Hjelpe meg, hva er nå dette da! (#NAV)

33

Jeg har gått 2 år på Rehabiliteringspenger nå, som har rukket å bli til Arbeidsavklaringspenger (AAP) i farten.

Nå må det søkes om videre ytelser. I den forbindelse spør jeg selvfølgelig saksbehandleren i god tid (4 måneder) før vedtaket utløper om hva som trengs for videre behandling av saken.

Saksbehandler svarer sporenstreks på e-post, og jeg får beskjed om at jeg må levere oppdaterte legeerklæringer samt et egenvurderingsskjema han skal sende meg.

Et par dager senere ligger det en stor konvolutt i posten. Men det er ikke et skjema jeg drar ut av den konvolutten, det er et hefte på mange sider!!

Og i dette egenvurderingsskjemaet skal vi virkelig komme tilbunns i rikets tilstand skal jeg si deg! Heftet har undertittelen «Ressurser og muligheter», over 9 sider skal det brettes ut både helsetilstand og hvilke arbeidsmåter man er mest fortrolig med, om man generelt møter tidsnok til jobben.

Jeg stusser litt på dette – dette kunne de ha funnet ut av å se på min CV og stillingsbeskrivelse, allerede innleverte medisinske dokumenter og andre sakspapirer.

Det er noe helt annet å skrible ned et par avsnitt i en bloggpost, og å skulle gjøre rede for seg i et slikt skjema, det skal jeg bare fortelle deg!

Jeg synes spørsmålene i et slikt skjema også er ganske normative, når de ber deg krysse av for en rekke positive egenskaper de ber deg om å vurdere under spørsmål 6a). «Mine muligheter til å komme i arbeid øker fordi jeg»….f.eks. «liker å ta initiativ».

Dette blir for teit. Skal jeg nå fremover bruke dyrebar energi og tankekapasitet på å jobbe med en slik egenvurdering i stedet for å gjennomføre tiltak og behandlinger som er helt nødvendige for å holde helsa stabil? For en slik konsentrasjonsoppgave tar tid og krefter for meg. Enda bra jeg er 100% sykemeldt nå slik at jeg har tid til å gjøre dette!

Og i bakgrunnen lurer vissheten om at dette skal danne grunnlaget for en avgjørelse foretatt av en person som aldri har møtt meg, en avgjørelse som vil avgjøre om jeg har en inntekt fra høsten av eller ikke.

Festlig.

PS: Jeg klarte å finne skjemaet på nett, så nå kan du nyte hele herligheten ved å klikke på bildet til venstre. Merk håpet som ligger i plukking av vårens første hvitveis…

PS2: Jeg ser at skjemaet kan ha sin hensikt for folk som sliter med å få seg arbeid, og virkelig trenger å få kartlagt sine ressurser. Men for høyt utdannede folk som trenger mer helse for å gå tilbake i den jobben de har, er det virkelig ikke nødvendig med alt dette.

Share.

About Author

33 kommentarer

 1. @bodil
  Det har helt sikkert en nytte for de som er falt utenfor arbeidslivet i flere år, og trenger hjelp til å finne ut av hva de kan for noe.
  Jeg HAR en jobb jeg, jeg trenger bare å bli frisk nok til å gjøre den. Problemet MITT er at ingen kan tilby meg noe behandling…

 2. Jeg har fylt ut et slikt skjema, det mest velutfylte kontakten min hadde fått, sa hun .. typisk, da 🙁 ..men det handler bare om at de lar deg selv få fortelle hvor du står – med dine egne ord. Du kan beskrive din sykdomstid i disse spørsmålene, som at du er flink til å prøve igjen, du kan def. at du trenger tid, at du blir sliten av enkle ting og hvor mye/ lite som skal til … f.eks. Med dette skjemaet forteller du om deg, istedet for at legen din skal definere diagnosen din. Nav kan nok bli flinkere på å kommunisere hva de tenker med sine handlinger, hva de mener å oppnå og forklare litt bedre hva egenmeldingsskjemaet er 🙂 Man får velge selv måten man vil ta dette på – jeg valgte gå inn for å fylle den godt ut. Jeg stolte på at kontakten min ikke ville hive meg ut på bar bakke og at dette var for å bli klar over hvordan jeg jobber med min hverdag som syk. Det viste seg å være riktig! Og når det var gjort, fikk jeg tilbakemld. om at jeg tar den tiden jeg trenger og sier ifra når jeg vet mer om fremtiden etter samråd med lege. Full støtte, altså 🙂 og tillit. Lykke til, håper jeg kunne hjelpe litt 🙂

 3. @Embla
  Har ikke noe problem med å skjønne hva du sier! 😀

  @Ole Irgens
  Problemet, Ole, ligger i to ting. Det ene er at jeg som ME-pasient sliter med konsentrasjon og hukommelse, i tillegg til svært svingende dagsform. Har jeg planlagt legebesøk en dag, er en oppgave som å sitte og konsentrere seg om et slikt skjema uoverkommelig hvis det er en dårlig dag. Jeg bruker også lengre tid på det enn du gjør. Enkelte dager er jeg sengeliggende i et mørkt rom med ørepropper og øyemaske fordi jeg ikke tåler noen inntrykk.

