Sterk historie fra svensk blogg

12

Jeg leser Hjorthens gjesteblogger Elin med stor glede og interesse. Denne historien var så sterk og så bra, jeg synes dere skal gå inn og lese: «Surfittor som du är de kåtaste hororna i sängen».

Slutligen hatar jag alla er som tycker att jag tjatar om ojämlikhet och genus. Jag hatar er som menar att samhället ju faktiskt är nästan jämställt nu och det är bara en viss sorts män som begår övergrepp. Jag vill sätta er alla i ett offentligt rum som ni tror att ni är skyddade i, trycka min hand hårt mot era könsorgan och kalla er kåta små horor.

Og jeg er så enig med henne. Jeg hater at vi lever i et samfunn der det går an å ta seg til rette mot andres kropper på denne måten. Jeg har opplevd det, mine venninner har opplevd det, folk jeg kjenner har ledd det bort – han var jo bare full, det var jo bare tull.. Men jeg hater at menn kan klype meg i rumpa, krafse meg i skrittet og oppføre seg truende innpåslitne når jeg er ute på byen. Det er en medvirkende årsak til at nå, som jeg har kjæreste, orker jeg ikke tenke på å dra så mye på byen lengre. I hvertfall ikke der «sjekkemarkedene» er. Spar meg, vær så snill.

Men les Elin du, det var det jeg skulle si. Og fortsatt god søndag.

Share.

About Author

12 kommentarer

 1. Takk for at du gjorde meg oppmerksom på Elins post, Cat!
  Å, det er så motbydelig. Og aller verst synes jeg det er med folk som bagatelliserer, omskriver og tryller det bort. Som en psykologfaen jeg gikk hos: Menns klønete forsøk på en hyggelig flørt, kalte han det. Kognitiv terapi på det verste.

  Jeg begynte på et tidspunkt å skrike opp når jeg opplevde trakassering, slik at idioten fikk oppmerksomheten mot seg. På bussen endte det med at han gikk av. Men ingen grep inn. På utesteder har de blitt kastet ut av de ansatte.

  Sigruns last blog post..Tre ekteskap og en gravferd

 2. Takk Sigrun, jeg blir så forbannet over denne bagatelliseringen og at folk ser gjennom fingrene med det. Det er jo nettopp denne bagatelliseringen som gjør at vi ikke klarer å si fra med annet enn en tynn pipestemme når det skjer, i stedet for å virkelig gi STERKT uttrykk for hvor uakseptabel denne oppførselen er. Som om jeg bør være «snill pike» og bare smile når noen kliper meg i rumpa, som om det var et kompliment.

  Bra for deg at du har klart å skrike opp!!! Men skamme seg til de som bare ser på og ikke griper inn, vi har et ansvar for å ikke være den personen som taust lar det skje eller taust står på sidelinja.

 3. Det er bare én gang at jeg har vært vitne selv. Det var på bussen, midt på dagen, at en idiot tafset på ei dame ved siden av seg. Jeg var den eneste som skjelte ham ut, gitt. Men hadde det vært i en situasjon (f.eks. et sted midt på natta) hvor jeg hadde følt meg utrygg, hadde jeg nok ikke turt det.

 4. Tusen takk! Jeg tror vi er mange som kjenner oss igjen i dette. Etter uønsket oppmerksomhet i mange år er det også noen som virkelig klikker. Jeg har slått til innpåslitne fyrer. Og det endte med at jeg var den som nesten ble kastet ut av utestedet. Det er kanskje ikke greit å slå, men hvilke midler har man da, når verden bare ser på og hvisker og tisker når man blir plaget og antastet av idioter som ikke engang lytter til et nei som brøles inn i øret deres.

  Isobels last blog post..

 5. Det sykeste av alt er at her i USA er det kvinner som forsvarer denne oppførselen sterkest. Mer enn en gang når sånt har skjedd har jeg sagt ifra bare for å høre fra samtlige tilstedeværende kvinner at jeg burde være glad for oppmerksomheten! Mitt forslag til overgriperen har da alltid vært at han kan istedet klype noen av de frivillige i baken og la meg være i fred.
  Men hvis det er litt mørkt, eller ikke så mange mennesker rundt, griper jeg bare tak i den uforskammede hånden riktig hardt, graver neglene så dypt inn i huden jeg greier, og så vrir jeg så langt det går.
  Eller jeg later som om jeg tror han prøvde å stjele lommeboken min eller noe sånt. Litt høylytt skriking om «stopp tyven!» gir fyren oppmerksomhet han ikke var interessert i!

