Fullt drama om XMRV-forskningen i Science – Dette har skjedd!!

7

Oioioi, i dag har det virkelig strømmet på med forskningsnyheter og drama på XMRV-fronten!

De stakkars leserne og abonnentene på ~ME Nytt~ har virkelig fått kjørt seg med en strøm av artikler og oversettelser i mitt forsøk på å komme til bunns i dramaet. Det koker nok på flere websider, forum og blogger også – men jeg har rett og slett ikke hatt tid til å lese alt!

For forvirrede lesere kommer jeg her med en kort oppsummering av hva som har skjedd:

– Allerede i forbindelse med konferansen «Invest in ME» i London i slutten av april, ble det varslet at det først ville komme 2 negative XMRV-studier, men at det også ble en større positiv studie å se frem til.

– Redaktørene av Science har sendt et brev til forfatterne (26.05.11) av den originale Lombardi et al.-studien som ble publisert i Science i oktober 2009, den første studien der XMRV ble koblet mot ME/CFS.  I brevet ber de forfatterne om å frivillig trekke tilbake artikkelen fra Science, siden det er kommet så mange negative studier som ikke har funnet XMRV hos ME-pasienter, og at de positive resultatene man først fant antagelig skyldes kontaminering av prøvene. Science-redaktørene varsler en «redaksjonell bekymringsmelding».

– Dr. Judy Mikovits fra Whittemore Peterson Institute for Neuro-Immune Disease svarer på dette brevet med at det er prematurt å trekke artikkelen – det er fortsatt mer forskning på vei, og hun går grundig igjennom grunnene til at resultatene ikke kan skyldes kontaminering.

– Det publiseres i dag to studier i Science med negative XMRV-funn. De rapporterer henholdsvis at de positive XMRV-resultatene må være et resultat av kontaminering, og at XMRV egentlig har oppstått i et laboratorie når to musevirus kan ha blitt kombinert og formet XMRV under vitenskapelig forskning på prostatakreft-svulster. (Se også notater på norsk fra Wall Street Journals helseblogg om dette).

– Samtidig publiserer Science sin «redaksjonelle bekymringsmelding».

– Whittemore Peterson Institute svarer på denne redaksjonelle bekymringsmeldingen med en pressemelding, hvor de er veldig skuffet over Science, men forsikrer om at de kommer til å fortsette forskningen på XMRV og forsøke å hjelpe pasienter med nevro-immune sykdommer.

*Puh* Håper jeg fikk alle linker riktig nå!

Om dette virker uoversiktlig så er det ikke noe rart! Dette er jo som mange har kommentert her og der allerede, en veldig merkelig sak. Det er ganske uvanlig at forfatterne av en studie blir bedt om å trekke sin artikkel, det betyr at de virkelig tviler på om resultatene er holdbare.

Mange spekulerer i hvilket politisk og/eller forskningsmessig press som eventuelt er lagt på Science, og hva som egentlig skjer i kulissene. Av brevet til Dr. Judy Mikovits til Science kan man se at hun kommenterer noe om et brudd på en embargo; det har tydeligvis vært noe utveksling av informasjon som ikke har skulle funnet sted. Uten mer informasjon om hva som skjer på bakrommet og som vi tilskuere ikke får ta del i, blir det imidlertid vanskelig å rette noen pekefingre. Men at det kan være noe «grums» her, det har jeg (på tross av en sterk motvilje mot å bli «konspiratorisk») en følelse av.

Dessverre er det nok slik som det skrives i WSJ helseblogg at dette kan føre til vanskeligheter for XMRV-forskningen videre. Men som sagt, det er også varslet om at det snart vil komme en positiv studie.

Jeg har ikke noen ytterligere analyser av dette akkurat nå, vi må nok bare følge med og se hva som skjer videre. Jeg håper at sporet om retrovirus ikke forlates, og det har jeg vel egentlig ikke tro på at det vil heller.

Mer i morgen! 🙂

(Og hvis du ikke får sove i natt, så er det sikkert hundrevis av diskusjoner og kommentarer å fordype seg i!)

 

Share.

About Author

7 kommentarer

 1. Men hva er problemet deres? Tror de ikke det her eksisterer? At folk faker sykdom? Er det faglig ressurser det skorter på, eller er folk bare dumme?

  • Det virker som om de studiene sier at XMRV er et så utbredt virus fordi det har «forurenset» lab-utstyr at det ikke eksisterer mer hos ME-pasienter enn hos andre, og at det ikke er noe farlig.

   Men kan det stemme da?

   De har i hvertfall ikke klart å blitt enige om
   a) Hva XMRV egentlig ER, og hvor det kommer fra
   b) Om det er farlig for mennesker, smittsomt og hvordan det i så fall virker på oss (hvilke sykdommer det fører til)

   Konklusjonen er klisjémessig nok: «Mer forskning trengs»

   Fordelen med hele denne debatten er at det generelt sett har fått mer fokus på den biomedisinske forskningen rundt ME/CFS.

 2. Tror vi bare må være tålmodige, og vi var vel egentlig forberedt på dette.. Jeg har is i magan 🙂

  • Tusen takk, søte du! 😀 Vet du, jeg FANT en is i fryseren!! Juhuu!!

   Det er vel lov med én saftis til kveldsmat, sånn en gang i blant? 😉

   Håper du får en fin dag!

 3. http://www.youtube.com/watch?v=iy8HXy1AUjc on

  I was suggested this blog by my cousin. I am not positive whether this post is written via him as nobody else recognise such distinct about my difficulty. You are wonderful! Thank you!

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.