«New Age i Helse Nord» #ME

4

I går, tirsdag 08. juni 2010 sto kronikken «New Age i Helse Nord» av Unn-Elin Andreassen på trykk i Avisa Nordland (side 15). Jeg har klippet inn et lite utdrag nedenfor.

Hele kronikken kan leses på : ME Press Du kan kjøpe hele avisa på pdf via BuyAndRead.

Når legene ikke skjønner hva som feiler pasientene, kaller de det hysteri. Dette er en velbrukt medisinsk metode som har røtter i antikkens kvinnesyn. I moderne tid er sukkersyke bortforklart som hysteri. Polio ble ansett som hysterisk lammelse, mens Parkinsons syke var hysterisk masturberingstrang. Nå er det ME-pasientenes tur å bli behandlet som hysteriske. Helse Nord og Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) har svart på vår tids medisinske utfordring ved å invitere Live Landmark og Lightning Process inn i sykehusets lokaler. På UNNs planlagte CFS/ME-konferanse i oktober skal de informere nordnorske helsearbeidere om hvordan man kan tjene store penger på å drive ut MEhysteriet, og om hvordan man kan helbrede ME ved å korrigere pasientenes tankefeil og personlighetsforstyrrelser. Miraklenes tid er ikke forbi! Både healing og hjernevask er «in» i våre dager. Det gjelder også når Helsedirektoratet finansierer   medisinske konferanser.

Det virker helt sikkert som sterk ordbruk på mange, men fakta er at Hans Petter Aarseth i Helsedirektoratet sitter den ene dagen (12. mai 2010) og forteller at Helsedirektoratet ikke kan godkjenne, gi støtte til eller anbefale behandlinger som ikke er vitenskapelig dokumentert, samtidig som Helsedirektoratet finansierer en konferanse der LP blir løftet frem.

For deg som ikke vet hva det er, så kan LP eller «Lightening Process» beskrives som en kursmetodikk der deltakerne skal lære å endre skadelige tankemønstre, og gjennom dette påvirke kroppens sykdomsreaksjoner (stressreaksjoner, adrenalin-loop) etc. Metoden er omdiskutert, ikke vitenskapelig dokumentert, svært kostbar og markedsføres som en «mirakelkur» for ME (samt en lang rekke andre lidelser og plager), og man trenger ikke å ha helsefaglig bakgrunn for å være LP-Coach. (Live Landmark, som er den største aktøren på dette i Norge, er tidligere journalist.)

Det er så skuffende at Helsedirektoratet ikke bruker ressursene sine på å ta tak i den etter hvert meget omfattende biomedisinske forskningen rundt ME, hvor det nå finnes over 5000 studier gjennomført og publisert i over 300 medisinske tidsskrifter. Vil du ha en oppdatering på det siste innen denne forskningen, anbefaler jeg denne videoen hvor Dr. Komaroff oppsummerer åresvis med biomedisinsk forskning. Jeg tror mange vil bli like målløse som jeg ble over å se, helt konkret, en del av de resultatene han oppsummerer der.

LP – lightening process. Ein behandlingsmetode som går ut på å endre skadelege tankemønstre så langt eg forstår. Kanskje gjennom det påvirke parasympatisk aktivitet og stressreaksjonar. 3 dagars intensivkurs i London til ca 10-15000 kroner. Er visstnok kome tilbod på norsk i Norge også. Mange entusiastiske historier om rask helbredelse, mange som er blitt skuffa – og nesten ikkje dokumentasjon io vitenskapelege tidsskrift så langt eg har sett. Blir ikkje brikt berre mot ME men også migrene og andre tilstandar. Enig Beate?
Share.

About Author

4 kommentarer

  1. Jeg er sjokkert over at det offentlige norske helsevesen kan åpne dørene for LP. Jeg trodde vi kunne være stolte av å ha et helsevesen i Norge tuftet på vitenskap og forskning. Jeg blir målløs. Jeg er en av dem som prøvde LP like etter at det først ble kjent i Norge. Jeg lot meg overbevise av andre ME-syke som jeg hadde stor tillit til. De sa at de var friske. Jeg møtte opp på kurs med stor tro på at dette kunne gjøre meg frisk. Og jeg ble veldig skuffet da det viste seg at det ikke virket i det hele tatt. LP er placebo, og alle med medisinsk bakgrunn vet at placeboeffekten kan være virkningsfull for en periode. Men det som kjennetegner placebo er at effekten ikke vedvarer, og nettopp dette skjedde med samtlige av mine ME-venner som overbeviste meg om at de var friske kort tid etter kurset. Det viste seg at de ikke var friske likvel. I dag er noen av dem dårligere enn før og noen er tilbake til utgangspunktet.

    Jeg vil ikke utelukke at det finnes ME-syke kan ha blitt bedre med tiden, men som «opprettholder» tilstanden fordi de er overdrevent redd for å utsette seg selv for påkjenninger som de tror kan forverre tilstanden. Dette er fullt ut forståelig hvis man har opplevde noe så traumatisk som å være skikkelig ME-syk. For personer i en slik situasjon kan kognitive teknikker hjelpe, og det har vi høyt kvalifiserte psykologer/psykiatere til å hjelpe med. Det er for meg helt uforståelig at det norske helsevesen vil slippe kvakksalvere uten medisinsk kompetanse inn i varmen. For ikke å snakke om å tilby alvorlig syke mennesker placebobehandling.

    Hvis LP får en plass i det offentlige helsevesen, så er jeg flau over å være ansatt der.

    Hilsen Eva (ME-syk og Intensivsykepleier/Mastergradsstudent)

  2. @Eva
    Tusen takk for en innsiktsfull og god kommentar Eva. Jeg har ikke prøvd LP selv, og har heller ikke tenkt å gjøre det etter det jeg har lest meg frem til, og hørt av andres erfaringer.

    Uavhengig av hva det heter eller innebærer, så skal man ikke pushe behandlinger eller kursopplegg via det offentlige helsevesenet som ikke er vitenskapelig dokumentert og som pasientene må dekke selv med store utgifter.

    Jeg reagerer på at et seminar på et universitetssykehus inviterer slike aktører, men antar at det er en eller annen for for kameraderi, smøring eller nettverking som har foregått her også.

  3. Jeg opplevde LP som en blanding av placebo og hjernevask. Og jeg blir mildt sagt sjokkert over at helsevesenet tar LP inn i varmen. Hva man prøver ut av udokumenterte alternative behandlinger på egenhånd er en ting, men offentlig helesevesen?? Jeg blir sint!

  4. @Diva
    Selvfølgelig må folk få lov til å prøve ut ulike behandlinger og metoder, og jeg skal ikke si noe vondt om det å lære seg ulike kognitive mestringsteknikker for å holde ut i en vanskelig situasjon. Men det er som du sier, en sammenblanding av dette med det offentlige helsevesenet synes jeg blir drøyt.
    Nå vet jeg at enkelte ME-syke har fått dekket LP-kurs av NAV, dette har nevrologen min fortalt. Hvis det er sant, burde også andre, alternative metoder kunne dekkes av det offentlige. Jeg synes kriteriene og informasjonen er mildt sagt uklar.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.