  Marinas last blog post..Bare i tilfelle…

 6. Sigrun: Nei, det er jo nettopp det at når det er sent og man føler seg utrygg så er det ekstra vanskelig. Og det er så trist at det er sånn…

  Isobel: BRA for deg, sier jeg da! For hva for midler har man når det ikke går an å si fra? Nå skal man jo liksom ikke oppfordre til vold, men…

  Marina: Mener du det?! Det er jo helt SYKT av damene å forsvare denne oppførselen?? Stakkars folk tenker jeg. Men du har tøffe metoder for å ta igjen, haha 😀 Det skal jeg ha i minne!! La dem få noen kloremerker!

 7. Kan jeg bare få kommentere en liten ting her – det å sette neglene i hjelper neppe så mye. Personlig ville jeg kanskje heller vurdert en av to ting – tupp fyren så hardt mellom beina at han ikke klarer å stå å pisse på noen dager, eller, dersom du har stiletthæler, sett dem oppå vristen hans, og tramp ned. Er de spisse nok, så… ja.

  Er jeg mann? Ja. Gjør jeg slikt? Nope. Ikke engang om jeg er pære dritings gjør jeg slikt. Jeg vil gå så langt som å si at det å unnskylde slik oppførsel med at «han var jo bare så altfor full» vitner om liten forståelse for hvordan alkohol påvirker handlingene, og senker grensene for hva som er akseptabelt. En person som ikke finner slike handlinger akseptable i edru tilstand vil sannsynligvis ikke gjøre slikt i full tilstand heller. De som gjør slikt er de som, i edru tilstand, klarer å legge bånd på seg, men som mister hemningene i økende fart jo mer alkohyler de har innabords.

  Jenter, ta igjen, sier bare jeg. Og det beste tipset jenter kan få, er å gjøre seg venn med vaktene på utestedene. Vips, så er fyren kastet på huet ut døra, om han nå har gjort noe eller ikke 😉

  PoPSiCLes last blog post..Virrvarr har konkurranse!

 8. Hjorthen: Nei, denne type problemstillinger har han nok glatt oversett slik jeg ser det da. Jeg vet ikke hva han ville ha sagt til dette, men det er jo mange som betrakter slike situasjoner som «avviket». Så hvorfor er det så mange kvinner som opplever denne maktubalansen?

  Popsicle: Du går drastisk til verks skjønner jeg! 😉 Stiletthæler kan i alle fall være et farlig våpen, det skal jeg skrive under på!

  Nei, det er da heldigvis ikke alle menn som oppfører seg slik uansett hvor mye alkohol de har fått i seg. Problemet, eller en del av det i alle fall, slik jeg ser det er at man aldri kan vite _hvem_. Og det er så ubehagelig når det skjer, og skremselen sitter i kroppen av egne og andres erfaringer. Så selv om de guttene som roper etter deg på gata når du går hjem en kveld bare er genuint hyggelige, så er det ikke sikkert du klarer å la være å bli redd. Det går jo ikke an å være for naiv heller. Det er en ufrihet i dette jeg ikke slår meg til ro med.

  • Er så enig i det du skriver der, bevegelsesfrihet og trygghet både alene og sammen med andre er vesentlige forutsetninger for livskvalitet.

   Jeg tenker også at alkohol vanligvis forsterker eksisterende personlighet og menneskesyn, og at de som tråkker over andres grenser i fylla, er mennesker jeg heller ikke ville stolt på i edru tilstand, selv om de da i større grad følger spillereglene slik samfunnet forventer av dem. For dette handler mest om menneskesyn (les:kvinnesyn), og deretter alkohol.

 9. Så klart går jeg drastisk til verks – ikke at jeg går med stilletthæler, men ok. Poenget er at dersom man først blir utsatt for noe, så er poenget å komme ut seirende, det være seg uavhengig av metode.

  Det er vel gjerne ikke de som hoier og roper ting man skal være reddest for – de viser seg gjerne bare for kompisene – det jeg ville vært mer bekymret for er de som oppfører seg litt for intenst… man må vel egentlig bare ha en slags magefølelse, men den kan jo vise seg å ikke stemme den og.

  PoPSiCLes last blog post..Virrvarr har konkurranse!

 10. Ja, men jeg tror det er veldig viktig å høre på magefølelsen og som du sier kanskje de intense er skumlere enn de høylydte.. Huff, kjenner jeg får en sånn creepy følelse av å tenke på dette. Har et par sånne ubehagelige opplevelser bak meg og håper jeg slipper mer av det.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.