Spennende nyheter om Rituximab-studiene fra Haukeland

2

Patentsøknad

I går kom nyheten om at legene Mella og Fluge fra Haukeland sykehus har tatt ut en patentsøknad for behandling av ME. Hele patentsøknaden kan du lese på freepatentsonline.com

Jeg har dessverre ikke nok fagkunnskap til å kunne gjengi så mye av innholdet i patentsøknaden, men det at det i det hele tatt kommer en slik søknad må jo bare være veldig gode nyheter!

The present invention relates in a first aspect to a B-cell depleting anti-CD20 antibody or a CD20-binding antibody fragment thereof for the treatment of chronic fatigue syndrome and myalgic encephalomyelitis. In particular, the present invention relates to the use of anti-CD20 monoclonal antibodies or fragments thereof which are preferably humanized for the treatment of chronic fatigue syndrome/myalgic encephalomyelitis in a subject afflicted with said disease. (Sammendrag av patentsøknaden)

Prosjektbeskrivelse fra REK

Det er dessuten lagt ut en prosjektbeskrivelse på sidene til de Regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK) som er verdt å ta en titt på.

B-lymfocytt deplesjon ved svært alvorlig kronisk tretthetssyndrom

Vitenskapelig tittel:
B-lymfocytt deplesjon ved bruk av det monoklonale anti-CD20 antistoff Rituximab for pasienter med svært alvorlig kronisk tretthetssyndrom (KTS-3-2010). En åpen fase II studie med Rituximab induksjon og vedlikeholdsbehandling hos pasienter i funksjonsklasse III-IV.

Prosjektbeskrivelse:
Vi publiserte nylig bruk av B-celle deplesjon som terapeutisk intervensjon ved kronisk tretthetssyndrom (KTS). Vi gjennomfører en dobbeltblind, randomisert, placebo-kontrollert fase II studie med det monoklonale antistoffet rituximab (Mabthera®) hos pasienter med KTS (KTS-1-2008). Etter avblinding febr. 2010 viser foreløpige resultater at Rituximab er assosiert med klar klinisk respons, 8 av 15 pasienter i rituximab-gruppen, versus 1 av 15 i placebogruppen (p=0.017). I tillegg har to pasient i rituximab-gruppen og en pasient i placebo-gruppen “moderat” respons (10/15 vs 2/15, p=0.009). Det er signifikant forskjell i favør av rituximab-gruppen ved 6, 7 og 8 mnd oppfølgning. Det primære endepunkt, effekt på symptombildet etter 3 mnd, er negativt. Det er ikke registrert alvorlig toksisitet. Hypotesen for KTS-3-2010 er at induksjon med rituximab og påfølgende vedlikeholdsinfusjoner til 15 mnd vil føre til klar respons hos pasienter med svært alvorlig KTS i funksjonsklasse III-IV.
(Prosjektleders prosjektbeskrivelse)

Rituximab har altså gitt en klar respons hos pasientene! Dette er utrolige nyheter, og vi gleder oss til å høre masse, masse mer om dette.

Share.

About Author

2 kommentarer

    • Absolutt!!

      Selv om det tar laaaang tid fra slike studier blir publisert til det eventuelt blir tilgjengelig som medisin for alle da… Men studiene vil også gi oss viktig kunnskap om sykdomsmekanismene så klart!

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.