Kvinners smerter tas ikke like alvorlig som menns

10

Det er selvfølgelig en tragisk historie når et menneske kan bli avvist på legevakten, for så å dø av hjerteinfarkt noen timer senere. Helsetilsynet har da også heldigvis sagt at sykepleieren som sendte Gerd Børresen hjem sviktet i sitt arbeid.

Men bortenfor en enkelt skjebne, ligger det et større mønster som må diskuteres. Det er kjent at kvinner kan ha litt andre symptomer på hjerteinfarkt enn menn, samt at det er noe lavere risiko for at de får hjerteinfarkt i det hele tatt. Det betyr at man må være klar til å se etter andre symptomer når en kvinnelig pasient henvender seg til legen med brystsmerter. Samtidig…rutiner er ikke nok:

En undersøkelse fra 2005 viser at hjertesyke menn undersøkes grundigere, får dyrere medisin og flere operasjoner enn kvinner med samme sykdom.

Et eller annet sted ligger det noen holdninger her til kvinners og menns smerter, til hvordan disse smertene blir kommunisert til helsepersonell, som avslører seg i slike studier. Menn blir rett og slett tatt mer på alvor når de sier de har smerter, de får raskere akutt hjelp, og de blir grundigere utredet og behandlet.  Er det fordi vi tror kvinner «syter» og tåler mindre smerte? En avlegs og diskriminerende tankegang, dessuten viser studien  som er nevnt ovenfor at kvinner faktisk klager mindre. Er det fordi kvinner i mindre grad blir sett og hørt i møtet med helsevesenet? Det er vel fagpersonalets plikt å sørge for at de har fått nok informasjon til at de tør sende hjem et menneske som sier det har store smerter. Hvorfor er overvekten av forskning gjort på menns hjerter?

Helsevesenet er like lite kjønnsnøytralt som alt annet vi omgir oss med, og dette kan jo kanskje være en liten påminnelse (igjen) på at vi fortsatt trenger likestillingsarbeid i Norge.

Share.

About Author

10 kommentarer

 1. Kjempeviktig sak! Det meste av legemiddelforskning har vært gjort på menn. Og til tross for at vi ikke er så forskjellig biologisk, kan vi ikke utelukke at medikamenter kan ha andre virkninger eller bivirkninger hos kvinner enn hos menn. Heldigvis fokusereres det på å ha en god kjønnsfordeling i medisinsk forskning som foregår i dag. Men det hjelper jo ikke på den kunnskap som vi baserer på tidligere forskning (på menn), og som vi kanskje tar for gitt at er sann.

  Marte’s last blog post..Frykt i mange land

 2. Marte » Ja, ikke sant? Hvorfor der det kjønnet mann som får lov til å representere «mennesket» i forskning liksom. Godt å høre at verden går fremover innen legemiddelforskning da, men så må man kanskje intensivere arbeidet med å oppdatere kunnskap om kvinnemedisin!

 3. Petter » Ja, det vet vi – at menn venter lenger med å oppsøke legehjelp. Der bør nok mennene skjerpe seg litt og komme seg raskere til lege. Men det forklarer likevel ikke hvorfor 2 personer med hjerteinfarkt blir behandlet forskjellig på sykehuset grunnet kjønn, som det var dét denne undersøkelsen gikk på. Altså: Både mannen og dama var innenfor sykehuset, men fikk forskjellig behandling.

  Det er kanskje sånn av fordi vi vet at menn går sjelden til lege, så har vi et (ofte feilaktig) bilde i hodet vårt på at de er «friskere», mens kvinner går til legen «for den minste ting». Det er holdninger som bare fører til mer problemer.

  En litt rar ting da, angående å oppsøke fastlege: «Fremdeles er det slik at kvinner venter lenger på vanlig time enn menn, og eldre venter lenger enn yngre» (Riktignok fra 2005 da…

 4. Åhh, jeg må bare føye til en ting til…for jeg blir så SINT. Jeg er nemlig en person som synes det er vanskelig å si fra, som gjerne «holder ut» litt lenger enn jeg burde. Kanskje jeg er mann da, jeg vet ikke. Uansett, det betyr at hvis jeg først sier HJELP så mener jeg virkelig, virkelig HJELP og da bør man helst komme løpende med en båre, ikke to paracet. Derfor blir jeg så uendelig SINT når noen ikke tar det på ALVOR når jeg sier HJELP. Samtidig sier jeg hjelp såpass sent så ofte at om jeg hadde fått 2 paracet og ingen båre så hadde jeg vel dødd da. Så please, om du er i nærheten og ei mørkhåra dame vifter med armene og roper «bloggere, hjelp meg!!!», så ring en ambulanse er du snill.

  Det var bare det.

 5. Petter: Når det gjelder hjerteinfarkt er nok kvinner heller senere enn menn med å oppsøke lege, nettopp fordi symptomene ikke er så klassiske.

  Men et annet viktig poeng er at kvinner har mer diffuse smerteplager uten klar årsak. Nettopp derfor tas kvinners smerter mindre på alvor når det virkelig gjelder. Akkurat som med kvinnen med vondt i armen i posten over.

  Cat, dersom du roper skal jeg kaste paraceten og komme løpende 🙂

  Marte’s last blog post..Frykt i mange land

 6. Mammen min var en av de som ble sendt hjem fra legevakt med ‘nei, det er sikkert bare bronkitt’, og ‘nei, det er nok astma’ og altfor sent fant de ut at det var en medfødt hjertefeil. Hun fikk til slutt riktig diagnose og ble operert, men kroppen hennes tålte ikke mer.

  Alle råd hun hadde fått av leger opp gjennom årene var helt feil. Mye av det forverret jo tilstandens hennes.

  Det er til tider fryktelig bittert å sitte igjen og vite at ting kunne ha vært annerledes hvis noen bare hadde giddi å undersøkt henne ordentlig.

 7. Kristin » Huff, det er en trist historie. Jeg blir sint på dine vegne for at du måtte oppleve noe slikt. Det er de tankene om at dere kunne ha fått enda flere år sammen som gnager. Det er så lite å si, annet enn at jeg skjønner hvordan du har det.

 8. Aller verst er det egentlig å lese om andre som har opplevd noe liknende. Man blir oppgitt på en måte, men det er jo bra at du og andre velger å skrive om dette. Jeg er ikke distansert nok til å skrive noe konstruktivt rundt denne problematikken.

  Jeg håper egentlig at den undersøkelsen du referer til gjør en forskjell. At det i hvert fall er noen leger som har tatt den til seg.

  Kristin’s last blog post..WordPress som CMS II – Kategorier som sideseksjoner

 9. Pingback: ~SerendipityCat~ » Anbefaling: Hvorfor hører ikke leger på kvinner?

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.