Geografitime: Egypt

0

Det skjer mye i Egypt om dagen, og nyhetene gjengir den fortvilte situasjonen for folket mer eller mindre nøyaktig.

At det er mye uro, protester og vold i deler av Egypt er det ingen tvil om. Det er hensyn man må ta, før man planlegger sin reiserute. (UDs landsider er et godt hjelpemiddel i så måte.) Men det er vel få norske turister som i disse dager tar turen til Kairo eller grensen til Gaza.

Likevel rapporteres det fra Egypt på en måte som gjør at folk blir skremt. Ta bare bruken av ordet «Sinai». Sharm el Sheikh er et populært reisemål som ligger helt på spissen av Sinai-halvøya, men når man bare hører «Sinai», er det lett å tro at uro og dårlig nytt gjelder hele halvøya.

Se bare på disse få overskriftene jeg har rasket sammen:

– Egyptiske sikkerhetsstyrker angrepet i Sinai (Aftenposten)

– Nye angrep i Sinai (Aftenposten)

– Egypt sliter med å hevde sin autoritet i Sinai (Aftenposten)

Fellesnevneren for disse sakene er at urolighetene skjedde nord i Sinai, langt fra turistbyene.

Jeg fant dette kartet på Facebook i dag (laget av Marco Pieranelli), det illustrerer godt og har en forklarende tekst (oversatt fra italiensk med Google Translate og rettet på av meg):

Sinai

Marco forklarer at han har lagd dette bildet fordi han inser at veldig mange ikke har noen klar idé om Egypts geografi. Sharm el Sheikh (ofte bare kalt Sharm) ligger helt nederst på Sinai-halvørkene, på et triangel av land som deler Rødehavet mellom Suezbukten og Akaba-bukten. Sinai er separert fra resten av Egypt av Suezkanalen, som vi vet er en kanal som forbinder Rødehavet med Middelhavet. Denne kanalen deler de to landområdene!

Sinai er stort sett bare ørken (med unntak av noen få steder) og er knyttet til resten av Egypt med bare en vei som er lett å kontrollere.

Under Suezkanalen passerer det en tunnel, som er lett å kontrollere med sjekkpunkter.

Derfor er Sharm lett å kontrollere.

De problemene som finnes i Sinai dreier seg om den nordre delen av Sinai, i nærheten av Gaza. Denne delen er sterkt militarisert, og det er lite trafikk. Fra Kairo til Sharm kommer det forsyninger til Sharm, mens å se en bil i nordre Egypt er en sjelden hendelse!

Jeg synes Marcos kart er nyttig og informativt. Det er altså over 60 mil fra Sharm til Suez, og et fåtall bevoktede veier inn og ut av byen. (Ville du ha droppet en reise til Oslo på grunn av uro i Trondheim??)

De som har vært på noen av de store hotellene og resortene i Sharm vet også at hvert hotell har sin egen bevoktning, gjerder, murer, døgnbemanning i porten hvor man må levere fra seg førerkort for å få passere etc. 

Vi har vært flere ganger i Egypt de siste årene, også nylig, og opplevde Sharm som rolig og trygt. Om noe la vi mest merke til engasjementet hos folket som ønsker bedring i landet, og en viss fortvilelse over perioder med drivstoffmangel og vanskeligheter med å få fraktet inn nok forsyninger.

Forøvrig var våre egyptiske venner akkurat like gjestfrie, smilende og imøtekommende som vanlig. Det er klart, det ER uro i Egypt nå. Man bør følge med på situasjonen og lese på UDs sider. Men personlig ville jeg ikke nølt med å reise tilbake for å sole meg, spise god mat og ikke minst nye livet i Rødehavet! 😀

UD er også klare på at det er ok å reise til Egypt nå: – Fortsatt trygt å reise til turistmålene i Egypt (NRK)

 

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til eller opphold på Sinai-halvøya, med unntak av turistdestinasjonene i Sharm El Sheikh, Dahab, Nuwaiba og Taba, St. Katarina-klosteret, veiene mellom turistdestinasjonene, organiserte turer fra turistdestinasjonene til St. Katarina-klosteret via den østlige adkomstveien, og transportstrekninger mellom turistdestinasjonene og flyplassene i Sharm El Sheikh og Taba. (UDs landsider, min utheving.)

Det folk bør tenke på er at Egypt er ikke Spania eller Kreta. Det er annerledes der. Det er fattigdom, det er et land som på mange måter «ikke virker». Ting er annerledes, det «flyter» ikke alltid like godt som på andre turistdestinasjoner. Det er søppel i gatene utenfor hotellene, og kanskje lite å gjøre i Sharm for den som vil ha kulturelle severdigheter. Men i Sharm blir du i alle fall godt tatt vare på. Vi trives veldig godt i området Ras Um Sid (Hadaba), som er litt utenfor selve «sentrum» i Naema Bay. (Jeg har blitt spurt flere ganger om å skrive noen anbefalinger om Egypt – skal prøve å få til det i løpet av sommeren! 🙂 )

Sharm map

(Større versjon: Klikk på kartet)

Det jeg ikke ville ha gjort nå er:

– Reist til nordlige deler av Egypt (selvfølgelig).

– Gått rundt i gamledelen av Sharm (Old Market) alene på kvelden, rett og slett for å unngå masing. (Ja, de kan være veldig masete og mer innpåslitne enn vi er vant til på markeder, basarer og i «blinkende lys-gatene» i Naema.)

– Reist rundt i ørkenen på egen hånd.

– Kjørt mellom Sharm og andre byer i Sinai på egen hånd.

Vis sunn fornuft og god folkeskikk, så går det som regel bra! Og få for all del med deg snorkling og/eller dykking i nasjonalparken Ras Mohammed når du er der…

Og som en av mine egyptiske venner la ut på Facebook:

1044288_387828867984006_1314118378_n

 

Share.

About Author

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.