About Author

45 kommentarer

  1. Ærlig talt on

    Tor Erling staff er PR-KÅT GAMMEL GRIS. Mannen trenger behandling for sine synspunkter og handlinger.

  2. Altså Staff, det er en syk pervo du taler om, greit nok, men Fritzl har begått den skitneste forbytelse noen kan tenke seg. Å rosemale dobbeltlivet og u-livsstilen til denne perverterte seksualforbryteren, det er å smøre i hop mainnskit, rett og slett.

    Du burde holdt kjeft. Enkelte handlinger blir rett og slett ikke moralsk akseptert av samfunnet, slik er det bare.

    Moralen har en offentlig grense som ikke bare er tråkket over på det groveste, den er trødd ned i dritten på en usedvanlig utspekulert og menneskeforraktelig måte. Slike levesett og mennesker vil ikke samfunnet ha.

    Forhåpentligvis lærer Fritzl en ny forståelse av den aksepterte moralen der han havner i de årene han har igjen. Det burde du også begynne med, Mr. Staff, å finne grensene for akseptert moral og stoppe kjeftsmella akkurat der.

  3. Jeg tror dere bør høre hele intervjuet før dere uttaler dere. Dagbladet har tatt mye ut av kontekst. I tillegg må det sies at Staff også går ut med dette fordi han vil at folket skal ha et litt mer tosidig syn enn det de får gjennom mediene. Likevel kan det kanskje sies at han her, er litt for ambisiøs, og i overkant godtroende til Fritzls handlinger.

  4. kjetil henriksen on

    Dette er det værste utspillet staff har kommet med noen gang. han bør faktisk skamme seg skikkelig….

  5. Altså; Han mener at han viser omsorg for familien ved å «redde» 3 barn ut av leiligheten? WTF! Redde dem?? Hvem i helvete var det som plasserte dem der i utgangspunktet! Det var da for faen jævelen sjøl som en følge av de utallige voldtektene han utførte på dattera si!

    Og grunnen til at disse 3 ble tatt ut av fangenskapet var absolutt ikke for å redde dem, det var for å sikre at han fremdeles kunne holde på med voldtektene! Det står jo i tidligere artikler at 1. Et par av ungene skrek så fælt så Fritzl ble engstelig for at noen ville høre dem utenfra, og at han derfor valgte å «legge dem på trappa» for å få et alibi til å ta dem opp i dagslys så de ikke skulle avsløre ham. Videre står det 2. at det ble så trangt om plassen der nede at noen måtte ut.

    Nei nå er det like før begeret er nådd rundt min toleranse for Staff.. Tror jeg skal gjøre VERDEN en tjeneste jeg og grave et hull og putte ham nedi. Samtidig redder jeg jo Staff fra seg selv på denne måten! Duverden, jeg er en omsorgsfull kar! 😐

  6. Sandra Heidene on

    Fritzl er så manipulerende at han har kjøpt seg en slags samvittighet ved å handle inn enkelte småting som datteren kunne bruke til å pynte fangehullet med. Det er helt åpenbart -for alle andre enn Staff- hvordan denne sadisten tenker.

  7. Carl A » Det er fint å ha et tosidig syn på saker og ting, men du skal trekke det veldig langt før du klarer å se «positive» sider ved denne saken mener jeg da. At Dagbladet har tatt noen uttalelser fra et intervju og blåst dem opp, legitimerer ikke innholdet i disse uttalelsene.

  8. Bjørn » Jeg fikk nesten lyst til å være like omsorgsfull selv…. Tror vi putter Fritzl i det samme hullet, så kan de holde hverandre med selskap. Gir dem noen klistremerker til å ha på veggen også, så får de være fornøyde.

  9. Hvordan skulle Elisabeth F og ungene holdt ut i den bunkersen uten én eneste ting å atsprede og underholde seg med?

    Det hadde ikke gått.

    Det kan derfor neppe sies å være Fritzls godhet som er årsak til at fangehullet kan minne om et hjem, men at det har vært nødvendig for at han skulle kunne fortsette å holde dem i live. Bestikkelse kan man nesten kalle det.