  Det andre problemet er at disse opplysningene (de relevante av dem de ber om i alle fall) finnes allerede hos NAV. Hvorfor trenger de at jeg svarer på dette da? Jo, fordi det er blitt bestemt at alle personer innen ordningen skal gjøre det.

  Jeg kommer selvfølgelig til å gjøre det, men dette er dog ikke det eneste jeg skal administrere.

  For å si det rett ut: Om jeg kunne fått brukt tida mi på rehabilitering, og ikke på å dra fra lege til lege, fylle ut skjema, ringerunder hit og dit etc. etc., så er jeg sikker på at jeg hadde blitt frisk fortere.

  Så her ligger det en mye større frustrasjon enn at du mener det ville tatt under en halvtime å fylle ut.

 4. Fri og bevares! Her var det mye rart, merket meg særlig «ønsker å klare meg selv/bli selvforsørget», samt «har respekt for andre». Tenker på dem som sliter i Nav-systemet som ikke er så flinke til å uttrykke seg eller til å fylle ut skjemaer, for dem må dette være et sant mareritt. Men hvitveisen var jo nusselig, da. De er flinke til å sette inn slike positive bilder, selv om det ikke alltid passer. For en del år siden var innmeldt ved det som da het Aetat. Da fikk jeg en brosjyre smekkfull med trusler om hvilke grusomme ting som ville skje dersom man ikke gjorde slik og sånn. Det var illustrert med bilder av folk som holdt på å le seg ihjel. Misforholdet mellom bilder og innhold var påfallende, for her var det mer som var til å grine av enn til å le av.

 5. Jeg grøsser bare jeg hører ordet NAV. For noen år siden var jeg arbeidsledig et par år. Først etter 1,5 år blei jeg innkallt til samtale. Ikke så godt oppfølging kan en si. Og så lenge de ikke snakket med meg, kunne de ikke stille noen krav. Men det gjorde meg egentlig ikke noen ting, hadde en liten jobb, så jeg klarte meg greit.

  Gikk raskt igjennom skjemaet. Mye rart der, er jo gjerne det i offentlige skjemaer. Og så vidt jeg kunne se, så vil de vel neppe få noen nye opplysninger om deg som de ikke allerede vet noe om. Men slik er det offentlige i Norge. Skjemaer, skjermaer, skjemaer. Man skal ha ganske god helse for å være syk.

  Og litt tilbake til min arbeidsledighet. Jeg blei sendt på jobbsøkerkurs sammen med ca. 20 andre i en måned. Dette gjorde at vi ikke langer hadde status som langtidsledige. Fin måte å pynte på statistikken.

 6. newsflash: DE BRYR SEG FAEN I DIN VELFERD. Dette systemet er konstruert for å tyne flest mulig arbeidstimer ut av mennesker, for å produsere mer. Folk som ikke klarer nok skal hakkes på (med for eksempel normative spørsmål som gir deg skyldfølelse og dårlig selvbilde) til de enten klarer mer eller dør.
  Bak alt dette ligger den kjipe idéen om at alle dere som av en eller annen grunn ikke klarer å jobbe fulltid og pålagt overtid, faktisk er noen suttrete latsabber som slett ikke vil jobbe. For som kjent, alle vil jo helst ligge på sofaen, trøkke i seg grandis og se Grand Prix og Paradise Hotel, mens de venter på neste utbetaling fra sossen…

 7. Cathrine: Jeg har ikke vært gjennom NAV-systemet selv, men skjønner at det kan føre til frustrasjoner. Du er nok ikke alene om å kjenne på dét. Min kommentar var utelukende knyttet til et skjema som ikke så altfor vrient å fylle ut. Kombinert med andre ting kan det sikkert være en utfordring. Lykke til med kampen mot NAV og egen sykdom, og veien tilbake til arbeidslivet!

