Nytt år, ny gledesbok

21

Helt på slutten av 2012 kom jeg over noen flotte notatbøker og planleggere under en av mine nattlige surferunder. 

Å ha gode notatbøker har vært viktig for meg i mange år. Jeg vil ikke kalle meg en samler, men jeg har nok en del fine notatbøker som jeg bruker til litt av hvert. Moleskine har lenge vært en av favorittene, og da jeg oppdaget at de hadde laget limited edition-serie med Star Wars-motiv var jeg helt solgt.

Ikke lenge etter surferunden min dumpet det ned en flott ukeplanlegger i postkassen min. Det var med skjelvende hender og ærefrykt jeg pakket opp og snuste inn den deilige lukten av nytt papir. Men hva skulle jeg bruke den til?

20140102-162536.jpg

20140102-162547.jpg

For meg har Star Wars alltid representert noe positivt, en god kraft om du vil. (Jada, jeg er litt nerd, jeg vet det.) Derfor måtte det bli et positivt prosjekt ut av dette. Jeg bestemte meg for å lage en gledesbok. 

Mange har vel hørt om dette at man skal tenke gjennom det positive som har skjedd i løpet av dagen før man legger seg. Jeg valgte en litt annen tilnærming: Hver dag skulle jeg skrive ned en ting som hadde gjort meg glad. Det skulle ikke være noe langt, bare en setning, og det skulle kun være positive ting. Først tenkte jeg «åh gurimalla så banalt…. akkurat som om det har noe for seg..»

Men jeg var klar for å gi det et forsøk. Jeg har tross alt snakket varmt om mentalhygiene, og hadde lyst til å gjøre dette for meg selv.

Så nå har jeg forsøkt å gjøre dette i et år, og det har vært en fin erfaring. Noen uker har jeg klart å skrive noe positiv hver dag, enten det er stort eller smått.

20140102-162610.jpg

20140102-162621.jpg

Andre ganger.. vel, det er jo ikke alltid så enkelt, og jeg har ikke alltid klart å holde motet oppe og finne noe positivt når det har stått på som verst.

20140102-162631.jpg

Men kalenderen har ligget ved sengekanten, vært med i veska og sekken på tur og i går skrev jeg inn for de siste dagene i 2013.

Det jeg oppdaget bare etter noen uker, var at dette hadde en positiv effekt på meg. Selv på dager hvor jeg skrev «I dag er det glad for at det finnes smertestillende,» så jeg at det tross alt var noe å være litt glad for. Det å bla tilbake i boka og se hva jeg hadde skrevet i ukene og månedene som hadde gått, hjalp meg til å holde motet oppe på dager hvor jeg var så fortvilet at jeg ikke så noen ende på det hele. Det minnet meg på at jeg tross alt har gode dager og perioder også, og det tenkte et håp i meg om at jeg skulle komme dit igjen. Ja, det inspirerte til å holde ut, tenke positivt og jobbe videre.

Så da høsten kom og jeg så at også 2013 kom til å ta slutt, var jeg fast bestemt på å finne meg en ny slik planlegger, og fortsette gledesbok-prosjektet mitt i 2014. Tenk dere min glede da jeg så at Moleskine hadde en Star Wars-kolleksjon for 2014 også! 😀

Mens Yoda fikk være forbilde i 2013, valgte jeg en annen Jedi-mester for det nye året: Obi-Wan Kenobi.

Det er kanskje ikke så lett å se det, men portrettet hans preger forsiden av planleggeren.

20140102-162503.jpg

20140102-162514.jpg

Denne gangen valgte jeg en litt mindre utgave med én side for hver dag. Hvem vet, kanskje jeg klarer å skrive ned mer enn én ting jeg er glad for hver dag??

Dette kortet fra fjorårets planlegger blir selvfølgelig med videre som bokmerke og påminnelse. Fineste Yoda. <3

20140102-162524.jpg

Når jeg nå har fortalt dere om mitt gledesbok-prosjekt vil jeg gjerne utfordre dere! Ja, jeg vil at dere skal få tak i en dagbok eller planlegger for 2014, og lage deres egen gledesbok!

Det trenger ikke være noe dyrt, det trenger ikke være Moleskine eller Star Wars. Det kan være en liten eller stor planlegger. Det viktige er at du har litt plass å skrive på for hver dag i alle årets dager, og at du følger reglene:

– Ha kalenderen/boka på et sted du ser hver dag, slik at du husker det. På sengekanten er fint, der befinner vi oss som regel ved slutten av dagen.

– Skriv ned en positiv ting, noe du har blitt glad for, hver dag.

– Begynn gjerne setningen med «I dag er jeg glad for at..» Det gir mer inntrykk enn om du bare skriver et stikkord.

– Ikke fortvil om du ikke klarer noen dager, det er lov å feile, så lenge du ikke gir opp.

– Det er ikke lov til å skrive ned triste eller negative ting som har skjedd. Selv på de aller verste dagene er utfordringen å finne et bitte lite lyspunkt eller et lykkeblaff som du kan minnes.

– En gang i blant, enten når du trenger det eller bare fordi du har lyst, kan du ta frem boka og bla deg tilbake og se på hva du har skrevet.

