Endelig et nyansert innlegg om sykefravær!

7

Ebba Wergeland

Les intervju med Ebba Wergeland om sykefravær i Norge, og forstå litt mer!

…i Norge prøver man å gjøre to ting samtidig uten å skjønne at det er gjensidig ekskluderende. Og dette berører det siste kapittelet i serien av utspill rundt sykefraværet: det om et inkluderende arbeidsliv.

– I dette landet snakker man stadig om å få ned fraværet. Men samtidig vil alle ha et inkluderende arbeidsliv. Det innebærer altså at man ønsker eldre og kronisk syke inn i arbeidslivet. Men alle arbeidsgivere vet at de ikke kan ansette eldre og kronisk syke uten at det får konsekvenser for sykefraværet.

– Man har altså tre mål: man vil ha ned fraværet, man vil ha inn de kronisk syke, og man vil ha inn de eldre. Men dette er tre mål som er uforenlige, og alle vet dette, sier Wergeland. For henne er det et spørsmål om hvor uvitenheten slutter og uærligheten begynner.

Dette var kloke uttalelser!!

Share.

About Author

7 kommentarer

 1. That was a great article; very interesting.

  It seems to me that Norway actually does a fairly good job at this, all things considered. Here in America, things are kind of messed up. Here at a university, I earn two paid vacation days and one paid sick day per month, which is considered very generous in America but isn’t really enough sometimes, because I sometimes have health problems. My boyfriend, however, only earns ten days per year of combined sick and vacation time… so he often ends up having to work when he is sick, otherwise, he never gets any time off!

  I also find it frustrating that the only choices seem to be work-yes and work-no. Sometimes when I’m not feeling well, a flexible schedule and a midday nap would let me put in a full productive day… but such things are considered «unprofessional» so it’s often more respectable to take a sick day rather than get the work done. This simply doesn’t make sense.

  BTW, I was at the doctor’s today and mentioned your blog to him; we were talking about the XMRV stuff! 🙂

 2. Dette har eg faktisk fundert litt på heilt av meg sjølv; det er jo ganske logisk at når fleire med helsemessige utfordringar kjem inn i arbeidslivet, så blir det meir sjukefråver? Og det er vel ikkje noko feil i det? Det er jo flott at dei faktisk er på jobb størstedelen av tida og bidreg til samfunnet vårt, gjer jobben sin og tek sin rettmessige plass? -Og nokre sjukedagar frå eller til er vel betre enn om dei var på full trygd? Innlysande, spør du meg.

 3. @sarahannalien
  I’m always shocked to hear about the american system, really…

  I also wish that worklife had a bigger place for us not-100%-people, if people who can’t be 100% at work are forced out of work it’s not very productive for the society either?

  Nice to hear that you talked to the Doc about my blog, heh, did he have anything interesting to say about XMRV? I wish I can be tested soon.

  (Sorry for the short feedback here, head doesn’t compute today…)

 4. @Alt godt
  Ja, man skulle tro at det er ganske innlysende, og nå er det nå engang sånn at vi har tatt et valg om at vi vil ha et samfunn hvor så mange som mulig blir inkludert i arbeidslivet – også de som vil ha behov for kortere og lengre fravær, redusert og tilpasset arbeid etc. av ulike grunner.

  For meg handler det om å få spørsmålet dreid over fra «huff, det er så fælt med alle som går på syketrygd» over til «hva kan vi hjelpe folk med slik at de blir friske nok til å jobbe»?

  Jeg tror jeg har sagt det før, men kanskje ikke her: De som absolutt ikke _vil_ jobbe, de som kanskje misbruker trygdeordninger, tror jeg for det første er i fåtall og for det andre at de uansett vil finne ulike måter å ordne seg på uansett.

  Da er det viktigere å se på alle de som vil jobbe, tjene penger og betale skatt, men som av ulike grunner ikke kan det. Se på behandlingskøer og utredningskøer, se på om vi kan tilby bedre behandling og medisiner til de som trenger det.

  Det går an å gripe fatt i saken fra flere sider…

 5. Ebba Ergeland er et must å lese.

  Hun sier det selvfølgelige, men som blir helt borte i debatten. Det er nesten så man ikke skulle ha lov til å uttale seg uten å ha lest henne først.

 6. Hehe, Wergeland skulle det stå, selvfølgelig. Men hun ergrer nok også en del. Jeg var på et foredrag av henne en gang, hun er også en suveren foredragsholder synes jeg. Vi brukte henne i mye i OD-sammenheng.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.