Bestefar voktet Rinnan

7

I dag er det 65 år siden Gestapo-agenten Henry Rinnan ble arrestert i Verdalsfjellene, forteller Dagbladet i dag.

Bestefaren min, Thor, var en av de som var med og voktet Rinnan etter pågripelsen. Her ses de på vei ut av Politikammeret. Bestefar er mannen med hatt som står nærmest og kikker mot kameraet.

Henry Rinnan gjorde mye grusomt under krigen. Bestefar fortalte mye om dette, og jeg ble inspirert til å skrive særoppgave om Henry Rinnan på skolen. Han vervet seg som tysk agent allerede i 1940, og dannet den beryktede Rinnanbanden, som avslørte medlemmer av norsk motstandsbevegelse og førte til at flere hundre ble pågrepet og torturert av tyskerne, og sendte mange nordmenn til konsentrasjonsleirene.

Rinnan ble henrettet ved skyting på Kristiansten Festning i Trondheim i februar 1947.


Share.

About Author

7 kommentarer

 1. Pingback: Tweets that mention ~SerendipityCat~ » Bestefar voktet Rinnan -- Topsy.com

 2. min bestefar var medlem i ns. min far deltok i en dokumentar om barn av ns-soldater, men den ble sendt mens jeg var i usa, og selv om min far tok det opp får jeg visst aldri se programmet. når jeg spør hvor det ligger, peker han bare på videohyllen, og der har jeg aldri funnet opptaket.

  # Dag Aandstad (f. 1943) :

  * «Salig søndag» – intervju i NRK-Fjernsynet 26.3.95
  * «Hva gjør minnene med oss» – sogneprest Aandstad, som NS-barn, holdt innlegg 17.09.09 under konferansen «Er forsoning mulig ? – Norge etter 2. verdenskrig». Konferansen, i regi av Forum for Tro og Livssyn og Stiftelsen Arkivet, ble holdt på Hotell Norge i Kristiansand 17. og 18. september 2009

 3. Historier som den om Rinnan får meg til å huske noe jeg så hos den romerske historiker Tacitus, nemlig at «under tider av vold og uro er det de verste menn som har mest makt; [tider med] fred og ro kaller på aktverdige egenskaper.»

  Forøvrig skrev Virrvarr en gang om sin morfar.

 4. håper jeg også. mailet nrk i dag. de har jo et arkiv, spørsmålet er om man får innsyn i det uten å må betale/reise opp…

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.