 8. Jeg satte meg ned for å se på det nå. I utgangspunktet synes jeg ikke det er så ille med et skjema det tar en halv time å fylle ut. Men problemet her er at spørsmålene ikke bare er umulige å svare på fordi de er så vage og «rare», men fordi de har en tone som blir provoserende. En slags barnehagepedagogisk overbærende tone som jeg fryser på ryggen av.

  Som dette: «Min hjemmesituasjon – med tanke på arbeid/aktivitet er Tilfredstilende/Ikke tilfredstillende.»

  Det blir for nærgående å bruke «min», noe som det gjøres gjennom hele skjemaet. Det er nesten et slags intimtyranni over det. De burde skrevet spørsmålene på en ubersonlig måte der man ikke følte man var et slags spesialkasus der man må ha hjelp til å sette ord på sin situasjon. Skriv heller:

  «Er det ting i din familiestuasjon som gjør det vanskelig med aktiviteter utenfor hjemme? Ja/Nei

 9. Har ikke fått dette. Hvordan de har tenkt å bruke dette skjemaet, aner jeg ikke. Jeg får frysninger på ryggen av hele nav-systemet, men skylda har de som sitter og bestemmer og styrer. Jeg har mistet de fleste illusjoner om at noen av dem bryr seg.

 10. Himmel og hav!

  Jeg kan også opplyse om at til og med på søknad om uførepensjon har de klart å klemme inn et par spørsmål om hva og hvor mye jeg kan jobbe med tilrettelegging til tross for helsesituasjon. Fryktelig provoserende når man har vært 100% arbeidsufør i 15 år og prøver å få varig uføretrygd for tredje gang!

 11. @Lothiane
  Tror man får det når man skal ha nytt vedtak i AAP-ordningen. Slik jeg har forstått det. Er vel en del av «arbeidsavklaringen» dette da.

  @Diva
  Kjære vene. Ja, det er provoserende! Og jeg synes det er en latterlig og nedlatende måte å snakke til voksne mennesker på. Som du sier har du vært 100% ufør i mange år, og da må de jo ikke komme her og stille det samme spørsmålet gang etter gang og tro at de får noe annet svar.

 12. For et merkelig skjema! Veldig touchy feely og wishy washy! Veldig enig med Beate i at tonen er nedlatende og barnehageaktig. Pluss at sporsmaalene er rare: hvorfor spor de om arbeidserfaring men sier at de ikke vil ha CV-opplysninger? De vil i stedet ha subjektive, folesesmessig baserte meninger om tidligere erfaring? Merkelig!

 13. Synes dette lukter av en slags psykoterapeutifisering som har spredd seg over mye av det offentlige hjelpeapparatet. At man alltid skal være i en slags «prosess» hvor man skal «bli kjent med seg selv». Det å være syk eller arbeidsløs gjøres i dette skjemaet liksom om til en slags «reise», hvor det at man kommer ut av det ikke handler om at man blir frisk eller får seg en jobb, men at man erkjenner vanskelige ting om seg selv og kommer et hakk videre i en slags modning som menneske. Det er en kvalmende mentalitet, ekstremt nedlatende og rett og slett uintelligent, ikke minst hos folk som hverken har tid eller kompetanse eller vilje til å hjelpe folk i noe slags selvutviklingsprosjekt. Da leser jeg heller KK.

 14. @Irene
  Du tar det på kornet Irene! Hvorfor skal man «synse» og «føle» rundt sine erfaringer? Det som er verdt å legge merke til for en arbeidsgiver skal vel stå på CVen uansett? Er det fordi konsulentene på NAV ikke klarer å tolke en CV, slik at vi må fortelle dem hva som ligger bak de enkelte stillingstitler?

 15. @Onyx
  Ja, det er nedlatende og kvalmende. Jeg har bare lyst til å ta en stor tusj og skrive på tvers over skjemaet: «Jeg er syk, ikke dum. Gi meg en behandling som virker, så skal jeg jobbe igjen!!»

  Det ligger nok en intensjon bak om at dette skal være en prosess man blir veiledet gjennom. I praksis fungerer det jo ikke slik, og da lurer jeg på hvilken merverdi som ligger i denne nærmest usaklige gjennomgangen.

 16. @Onyx
  Du sier det veldig bra Onyx! Jeg synes jeg ser mye av dette i det norske spraaket generelt de siste aarene: man soker ikke lenger jobb, man «er i en jobbsokingsprosess.» Man skiller seg ikke, man er i en separasjonsprosess. Alt blir substantivisert og tenkt og grunnet paa og grøvtygget.

