123-meme

3

Treig som bare det, men nå har jeg i alle fall fått med meg at jeg er tagget av Virveltanke i det etterhvert så kjente bok-memet. Takker for det, da får jeg i hvertfall begynt å si noe om en bok jeg har hatt lyst til å skrive om lenge!

Oppskriften er som følger:

  1. Plukk opp nærmeste bok.
  2. Åpne på side 123.
  3. Finn den femte setningen.
  4. Publiser de følgende tre setningene.
  5. Tagg fem personer og skriv hvem som tagget deg.

Boken som ligger på bordet her er «Blindness» av José Saramago, en skremmende og rivende historie om samfunnsstrukturer og mennesker i oppløsning når alle blir rammet av en epidemi av blindhet.  En kvinne beholder av en eller annen grunn synet, og følger sin blinde mann under grufulle omstendigheter og opplevelser. (Boken er også filmatisert.)

Litt av utfordringen med å gjengi noen setninger fra denne boken er måten Saramago skriver på; en setning kan nemlig godt være på nesten en side eller mer, teksten er mer avgrenset av komma enn punktum for å si det sånn. Dialogene flyter over i hverandre og man må finne rytmen for å få med seg hvem som sier hva, samtidig er denne flyten i fortellingen noe som gjør at man synker mer inn i teksten også. Jeg tar derfor sjansen på å gjengi en liten bit av dialogen her.

På side 123, etter setning 5:

…Then it was by an English painter, Could be, but I don’t think so, because there was a woman as well with a child in her arms, Mothers and children are all too common in paintings…

Ordene er hentet fra en scene hvor flere av de som har blitt blinde sitter sammen og forteller hverandre om omstendighetene rundt deres plutselige blindhet. Fortelleren her beskriver et maleri han så på et museeum i det øyeblikket han ble blind, og de andre forsøker å si noe om maleriets opphav ut fra det han forteller om bildet.

«Blindness» er en bok jeg har lyst til å skrive litt mer om senere en dag, så jeg kommer tilbake til den! 🙂

Jeg ble som sagt tagget av Virveltanke! Tror det er ganske mange som har svart på denne nå? Om du ikke har gjort det enda, så føl deg kallet!

Share.

About Author

3 kommentarer

  1. Rigmor » Ja, jeg må skaffe meg Seeing! Blindness var et veldig overraskende og fint møte med Saramago for meg, en forfatter jeg definitivt må få med meg mer av!

  2. Pingback: Jeg har lest….. “Blindness” (José Saramago) | ~SerendipityCat~

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.