    Jeg foreslår for øvrig at vi tilbyr Staff en ukes opphold i «leiligheten» når det østerriske politiet er ferdig med sine undersøkelser, det er neppe noen andre som frivillig flytter inn i den «leiligheta». Åja, vi sier selvsagt ikke noe om at han ikke kan komme ut igjen før vi bestemmer at han kan. Han har jo en blekksprut på veggen på badet han kan underholde seg med.

  10. Nei nå!!

    Jeg tror jeg kaster opp av den mannen! Gjør han dette kun for å provosere og komme i media (igjen) så må han være en syk syk mann! Man kan da for i svarte ikke rettferdiggjøre det helvete som foregikk i den kjelleren i så mange år! Herreminhatt la oss håpe Staff snubler ned i ett komlokk og lager seg en trivelig kjellerstue blant dritt og rotter,der han for øyeblikket hører hjemme, i mine øyne!

  11. Det burde være grenser for hva som kan sies uten at det er straffbart.

    En person som Staff er en fare for rettssikkerheten og bidrar til å legitimere syke handlinger hos personer som Fritzl, lommemannen etc.

  12. Når vi er inne på Staff registrerer jeg forresten at han har fått seg en «elev» som nå driver en side han kaller «glabladet». Her er det også en artikkel rundt tragedien i Østerrike som forfatteren velger å kalle en gladnyhet og presenterer den som: «Gjenforent etter 24 år!»

    I forkant av denne hadde han en tilsvarende artikkel som gikk på hvor bra det var at man «ikke måtte bære ut enda flere likposer» fra leilighetskomplekset som raste sammen i Ålesund..

    En kar med et litt forstyrret bilde av virkeligheten dette også kan man si. Artikkelen hans kan godt kommenteres her: http://www.glabladet.no/2008/04/gjenforent-etter-24-aar/

  13. Dette er en sak som vil få østerrikerne til å skrike etter dødsstraff. Synd vi ikke har gapestokk lenger. vært fint det, latt Fritzl stått på torget, så kunne folk ha hivd sten på han. Hvis Staff syntes leiligheten var så koselig, må han jo bare flytte inn, den står ledig nå. Så kan vi få noen til å komme med mat til han de neste 24 årene. Litt kjønnslig aktivitet må han jo også få.. og noen klistremerker og litt tegnesaker of course..

    Nei drit i Staff, han vil bare provosere. Han skal liksom være kjerringa mot strømmen, og slik får han oppmerksomhet. Det finns folk som blir glade, opphissede av at folk avskyr dem, en slags fetisj,sykdom el syndrom,vet ikke betegnelsen. Men han er tydeligvis en av disse uheldige stakkarne.

    Håper disse stakkars menneskene som har vært i denne tyrannens vold, noen gang kan komme over dette og få et normalt liv.

  14. Dette er ikke en Forsvarsadvokats subjektive uttalelse om sin klients påståtte overgrep, farget av den rollen han befinner seg i som forsvarer av en anklaget. Tor Erling Staff har intet profesjonelt forhold til DSS (Det Syke Svinet), ergo må han her uttale seg som privatperson, ergo demonstrerer han her sin egen private og ikke profesjonelle moral og sin private virkelighetsoppfatning av rett og galt. Forbrytelsen som DSS har gjort seg skyldig i kan ikke forklares eller forstås, det finnes ingen formildende omstendigheter av typen «ble jult opp av mora som liten», det var jo ikke så ofte datteren ble voldtatt, han tok jo opp av kjelleren noen av barna, osv. Dette skal fordømmes massivt og ensidig uten forbehold. Staff, hva slags syn på verden og forhold mellom mennesker har en person som kan uttale seg som du gjør?

  15. Jeg forstår ikke hvorfor VG og Dagbladet og andre aviser skriver om hva Staff uttaler seg om- jeg ønsker ikke vite det- og jeg lar meg heller ikke provosere. Jeg begynner og lure på om Staff selv har gjort noe lignende siden han må forsvare slike handlinger ?

