Jeg har lest…. Bisettelsen (Lars Saabye Christensen)

8

Om boka:

Bisettelsen er siste bok i trilogien om Kim Karlsen og vennene hans. Gjengen har blitt voksne, og er spredt. Kim Karlsen befinner seg på et hotellrom med hukommelsestap, og historien hans beveger seg i tid og rom, fortalt gjennom en annen stemme enn forventet kanskje? Gunnar, Ole og Sebastian kommer etter hvert inn i fortellingen, vi får både vite hvordan det har gått med dem og gamle minner nøstes opp som har betydningen for hvordan deres liv har utviklet seg.

Min opplevelse:

Det er synd å si at Bisettelsen ble en bok jeg mer gledet meg til å bli ferdig med, enn jeg nøt å lese den.  Siden jeg kan huske å ha likt både Beatles og Bly så godt, hadde jeg ganske store forventninger til Bisettelsen. Dessverre var det noe som gjorde at jeg ikke fikk helt «tak» på historien, og mye av det handler nok om hvordan boka var bygd opp. Størstedelen av boka, fra begynnelsen av, er ganske surrealistisk synes jeg (Dagbladet kaller den «krevende»),  selv om det hele knyttes sammen på slutten og da kommer også stemningen igjen fra de forrige bøkene slik jeg husker den. «Her er en langsomhet og en uro som nesten irriterer. Intensiteten daler, og jeg får følelsen av at formgrepet tar overhånd for selve fortellingen.» sier det i NRKs anmeldelse, og også at den «tærer på leserens tålmodighet», noe jeg kjenner meg litt igjen i. Morgenbladets overskrift er rett og slett «Et ikonisk gjesp».

Andre igjen vil like det uventede fortellergrepet (se for eks. VG), og boka har da vitterlig solgt veldig bra. «Her er absurde situasjoner, tragiske hendelser og episoder som først blir begripelige i siste del av romanen. Her er mye melankolsk humor. Saabye Christensen utfolder stor språklig kreativitet, her flust med litterære og folkelige allusjoner.» skriver Nordlys.

Hva synes du om boka? Jeg setter pris på å få høre om din opplevelse i kommentarfeltet!

Andre har ment (LinkLove!):

Mia i Myra ga opp etter 150 sider og syntes ikke historien hadde noe driv. Mimosa på Forfatterbloggen analyserer bokanmeldelsene. På Leserglede fortelles det om listetopping, og Elis lesebabbel anbefaler å ha lest (om igjen) Beatles først. På Belmotte Tower kan du lese fra foredrag på Litteraturhuset.

Nei, nå gleder jeg meg til neste bok jeg har liggende, «Tårer i champagnen»!!

Share.

About Author

8 kommentarer

 1. Jeg likte Bisettelsen veldig godt. Ikke like godt som Beatles, men kanskje bedre enn jeg likte Bly.

  Synes han samlet trådene fra de forrige bøkene veldig bra, og jeg fikk svar på så mange spørsmål jeg hadde. En absolutt verdig avslutning for Kim Karlsen.

 2. Mettakii: Takk for kommentar!! 🙂 Jeg er enig i at det ble en verdig avslutning for Karlsen, og jeg likte den siste delen av boka best. Den var mest i stil med historien ellers synes jeg.

 3. Jeg holder på å lese Bisettelsen nå. Jeg er kommet til side 100. Jeg er ikke i posisjon til å komme med noen vel fundert kritikk – det får vente til jeg er ferdig.

  Der jeg er nå er det godt å høre, og en oppmuntring, at du likte siste del best.

  Må innrømme at jeg sliter så langt. Jeg får ikke helt tak på denne boka. Kanskje er det rett og slett for krevende for meg akkurat nå? Kanskje er jeg litt skuffet fordi jeg hadde for høye forventninger? For de var skyhøye må vite. Jeg har lest Beatles og Bly om igjen for å få maks ut av opplevelsen, og har kanskje jazzet meg i overkant opp før jeg åpnet Bisettelsen.

  Men jeg gir ikke opp. Etter å ha lest dette kjenner jeg at jeg fikk litt ny optimisme, og gleder meg til å lese videre igjen.

 4. Glama: Den blir helt annerledes etter hvert altså! Må få høre hva du synes når du er ferdig, det er en litt sånn mikset følelse for min del, men jeg er jo glad for at jeg har lest den.
  🙂
  Lykke til videre med boka!

 5. Jeg deler helt klart din oppfatning av boka.

  Jeg har blandede følelser. Jeg tror jeg må lese den igjen, for jeg tror jeg har gått glipp av mye i første del. Det ble for krevende akkurat nå.

  I del to kom den gamle stemningen tilbake. Det ble noen gode øyeblikk både der og sporadisk i den første delen. Gode nok til at opplevelsen ble mer positiv enn negativ.

  Glamas last blog post..Når trygdemottakere blir friske

 6. Ganske enig med deg. Jeg likte også Beatles og Bly veldig godt, men adde ikke helt sansen for denne. Kan skrive under på disse linjene ra Dagbladets anmelder:

  «De 200 første sidene framstår umiddelbart som mer krevende å lese enn de to første bøkene; som mer forvirrende – nå og da nærmest kryptiske – og, med sine lange, dvelende scener, her og der så omstendelige at de utfordrer tålmodigheten. De første 100 sidene tok jeg meg i å spørre meg selv når handlingen virkelig skal skyte fart.»

 7. The Tao of Badass can be a series associated with instructional videos giving anyone, the normal
  guy, a crash study course around men’s attractiveness which every women needs along with sees suitable. Often used your pet, that set dude that’s smooth when dark snow and continuously next to gals within the bar. Girls often think that male, within his right imagination, wouldn’t need to be together with her. Who wouldn’t wish to have his / her selection of your flock while gals within the party check out them out? The nation’s potential
  to give you innumerable insider secrets transferred throughout the years along with improved
  by means of scientific discipline to allow you to be this male, also to survive up your eyes of needing your flawless
  online dating in addition sex life which
  you are required yet not always be intelligent sufficient to
  get.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.