Respekt, identitet, sykdom, verdi, plass

12

Stikkord som opptar meg.

Et blogginnlegg og etkommentarfelt som er helt fantastisk hos dette hos Marias Metode.

Og jeg vil ha en reprise fra min egen blogg – fra ett år tilbake – om sykdom og respekt.

Og så fikk jeg høre en dag at jovisst, syk ja, men det fantes jo de som holdt på å dø av kreft da. Hva sier du da? Selvfølgelig, det er grusomt. Men enn om det kom noen til hun som holdt på å dø av kreft og sa, «Du vet, i Afrika er det små barn som dør av kreft hver dag og de får ikke morfin mot smertene engang, så det er de som har det verre enn deg altså». Jeg synes ikke man skal sammenligne sånn, lage en rangering, fortelle den ene at den bør være fornøyd fordi den andre har det verre. Jeg sa faktisk fra om det, jeg håper det er forstått. Mitt liv er også fucka på mange måter, selv om jeg ikke er på vei til å dø. Jeg vet ikke om jeg noengang kan jobbe igjen, jeg lever med kroniske, sterke smerter, jeg vet ikke om jeg bør/kan få barn etc. etc. Men nok om det nå.

Ha en fin dag du som leser dette! Ta vare på hverandre og husk – this too shall pass.

Share.

About Author

12 kommentarer

 1. Pingback: Tweets that mention ~SerendipityCat~ » Respekt, identitet, sykdom, verdi, plass -- Topsy.com

 2. Ja, veit du, det fikk jeg høre av «en venninne» når jeg lå og var alvorlig syk av ME-en.. «Jeg skal i begravelse jeg i dag!» -det var folk som hadde det verre enn meg! Ja..hm..;) Akkurat det med å ha det verre, har jeg hørt og hører enda ofte. Du HAR ikke lov å være syk, uansett. Du skal være fornøyd fordi andre har det verre. Gjør det deg bedre? hm.. 🙂 Fine innlegg. Linka det fra året før på fb, håper det var lov, var så fint.:)Fin dag til deg:)

 3. This too shall pass… jeg har så lyst å tatovere det på meg et sted, men vet ikke om jeg bør i tilfelle det føkker opp systemet mitt enda mer.

  Sånne som kommer med «det er de som har det verre enn deg»… jeg tror en del av dem bruker dette overfor seg selv for å ikke ta innover seg/klage over ting i eget liv. Det er en moralgreie, så vidt jeg kan se, og dermed vil de gjerne pålegge den samme tankegangen på andre. Man skal ikke klage, man skal ikke synes at man har det kjipt.

  Til og med barna i Afrika kan sikkert finne noen som har det verre enn seg, så det henger jo uansett ikke på greip.

  Følelser er subjektivt, det som er vondt for meg er vondt uansett om det er noen som har det verre.

 4. @Rosa
  Jeg synes det er fælt å høre sånt, og kjipt at man skal oppleve det. Får vel en følelse av at man ikke burde si noe, fordi det er andre som har det verre. Men sånn fungerer jo ikke verden!

 5. @Lothiane
  Tja, vi vet jo aldri hvordan kroppen reagerer på en tatovering! Men det er en fin setning, som både kan virke styrkende og gjøre en ydmyk når en blir litt for kjepphøy! Dessuten tror jeg den er konstruktiv, i stedet for å tenke «alt er feil, alt går til helvete alltid» fokuserer den på at verden går faktisk videre, i morgen er en ny dag, dette kommer også til å være et svakt minne om en stund.

  Veldig klokt det du sier om at folk ikke vil ta det inn over seg eller klage på egne ting, det er nok mange som har det sånn. Men nå har jeg jo allerede avslørt fra før at jeg er mer realist enn blind optimist da 😉 Er noe vanskelig så ER det vanskelig, det betyr ikke at jeg bare vil klage over det, jeg prøver å gjøre noe med det, men at det er en realitet man må forholde seg til.

 6. Aa ha det vondt er ikke relativt – det hjelper ikke at noen kanskje har det verre hvis man selv har det vondt! Det er virkelig en merkelig holdning og fryktelig trist at folk fortsatt opplever dette. Vi boer ha saapass empati og sympati for vaare medmennesker at vi holder oss for gode til aa rakke ned paa dem og prove aa rangere deres problem/sykdom/tilstand som mindre verdt eller mindre viktig.

 7. @krikkert
  Veldig interessant innlegg, Krikkert! Tror du har helt rett i at Trygdedyret er Bydgedyrets nye bror. (En av tingene jeg liker med aa bo i en relativt stor by i USA er anonymiteten, ikke noe saerlig Bygdedyr her, heldigvis!)

 8. Smerte er og blir subjektivt. Man kan ikke være objektiv om temaet, særlig ikke om andres smerte, det være seg psykisk og/eller fysisk. Det at (relativt) funksjonsfriske mennesker gjør slike sammenligninger får så være – de her ikke noe reellt sammenligningsgrunnlag – det at andre syke sammenligner forskjellige sykdommer og sier at «jeg/de har det jo verre enn deg» (om enn ikke med så mange ord) blir i min bok bare for dumt.

  Lidelse er lidelse – folk tar ting helt forskjellig, og sykdomsforløp, selv for den samme diagnosen kan være fullstendig forskjellig fra person til person. Dermed blir det fullstendig idiotisk å sammenligne f.eks. kreft med ME, eller en hvilken som helst annen alvorlig sykdom.

  Joda, greit nok, kreft har en ganske høy dødelighet, men med god behandling og tidlig oppdagelse, så er det ikke så usannsynlig at man overlever og kommer tilbake til det samme livet man hadde før. ME – kan også være dødelig, i ekstreme tilfeller. Uansett blir livet til personen ødelagt i varierende grad i lange perioder, måneder og år. Slik sett er ikke sammenligningen med kreft så fjern.

  Ingen som lider av alvorlige sykdommer har det «bedre» eller «verre» enn andre som lider av andre alvorlige sykdommer (selvsagt finnes det unntak) – alle har gode og dårlige dager i sammenheng med sin egen sykdom.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.