  16. Det som legitimerer innholdet i det Staff sier er nettopp konteksten som db enkelt og greit har klippet ut for å skape forhastede reaksjoner hos folk som ikke gidder å sette seg inn i argumentet. Jeg mener det han sa var godt sgt og opplysende; på sokrates-nivå. Man tar det for gitt at denne fritzl er et monster, og man koser seg med at det ikke kan være noe tvil om at denne her må være rendyrket ondskap og selve djevelen i kjøtt og blod. Da er det godt med rn fyr som Staff som stikker kjepper i hjulene på denne hodeløse massesuggesjonen. mvh eirik

  17. Elisabeth on

    Staff begynner å bli gammel og snart er det ingen flere som hører på hva han har å si. Som dere ser blir han bare mer og mer ytterliggående jo nærmere «sengetid» han kommer. Han er blitt en parodi på seg selv stakkar. Ikke la han få gleden og makten ved å provosere. Han er et lite barn inni seg som søker etter å bli sett. Bare så synd at han velger det på den måten. Men selv negativ oppmerksomhet er bedre enn ingen oppmerksomhet.

  18. eirik » Det er forskjell på å synes at Fritzl er satan eller rendyrket ondskap og å synes at det han har gjort er så grusomt at det ikke kan forsvares. Selv sett i kontekst finner jeg ikke noe i Staffs uttalelser som virker formildende.

  19. Eirik: Det Staff gjør er å polarisere debatten. Dette har han fått for vane å gjøre. Man kan ikke lese eller høre Staffs kommentarer uavhengig av bakgrunn. Staff er en høyst intelligent mann som kunne valgt en annen framgangsmåte om han ønsket å nyansere debatten. Nyansere debatten gjør man ved å tilføre kunnskap ikke bagatellisere overgrep.

    Fritzl har oppført seg som om han eier de fire menneskene han har holdt fanget. De har vært 100 % avhengige av hans nåde for å overleve. Dette er en situasjon Fritzl selv har valgt å skape og opprettholde.

    Fritzl er også en gammel mann. Han er 75 år, den yngste fangen hans er 5 år. Do the math. Hva ville skje med ofrene hans den dagen Fritzl døde? Ville de da slippes fri? Ville de omkommet? Om han var så «nådig» at han hadde sørget for at de ville befris etter hans død, hvilket liv ville møte disse menneskene?

    Ungene har ikke fått muligheten til å sosialiseres og er ikke tilpasset et vanlig moderne liv.

    Mye tyder på at moren har vært en så god mor hun kan under omstendighetene. Om disse ungene greier å bli en del av samfunnet igjen vil det i all hovedsak skyldes morens evne til kjærlighet og omsorg. Men tenk deg selv hvordan det ville være å bli holdt fanget av din egen far, bli utsatt for overgrep, bli uønsket gravid, føde barn under disse forholdene og prøve å gi dem et slags levelig liv? Det er helt ufattelig at de har overlevd i det hele tatt.

  20. Kjære Staff.

    Du er herved hjertelig velkommen til å bo i veggskapet mitt i 24 år.
    Det er veldig koselig der, jeg har lys og du kan få ha bilder på veggene hvis du vil.
    Bare skriv et svar på denne,så skal det nok bli en ordning.

    Mvh
    Ronny, Bergen

  21. Konteksten er formildende fordi de gjør de enkeltstående utsagnene til noe annet enn de utsagnene db.no gjør dem til. Staff provoserer frem en diskusjon som er sunn. Som du skriver: «Dette vil vi ikke høre…» det er jo et viktig poeng. «Vi» vil ikke høre det fordi det høres for kynisk og kaldt ut. Men den automatiserte steinkastinga som Staff opponerer mot er minst like ille og ti ganger farligere enn uttallelsene hans.

