i de ulike «tilbudene», og til slutt så viser det seg at det løser seg raskest for dem med mest mulig penger.

  Jeg synes beskrivelsen din av det offentlige tilbudet og ordningene i Frankrike er bra jeg! 🙂

  Misforstå meg ikke: Jeg har ikke noen sterk motstand mot private klinikker, og er jeg i en situasjon hvor jeg trenger hjelp så oppsøker jeg den. Men ideelt sett skulle det ikke være slik at jeg kan «kjøpe meg fri fra køen, mens en person som kanskje trenger det mer må stå de 4 månedene i kø fordi man ikke har råd til å kjøpe seg fri. Eneste positive da er at jo flere slike som meg som «trekker seg ut av køen» gjør at det blir kortere ventetid i det offentlige kanskje?

  Hytte på Hafjell vil jeg dessverre ikke ha, så hvis jeg skulle dumpe over en kan du få min.

 3. Jeg vil heller ikke ha hytte der. Tror jeg. Det som skjer i Frankrike er nettopp at det offentlige kan behandle kjappere og med mer kapasitet, fordi så mange benytter seg av det private… stat og privat, hånd i hånd, på en måte. Det balanserer ganske bra.

  Selv om jeg betaler nesten 3000 kroner måneden for forsikringen min (1 voksen + 2 barn). Alt har sin pris…

  trond’s last blog post..Å gi bort en bil

 4. Med forbehold om at jeg ikke har stålkontroll på detta:

  Grunnen til at de ikke kan ta deg inn med en gang (med mindre du betaler selv) er såvidt jeg har skjønt at de store sykehusene har en tidsfrist på seg til å gjøre jobben selv. Den er på noen uker. Dersom de ikke rekker det, får du mulighet til å bruke en privat helsetjeneste (som sykehuset så må sende pengene til). Denne ordningen eksisterer for å «presse» sykehusene til å korte ned på ventetiden (slik at de slipper betale andre for å gjøre det), samtidig som man sikrer at alle får behandling innen rimelig tid. Vil du ha jobben gjort før, må du betale selv.

  Og så finnes det en ordning som heter «Raskere Tilbake», slik at dersom denne prøven er noe som vil kunne hjelpe deg tilbake i arbeid, så ville sykehuset tjene penger på å prioritere deg – fordi det da vil lønne seg for samfunnet å få gitt deg kjapp behandling. Prøver og undersøkelser som ikke vil endre så mye på utfallet (dvs ikke gjøre deg mye friskere) blir da nedprioritert.

  Nicolas’s last blog post..Å forhindre et liv eller tillate lidelse

 5. Det er da ikke noe problem at noen bruker penger på seg selv? Selv ikke innenfor helse? Det blir jo som å være i mot bilen fordi det finnes tog. Blir litt feil å tro at alle problemer kan løses inne samme rammeverk.
  Fordelen med blanding av privat og offentlig er at man får en fordeling mellom innovasjon og forvaltning.
  Hverken fastlegen din eller apoteket ditt er offentlig, begge deler er privat. Funger jo det.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.