Jeg vet at det er noen som har problemer med å skrive for hånd, men det går selvfølgelig an å gjøre dette i et notat på telefonen eller datamaskinen også. Jeg har for eksempel brukt en dagbok-app som heter Momento, som er veldig bra. Men klarer du å skrive for hånd, så gjør det. Jeg tror det «setter seg bedre» når man fysisk bruker penn og papir. Det er også viktig at boka eller notatet du skriver i er dedikert til formålet, jeg tror ikke det blir det samme om man putter det inn i en kalender som er full av andre ting, huskelister, avtaler, skriblerier, ting som minner en på alt annet. Formålet er at med denne boka skal du ta vare på de gode tingene som har skjedd. Jeg lover at det har noe for seg!

Er du med? 😀

20140102-162559.jpg

Share.

About Author

21 kommentarer

 1. Å ja, dette fikk jeg lyst til å være med på!
  Jeg tenkte faktisk på det tidligere, før jul, men med gullfiskhukommelsen ble det glemt lenge før jeg gikk online og bestilte, eller var innom en bokhandel.
  Jeg kan kose meg skikkelig på bokhandler, forresten, nyte synet av alle bøkene, kjenne lukta, ifnne noen fine penner, osv.
  God ide, nå må jeg bare finne meg en kalender! 🙂
  (En fin en!)

 2. Jeg er med! Kanskje jeg skal blogge det… hm. Bloggen er jo så å si dævv, men kanskje dette blir litt personlig for blogg? Jeg har jo liksom også satt meg fore å følge opp #365grateful på instagram. Skal tenke litt.

  Så bra at du allerede har gjort dette så lenge. <3

 3. Åh, fett! Jeg visste ikke at de hadde Star Wars-utgaver! Ga en kjempetøff Pacman-Moleskine til en venn til jul i fjor, men disse har jeg ikke sett… Både utgangspunktet og den ferdige gledesboka di er jo helt strålende! En veldig god idé. Vi har så mye å være glade for, alle sammen.
  Riktig godt nytt år til deg og dine! Jeg håper 2014 blir alt du ønsker deg!

  • Tusen takk for tips Kirsti, med gratis frakt OG på tilbud – slå til sier jeg bare. 😀

   Jeg vet ikke om jeg alltid har vært direkte GLAD hver gang jeg har skrevet «I dag er jeg glad for..», men jeg bestemte meg bare for å bruke de samme ordene hver dag. Jeg er litt redd for at jeg kunne ha «sklidd ut» og begynt å skrive i mer negativ retning på dårlige dager om jeg tillot meg å bruke andre ord. 😉 Det forteller hjernen min noe annet at ting er «greit nok» enn om jeg sier til den at «dette er jeg glad for». 🙂 Men akkurat hva man skriver, må hver enkelt finne ut av. Det som passer for meg, passer ikke nødvendigvis for alle andre.

 4. Dette var vanvittig kult! Jeg deler din notatbokentusiasme, og har vært fange av Moleskine-basillen alt for lenge. Først var jo dette et vanvittig spennende prosjekt som jeg nesten blir fristet til å bli med på. Det andre: På nattnotatboksurfingen din – fant du alternativer? Jeg er ikke helt tilhenger av Norli-serien med glorete 1001-nattmotiver, og syns av og til Moleskine kan bli litt endimensjonalt, og lurer på hvor de skikkelige godbitene fins.

 5. Kjempebra tema!

  Jeg elsker notatbøker. Veldig moro å lese om dine!

  Og jeg driver med omtrent samme prosjektet. Prøver å skrive ned 10 ting jeg er takknemlig for hver dag, men det har blitt for ambisiøst, så nå har jeg som du har lest fått ideen om å skrive ned kun én ting hver dag – på lapper som ligger på et lett synlig sted. Da unngår jeg at jeg glemmer bort boka fordi den ligger under avishaugen…at det blir for mye med 10 ting daglig…og at det skorter på tiden. Det tar faktisk ganske lang tid å først reflektere over 10 nye ting hver dag og deretter skrive dem ned. Hvis noen har lyst til å se på mitt lille «Mine minner fra 2014-prosjekt» er det her: http://mariannedebourg.no/2014/01/05/365-positive-ting/

  Tips: Man kan både skrive positive ting som har skjedd i løpet av dagen, noe som har gjort deg glad (som du skriver), men også noe man er stolt av, f.eks «I dag er jeg stolt av at jeg ikke ble vippet av pinnen fordi…..» eller «I dag er jeg stolt av alt jeg har gjort på tross av at jeg har vært skikkelig dårlig form». Jeg tenker også at man kan skrive – eller legge i boksen som jeg har tenkt, når man finner et positivt sitat. Det kan være hva som helst som har vært positivt i løpet av dagen.

  Håper jeg får lese mer om både notatbøker og dette prosjektet!
  klem

  • Tusen takk for flere gode innspill og ideer! 🙂

   Jeg tror nok heller ikke jeg hadde klart 10 ting hver dag, da blir det så mye… Det må være enkelt og håndterbart tenker jeg.

   Så mange fine måter man kan gjøre dette på altså! 🙂

   Klem

  • Takk!

   Ser at flere jeg kjenner har begynt å bruke #365grateful på Instagram – kjenner jeg smelter litt av det, en kjempefin idé!

   Enten man helst uttrykker seg i skrift eller bilder – mange måter å logge de fine tingene i livet på! <3

 6. Dette vil jeg være med på. Også likte jeg at det bare var en ting, da tror jeg det blir enklere å gjennomføre – også slipper en å gjenta seg selv… Snakker av erfaring serru 😉
  Takk for inspirasjonen fine venn – og en god dag ønskes deg ♡

  • Ja, for meg er det sånn også – det må være så enkelt som mulig, da blir terskelen for å gjennomføre lavere. 🙂

   Sender deg varme tanker og ønsker om gode dager! <3

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.