    Det kan godt hende Staff er en PR-kåt og pervers mann (han er i så fall langt fra alene), men i dette tilfellet vet han godt hva han gjør, og et annet formildende poeng er at disse uttalelsene på ingen måte rammer ofrene. Han snakker tilet norskt publikum, og i såfall er det ditt ubehag ved å se uttalelsene som er effekten han muligens ønsker å oppnå. Det er greit nok å ha empati med ofrene, og det har vi alle (hvis vi har tid til det), men demoniseringen av denne Fritzl kommer mer (etter min mening) fra en hang etter den deilige følelsen å hate som er oss så sjeldent forunt i dagens samfunn. (beklager språket)

  22. Hu derre: Om Staffs polarisering a debatten: Det er ikke han som polariserer debatten, men du kan vel kanskje si at de reaksjonene som muligens kommer i etterkant er forutsigbare og at Staff kunne valgt en annen åpning på debatten, for å gi den en touch av meningsfullhet. Jeg tror imidlertid dette (hvis det blir debatt av det) kan bli en meningsfull debatt, som ikke bare diskuterer Staff, men straffesystemet, mediene, samfunnets selvrefleksjon, barneoppdragelse og ondskapens natur.

    Om Fritlz: En syk, syk mann. Sykdom som førte til ondskap. Osv.

  23. Eirik: Staff er en mann som gang på gang har uttalt seg på en særs krenkende måte overfor alle som har opplevd overgrep.

    Det Fritzl har gjort kan på ingen måte forsvares og det må på ingen måte bagatelliseres.

    Debatten gjøres nyansert ved å tilføre kunnskap om hva som skaper overgripere og hva som skal til for å stoppe overgripere.

    At folk reagerer på Staffs utspill ser jeg på et sunnhetstegn i samfunnet.

    Jeg mener at Staffs utspill på ingen måte skal gi status som en «fornuftens stemme», faktisk vil jeg påstå at Staff gjør det svært vanskelig å være en moderat stemme i det hele. Man kan ikke annet enn å ta stor avstand fra verdens Fritzl-er.

    et annet formildende poeng er at disse uttalelsene på ingen måte rammer ofrene

    Nei, de rammer ikke Fritzla ofre direkte, men de rammer alle som har opplevd og opplever overgrep fra nære familiemedlemmer og uttalelsene følger seg inn i en lang rekke av uttalelser fra Staff.

  24. Hvis det er til ofrenes beste at gjerningsmannen/monsteret gjensidig og endimensjonalt demoniseres, uttaler Staff seg krenkende. Jeg kan være enig i at det er vanskelig å være en moderat stemme i et forum som dette, hvor en del folk er mer opptatt av å uttrykke avsky e.l. Jeg trenger ikke gjøre Staff til «fornuftens stemme» eller en martyr for ytringsfriheten e.l. for å mene at det han sa i og for seg var fornuftig og innsiktsfullt nok.

    Det Fritzl har gjort er helt sjukt, og det er vanskelig å forsvare det. Man skal kanskje ikke bagatellisere det, men man kan gjerne avdramatisere det, ved å blant annet påpeke at kjelleren ikke så så ille ut som f.eks. en kjeller med fuktige murvegger og et hull i bakken som toalett ville gjort. det kan jo for eksempel tenkes at stemningen der nede til tider ikke var så ille; at barna relativt sett ikke hadde det helt forjævlig, selfølgelig fordi de ikke visste hva de gipp glipp av, men likevel.

    En ting til: Jeg vet ikke så mye om den lange rekken uttalelser (bortsett fra Lommemannen-utspillet, når han faktisk var forsvarer), men å si at en uttallelse om ett overgrep rammer ofrene i alle lignende overgrep er å dra strikken for langt. Blant annet fordi du setter likhetstegn over alle gjerningsmenn og overgrep på en litt skummel måte. det er dette som gjør det vanskelig å komme med moderate standpunkt her: At man ikke ser saken i sitt eget lys.

    Uansett. Det er sunt at man reagerer. Du reagerer på Staff, jeg reagerer på deg.

  25. Staff er en kjøter. Håper han ikke har mange år igjen før alderdommen tar knekken på han.

  26. Eirik: For at Fritzl skulle holde fangene sine i live var det nødvendig med et minimum av velferd. Han har gjort det han har gjort for å kunne fortsette å gjøre det han har ønsket å gjøre. Ville han kunnet holde Elisabeth og de tre barna i live om han hadde stengt dem inne i «en kjeller med fuktige murvegger»?

    Neppe.