 17. @~SerendipityCat~
  Ja, det er helt merkelig: For en arbeidsgiver, eller for NAV, burde det vaere nok med en utfyllende CV, ikke masse babbel. Spesielt siden det virker som de naermest fisker etter negative opplevelser – men det er da ingen som vil, eller burde bli tvunget til, aa skrive opp forskjellige negative ting som har skjedd i tidligere jobber. Det blir jo helt sosialpornografisk, og som Onyx sier, nedlatende.

  (Jeg hadde en jobb for noen aar siden som jeg hatet, jeg graat flere ganger paa jobben – men det skal jeg da vel ikke maatte utbrodere til hverken staten eller arbeidsgivere? Jeg var ogsaa ganske daarlig i mikroøkonomi – da maatte jeg vel ha skrevet en avhandling om «daarlig mestringsfolelse», «problemer med selvtillit», «angstanfall ved provetaking» osv. – selv om det bare handlet om at jeg ikke var saa himla god paa det! Nei, dette var provoserende, og jeg maa takke hoyere makter for at jeg er «temporarily able bodied», som de sier paa engelsk.)

 18. Nå har jeg lest gjennom skjemaet, jeg rister på hodet og ler samtidig. Dette er jo bare for dumt. Jeg tror jeg ville hatt store problemer med å svare på dette skjemaet.

  Altså… Noen ganger er det ikke tilrettelegging på arbeidsplass eller å finne frem til ressursene sine som skal til. Noen ganger trenger man riktig behandling så man blir frisk! Men så har man bestemt da, at ingen er for syke til å jobbe, alle skal med og alle skal bidra litt!

  Onyx: Jeg er enig i det du skriver. Ikke minst at dette er veldig nedlatende.

 19. haha. Jeg går på AAP, så jeg vil vurdere min personlige økonomi som… dårlig. Hva gir meg mer energi? Å slippe sånne skjema og all unødvendig kommunikasjon med NAV.

  Jada. Neida.

 20. Pingback: ~SerendipityCat~ » NAV får Egenvurdering…på min måte!

 21. Har akkurat fått dette heftet til tross for at jeg er i min 7 mnd som tidsbegrenset ufør (har vedtak på 2år) Så gikk det i mars 2010 over på AAP og meldekort. Har ikke vært i stand til å sende et eneste et av de så mannen min har gjort det for meg. Nå har jeg fått brev fra NAV med direktiver om å IKKE skal fylle i SYK i rubrikken??? Og jeg er innkalt til et møte for å kartlegge arbeidskapasiteten min. Og det… når man har grundig medisisnk dokumentasjon på funksjonssvikter fra leger og spesialister – også er man i NAV systemet pr definiasjon arbeidssøkende og skal krysee av ikke syk??? når man er bundet til seng og sofa… nesten ikke tåler ytre stimuli, ikke selvhjulpen, etc…

 22. Slutt å klag på nav. Det er dere som stjeler den skatten jeg betaler. Alle kan jobbe. Noen i en kontorstol, andre på en oljeplattform. Kan en ikke jobbe får man finne en annen måte å tjene penger.

 23. @Kizza
  Den kommentaren var skikkelig blodharry, kynisk og uintelligent.
  Siden du åpenbart hverken har innsikt eller innlevelsesevne, håper jeg du får en alvorlig sykdom slik at du kan erfare hvordan dét er. Før den tid bør du kanskje skaffe deg et minimumsmål av folkeskikk, alternativt holde kjeft.

 24. Lurer på hva Kizza tenker på når han/hun sier at de som ikke kan jobbe får finne en annen måte å tjene penger på. Det er vel ikke så mange andre måter som finnes, i hvert fall ikke dersom man skal holde seg til det som er lovlig, og det bør man vel fortrinnsvis gjøre. Dessuten, de aller fleste opplever, dessverre kan man vel si, en periode med sykdom i løpet av livet, derfor er det viktig at vi har et system som gir sikkerhet i slike perioder.

 25. @Laila
  Tror jeg kom frem til det på Twitter i dag at jeg egner meg godt som bankraner… For nei, ikke så veldig mange alternativer!

  Evt.: Vinne i Lotto, arve en ukjent onkel i Amerika eller finne skatter på havets bunn. 😉

 26. I found your blog web page on google and examine a number of of one’s early posts. Proceed to retain up the pretty superior operate. I only further up your RSS feed to my MSN Information Reader. Looking for forward to studying further from you in a while!? I’m usually to running a weblog and i truly respect your content. The post has seriously peaks my interest. I’m going to bookmark your site and hold checking for brand new data.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.