Manglende likestilling rammer kvinners trening

11

Det var en bitteliten notis i Dagbladet som gjorde meg nysgjerrig. Den hadde overskriften «Trimtrøbbel» og refererte til en studie utført ved Norges idrettshøgskole (NIH) som har prøvd å finne ut hva som hindrer nordmenn fra å være fysisk aktive.

For kvinner er det kjønnsrollefordelingen som har skylden, mener forskerne.

Dette er jo betenkelig!

Jeg fant også noe informasjon på Helsenett og det var jo litt interessant.

– Kvinner oppgir flere hindringer for å ikke være i regelmessig fysisk aktivitet sammenlignet med menn.

Kvinnene finner ikke tid til å prioritere trening, og tid og helse strekker ikke til.

Menn forholder seg annerledes til trening. Enten mener de at trening ikke er noe for dem, og holder seg stort sett unna eller de synes at trening er viktig og prioriterer ~ hvis menn ønsker å trene, tar de seg tid til det!
Mitt inntrykk av disse resultatene er at jeg ikke er spesielt overrasket. Mange kvinner har en sterk pliktfølelse blant annet til hus og hjem i tillegg til jobb og barn. Å prioritere sin egen helse blir noe man kan gjøre som en bonus. Menn derimot, finner ut at de ønsker å trene ~ og så gjør de det!! Selv om det sikkert går på bekostning av noe annet.

Mer likestilling i hjemmet kan føre til at begge parter får frigitt tid man kan bruke til trening. Og kvinner må bli flinkere til å sette en del av «bare må»-tankene til side og prioritere seg selv.

Husk at kroppen og helsa di er viktig!!! Klesvasken tåler å vente noen dager til, og din tid er ikke mindre viktig enn partnerens tid.

CB060669

Share.

About Author

11 kommentarer

 1. *Burde trene, vil trene*

  Det jeg funderer på, er hvorfor det er så horrible priser hvis man vil trene på treningsstudio.
  Trening er viktig for livskvalitet, helse osv, men prisene er ikke vennlige for alle grupperinger.

  Joda, man kan jogge og gå tur på egenhånd, eller jumpe på stuegulvet, men det sklir som regel ut etter noen uker.

  Ok, dette var litt på siden av saken.

  Ja, min tid er like viktig som partnerens tid! 🙂

  Sokkens last blog post..Ville du sett meg?

 2. Jeg er alene med ansvaret for to barn – ingen som vasker, tar oppvasken, lager middag eller annet så fremt jeg ikke truer dem til det :), men jeg trener.
  Men kanskje er det sånn at kvinner er flinkere til å finne på unnskyldninger. Er det kvinnelige forskere vi snakker om som nå har hjulpet kvinner med nok en unnskyldning? 🙂

  Sissels last blog post..Nå sletter jeg kommentarer

 3. hør hør! Det er nok lenger igjen til et likestillt samfunn enn vi er villige til å vedkjenne oss. Sånn er det nok med en del samfunnsproblemer. Det hele ligger så nedfelt i samfunnets overbygning og holdningsstrukturer at vi rett og slett ikke ser det. Feminister opp og fram! Dere gjør en viktig jobb i å frigjøre samfunnet.

  viljars last blog post..Helvete på jord.

 4. Sokken: Hehe, ja man kan jo jaggu lure på hvorfor det skal være så dyrt på treningsstudio!! Men de skjønner vel at de kan håve inn masse penger da…. Selv har jeg gitt opp å være støttemedlem på slike sentre, og slått meg til ro med at fysisk aktivitet og trening kan være så mangt og at det er mye annet som passer til meg!

  Sissel: Tøffe prioriteringer, og du klarer tydeligvis å håndtere det veldig bra! Kred til deg! At man ikke kan dra på trening fordi det er mye å gjøre hjemme f.eks. tror jeg helt klart er en unnskyldning for noen. Men jeg tror vi også må se på de systematiske mønstre og prosesser som ligger over det individuelle nivået. Det er jo hevet over enhver tvil at i mange, mange tilfeller «bare blir det sånn» at kvinner faller inn i tradisjonelle mønstre der de setter seg selv sist og familie, hus og hjem først. Det har ikke treningsvanene til disse kvinnene godt av, viser denne undersøkelsen.

  viljar: Takk takk! Ja, jeg tror nettopp slike undersøkelser er med på å avdekke de små, men fortsatt systematiske ulikheter som vi fortsatt må jobbe for å få snudd hvis vi skal kunne si at vi har et likestilt samfunn. Altfor mange er fortsatt fanget av tidligere kjønnsmønstre der kvinner ikke prioriterer seg selv ~ og sin helse!~ og det er virkelig ikke bra. Nå skjønner alle at jeg ikke mener kvinner skal la ungene sitte alene hjemme og grine mens mor glinser i lycra på sats håper jeg…
  😉

 5. Interessant vinkling – hadde ikke tenkt pä det pä den mäten!
  Hadde et halvär nä för jul hvor jeg knapt hadde noe «liv» utenom jobben, sä fikk tid til ä tren masse (for förste gang i livet:). Häper det kan fortsette selv om ting ser mer hektiske ut nä, men det er nok prioritering som skal til, ja. Heldigvis er löping i skogen og sit-ups pä stuegulvet en grei og billig nödlösning!