    Man kan faktisk tenke seg at en mor som blir holdt fanget med sine barn kunne ha funnet på å begå barmhjertighetsdrap på sine egne barn for å skåne dem om hun opplevde forholdene ille nok. Man kan også tenke seg at et menneske som blir holdt fanget kunne ha tatt sitt eget liv.

    Jeg synes det er å strekke det veldig langt å trekke inn godhet i dette.

    Fritzl har vært nødt til å opprettholde et minimum av trivsel for at fangene hans ikke skulle bli syke og dø. Vil du du at potteplantene dine skal vare må du stelle dem.

    Ved å gå inn og bagatellisere handlingene overgrepene Fritzl har begått tråkker Staff på veldig mange menensker. Jeg har hørt intervjuet med Staff og jeg opplever ikke at Staff viser noen som helst forståelse for hva ofrene i denne saken har opplevd.

  27. Men hvorfor skal Staff på død og liv vise forståelse for ofrene i det intervjuet? Er det viktig at han gjør det i nettopp dette intervjuet? Blir han stilt spørsmål som leder ham i den retning? Eller er også intervjueren mest opptatt av å få advokatens syn på gjerningsmannen?

    Du har et poeng når det gjelder dette med et minimum av trivsel og velvære for å holde dem i live osv. Det ser jeg. Kanskje både Staff og jeg kunne ordlagt oss annerledes for å få poenget tydeligere frem. Poenget er etter min mening å humanisere Fritzl, mitt oppi all denne dehumaniseringen. Det er ikke å tråkke på ofrene (eller ofre av lignende gjerninger) å gjøre mannen til et menneske som til og med kan ha positive sider. Var alt og hver eneste handling han gjorde ovenfor disse barna og datteren sin gjort utfra et ønske om å utføre ondskap og skade på dem? Muligens ikke.

  28. eirik » Antagelig har Fritzl selv ment at noe (mye?) av det han har gjort ikke var av ondskap. Jeg tror ikke at han satt som en klump av ondskap i alle disse årene og tenkte «hvordan skal jeg få gjort disse menneskene _mest_ mulig vondt?». Det betyr dog ikke at handlingene hans er _gode_ eller at man kan forsvare det han har gjort!! Om en syk person begår onde handlinger mot andre så må vel det tale for seg? Vi kan jo ikke la det være _formildende_ for ham at han i sine syke tanker mente at det var til deres eget beste å gjøre dette??

    Når det gjelder Staff har han fått spørsmål i forhold til hvordan man kunne som forsvarer argumentere i saken. Anathema har lagt ut en interessant transkripsjon av Staff-intervjuet her: http://anathemablog.blogspot.com/2008/05/transkripsjon-av-staff-intervjuet.html. Jeg synes ikke det virker som om intervjueren leder Staff til å svare på noen spesiell måte.

  29. OK. Jeg synes ikke det Sigrun skriver er så interessant. Eller Magnue Raundalen. OK. kanskje hvis jeg hadde giddet å lese Magne Raundalen, så kunne det være interessant. Kort fortalt skriver hun om faren ved å normalisere det uakseptable; normalisere pedofili osv. Det er til en viss grad det Staff gjør. Men er det farlig? Er det uetisk? Jeg mener ikke det.

    Nå har vi etablert at Fritzl er et menneske; et sykt et, med både godt og ondt i seg. Det han gjorde var ufattelig strygt, og vi kommer sikkert aldri til å få noen god forklaring på det. OK. Jeg har ingen personlig interesse av å forsvare ham eller Staff, men det er faktisk vanlig a det er formildende hvis folk er påviselig syke i huet. Nå er jo fritzl per definisjon syk, fordi han er så ondt som bare et sykt menneske kan være.

    Det samme kan vi f.eks. si om de kollektive psykosene i Tyskland (VK2) og Rwanda på nittitallet. uforståelig ondskap. Men om vi skal kunne lære av det, og kanskje til å med unngå ting i fremtiden, kan det være en idé reagere med noe annet enn avsky, sinne og fråtsing i medfølelse og hat.

  30. Vi har alle våre meninger og syn på ting her i verden, og det er jo bra på sin måte. Hvis man klarer å ta en mann som Josef Fritzl i forsvar, og klarer å forstå hvorfor han gjorde som han gjorde i 24år, så er man sjøl istand til å utføre en sånn handling selv… Han dopa ned datteren og lurte hun ned i kjelleren
    der han låste henne inne, for så å misbruke, mishandle henne på det groveste psykisk og fysisk. Hvor redd må ikke hun ha vært for faren sin a? Han har misbrukt henne siden hun var 11år gammel, det er 31år tilsammen. Hun kan ha blitt gravid flere ganger en det hu har hatt av fødsler, for når man er i en sånn situasjon som hu så kan hu ha hatt flere spontanaborter og. Allerede som 18-19åring, så fødte hun sitt første barn alene innesperret i en kjeller uten noe mulighet til hjelp hvis noe gikk galt. Fritzl har sagt at han sperret henne inne for å redde henne fra et narkohelvete, men hadde hun noe tilknytning til narkotika idet hele tatt? Jeg tror han stengte hun inne pga hun hadde rømt 2 ganger tidliger og han kunne ikke ta sjansen på at hun gjorde det igjen og ble borte for godt og da hadde ikke han hatt henne å misbruke mer og skulle han ikke ha noe av gitt… Det var 7 dører man måte igjennom for å komme seg til stedet hun var, og 2 av dørene var med elektriske låsekoder og iallefall en av dørene veide 300kg, så hvordan har det gått til uten at noen har hatt mistanke om at han drev med noe kriminelt i det hele tatt? Hvordan har han klart å få på plass en jerndør på 300kg alene? og installert elektroniske dør låsekode uten hjelp? Syntes denne saken er så ufattelig og tankene går mye til Elisabeth og barna hennes. Elisabth kommer aldri til å glemme dette men forhåpentligvis så med tiden til hjelp så kommer hun til å lære det å leve med det på best mulig måte… Håper Josef Fritzl ikke får dødsdom, for da harhan sluppet unna det hele uten noen konsekvenser og ustraffa… Han fortjenner ikke en bra slutt, han må få en passende straff for dette og han burde lide syntes nå jeg. Jeg er imot tortur, mishandling osv men i dette tilfelle så fortjenner han å smake sin egen medesin!!!

  31. Haha.. Staff er konge. Nok en gang fiser han mediene rett i trynet og de tar et skikkelig magadrag av det alle som en!

  32. Palle har nok dagens kommentar av alle bloggekommentarer jeg har lest i dag.

    Men Staff har nok noen poenger vi «vanlige» mennesker sliter med å takle.
    Jeg tror at vi «vanlige» mennesker har problemer med å takle slike grusomheter som Staff så gjerne tar i forsvar.
    Og vi påkaller gjerne lynsjestemning, kaller disse menneskene for monstre og maner til lovens strengeste straffer.

    Men jeg tror Staff prøver å føre et poeng om all galskapen som vi alle har et frø av inne i oss.
    Frø som så gjerne spirer i et sinn som har blitt misbrukt.
    Et slikt sinn blir sykt.
    Og misbruk har Fritzl selv opplevd, i følge dagbladet.no.
    Ekspertene Dagbladet har sitert mente at Fritzl hadde to personligheter.
    Det er nok ikke av den typen «personlighetsspaltning» vi vanlige mennesker utøver hverdag når vi er sammen med ulike personer. En for bestemor, en for kamerater, en for jobb, osv. osv.
    Men mer av den typen som oppstår i et sinn fylt av traumatiske opplevelser og umenneskelige avvik.

    Så, hvordan resonnerer en psykisk syk person?
    Hva om Fritzl har, etter å ha mottatt «kjærlighet» fra sin egen mor, blitt forvirret i hvordan man skal behandle sine egne barn?
    Hva om Fritzl, i sitt eget sinn, mente at det han gjorde var til det beste for sine barn?
    Er Fritzl ond om han er syk?
    Gjør sykdommen han ond?
    Er alle psykisk syke onde?
    Skal man benytte seg av betegnelser som monster, ondskap, skrekkens hus, og andre ord som fremkaller mareritt-aktige assosiasjoner om slike mennesker?