  Ingebjörg Sofies last blog post..Smil.

 6. Hei Ingebjørg og takk for kommentar!!

  Det ligger en frihet i å ha tid og ta seg tid til å ta vare på kroppen sin synes jeg, og det må vi ta vare på.

  Løping i skogen er jo gull da, både naturopplevelser og trening! (Selv om jeg er mer gå-menneske enn løpe-menneske..hehe..)

 7. Hehe.. Jammen får vi skylda for at kvinner ikke prioriterer trening også.
  Tror nok du peker på et ganske vesentlig punkt selv.
  Det å legge bort; «Jeg bare MÅ xxxx først»

  Når det er sagt, så er nå mitt inntrykk at det er minst like mange kvinner som menn om ikke fler som trener.
  En stor andel kvinner trener på dagtid, og det gjenspeiles gjerne i hvilke felles aktiviteter som er på timeplanen da.

  Og det er i stor grad aktiviteter som aerobic, bodyvive, mrl, step, pilates, dans osv.
  Disse aktivitetene tiltrekker et overveldende flertall kvinner.

  Det er rimelig påtagelig hvor forskjellig menn og kvinner gjerne trener også. Hvilke aktiviteter som gjerne tiltrekker kjønnene.
  Unntak finnes åpenbart, men sånn helt generelt og statistisk mener jeg. 🙂

  McDs last blog post..Ytringsfrihet, blasfemi og utfordringene

 8. Hehe, McD, nei det er ikke sånn at jeg tror menn bevisst saboterer kvinners treningsvaner altså!

  Det er mer at vi har denne «må gjøre»-mentaliteten i hodet, og undersøkelsen viser at menn er flinkere til å legge vekk denne og prioritere trening når de synes det er viktig. Det var jo ut fra det lille jeg har lest en del menn som ikke synes trening var viktig og dermed ikke prioriterte det også.

  Så sånn helt generelt og statistisk skal jeg ikke skjøre alle menn over en kam i alle fall!
  😀

 9. Min tanke er at dette har lite med menn å gjøre, og heller mer med kvinnene selv. Nettopp det at kvinner har denne sære ansvarsfølelsen 😉

  Det er jo bare å si at «nå gjør jeg det» uten å bekymre seg over alt man kunne og burde gjort i stedet.

  Det er egentlig ganske enkelt. Ser jeg det står oppvask på benken, og samtidig har lyst til å spille et spill på PCen, så spiller jeg spillet på PCen. Oppvasken går ikke sin vei, og vil nok vente på deg til du er ferdig 😉 Evt. så kommer damen inn og finner at «her er det jo så fryktelig rotete, jeg rydder litt» (altså, dette blir da sikkert kvinneundertrykkende og slikt, men igjen, det er i såfall kvinnen selv som undertrykker, ikke jeg – jeg bare utnytter jeg) 🙂

  PoPSiCLes last blog post..PCfaenskapshelvete

 10. Popsicle: Ja, men det som er viktig å huske på er at selv det som virker som individuelle _valg_ ofte er rotfestet i samfunnsstrukturer, mønstre og prosesser. Det er ikke slik at vi kan se bort fra at kvinner er _oppdratt_ til å tenke på en viss måte, for eksempel at hus&hjem AS er _mer_ deres ansvar enn partnerens. Hvis både kvinner og menn har den oppfatningen, er det jo ikke så rart at kvinner finner det vanskeligere å prioritere trening foran hus&hjem mens menn lettere kan sette dette til side… for det er jo kvinnens domene ikke sant. De «hjelper til» bare de. Nå er det ikke mange jeg kjenner som er SÅ tradisjonelle i kjønnsfordelingen hjemme, men det finnes jo!

  Så slik sett kan man jo si at kvinnen også undertrykker seg selv, det står jo ingen enkelt mann over henne og sier «dette er ditt ansvar, kom deg på kjøkkenet», men i det store og hele er det mekanismer som ikke kommer den enkelte til gode i hvertfall!

  🙂

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.