    Er vi selv så stabile at vi kan dømme?
    Kommer slike ting, slike tanker og gjerninger aldri til skje oss?
    Hva om noen voldtar, dreper eller lemlester en av dine?
    Hva da?
    Hvordan ville du takle det?
    Og hvordan ville du blitt behandlet om det tippet for deg?

  33. MK:
    «Hvis man klarer å ta en mann som Josef Fritzl i forsvar, og klarer å forstå hvorfor han gjorde som han gjorde i 24år, så er man sjøl istand til å utføre en sånn handling selv…»

    Vil det si at du mener alle forsvarsadvokater er kriminelle og store deler av de som jobber i psykiatrien er psykisk syke selv?

    Ellers:
    Jeg reagerte også på Staffs utsagn. Men jeg ser i ettertid at han ble bedt om å svare på hvordan han ville ha gått frem dersom han skulle ha vært Fritzls forsvarsadvokat. I den sammenhengen synes jeg svarene på sett og vis henger på greip, selv om jeg er dypt uenig i at andre enn Elisabeth skal få æren for den omsorgen hun ga sine barn under umenneskelige forhold. Men som forsvarsadvokat for en mann som Fritzl så ville det da være galt å ikke tale sin klients sak? Eller å motvirke en demonisering?

    Det som får meg til å stusse her er at media oppsøker Staff i forbindelse med en sak som dette. Vel vitende om at han vil si noe som vil provosere mange og særlig når andre media drar det hele ut av kontekst. Jeg sitter igjen med inntrykket av at Staff slett ikke er den mest kyniske her.

    Lin’s last blog post..Merkelapper og identitet

  34. Det holder nå ja. Jeg tror vi bare må innse at Tor Erling Staff begynner å vise tegn til demens. Han har alltid vært provoserende, men nå bør mannen beskyttes mot seg selv.

    Det er alltid et poeng å unngå demonisering av gjerningsmenn. Men ikke slik Eirik her forstår det. Man skal ikke alminneliggjøre slike overgrep, men man må innse at det faktisk er mulig for tilsynelatende normale velfungerende mennesker å utvikle særdeles dysfunksjonelle personlighetsavvik. Dersom man tror at de som begår alvorlig kriminalitet er demoner, altså av en annen «rase» enn alle «oss andre», vil man aldri kunne forstå mekanismer som leder til alvorlige overgrep som dette.

    Men altså: for all del – man skal ikke av den grunn «normalisere» abnormal atferd som dette. Man skal tvert imot på det sterkeste fordømme det.

    Det at detaljer omkring det marerittet som har pågått i et kvart århundre i den kjelleren vekker sterke reaksjoner er tross alt noe positivt. Det skulle bare mangle om man ikke reagerer følelsesmessig på så vanvittig rablende galskap som dette. Og det er ikke bare avskyreaksjon mot en gal gal gjerningsmann, men også sympati med ofrene, et sunt tegn på innlevelse for andres situasjon.

    Da blir ethvert forsøk på å komme med «interessante alternative synsmåter» bare en forlengelse av det perverterte verdisynet gjerningsmannen måtte inneha.

  35. Staff
    Jeg har inntil nå hatt stor respekt for ditt mot til å imøtegå flertallet. Ofte har jeg vært uenig med deg. Senest i «Lommemannen-saken».
    Men, Nå!!!
    Nei, Nei og atter Nei…
    Har jeg sålangt bare vært en naiv normal idiot som har hørt på en autoritær samfunnskritiker som deg???
    Ja, jeg er redd for det og faen ta for at du nå med ditt siste utspill har vist meg at jeg har vært, (og sikkert er) håpløs naiv og dum…
    Jeg er veldig lei og skuffet over megselv som har støttet deg og håper du for en gangs skyld kan si at du vurderte og uttalate deg feil…

    Normalmann

  36. La mannen få si sin mening da! Han vil jo bare ha litt PR, og vet dere hva? Det får han av dere også…

    Dere gjør nettopp det han vil.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.