Helsedirektoratet anbefaler nye diagnosekriterier for ME

11

Helsedirektoratet anbefaler at de nye internasjonale diagnosekriteriene for ME – også kalt ICC – blir brukt i diagnostiseringen av sykdommen.

På sine sider skriver de:

I utredningen er det avgjørende med en grundig sykehistorie der pasienten får fortelle fritt, i tillegg til målrettede spørsmål fra behandler.
Andre sykdommer som kan forklare symptombildet må være utelukket ved hjelp av en rekke laboratorieprøver og eventuelt andre medisinske undersøkelser og psykologisk utredning.
Det er påvist flere biomedisinske spor som bl.a tyder på immunologiske forhold. Det er også påvist forandringer i det autonome nervesystemet, som regulering av temperatur og blodtrykk. Disse funnene er imidlertid ikke tilstrekkelig konsistente til at man har kunnet utvikle en diagnostisk test som karakteriserer og avgrenser pasientgruppen.

Diagnosekriteriene i fullversjon og en forkortet versjon ligger ute på Helsedirektoratets sider.
Share.

About Author

11 kommentarer

 1. Ja, det her var en gledende lesning. Med det her i ryggen er det mulig å gi slipp på gamle byrder når den utvannede sekkediagnosen er vekk.
  Nå er det mulig å endre fokus.
  Jeg skrev den her kommentaren på ME registret idag:
  «‎»Gi primærlegen hovedansvaret for diagnostikken slik at en pasient med mistenkt ME får stilt diagnosen på grunnlag av det kliniske bildet tidligst mulig i sykdomsforløpet og ikke blir skadelidende av selve utredningen. » Jeg har i en lengre tid tenkt over den her strategien etter å ha lest her på ME registret. Jeg tror at det her er en smart strategi. Jo tidligere diagnose, desto bedre prognose. Jeg har tidligere den her uken snakket med en ungdom som har ME. Hun fortalte at hun måtte vente på sin diagnose i et helt år. For henne innebar det å ligge i et mørkt rom, og å få hjelp til å klare å gå på do. Hun hadde omfattende neurolgiske symptomer, og var urolig for hjernesvulst og andre alvorligere sykdommer. Jeg skjønner godt hennes assosiasjoner. Da ble det altså uro og angst som tileggsbelastning. Sterk uro sliter hardt på kroppen. Hele situasjonen er svært traumatisk på mange plan. Det er mange grunner til tidlig diagnostikk! Jeg vet selv hva det vil si å være livredd, og det sliter på kropp og sjel. ME er tlstrekkelig belastning på kropp og sjel. Det ble for henne en stor befrielse å få diagnose, selv om ME også er en alvorlig sykdom.»

  Hvordan kan vi hjelpe hverandre å ha et godt liv mens vi venter på at forskningen går videre?
  Du er flink på å skrive om andre ting enn sykdom og det er ikke dumt.
  Samtidlig liker jeg også å høre om ME forskning i Norge og utlandet, selv om jeg ikke forstår så mye av det.

  Litt tanker om morningen. Oj, det er nesten lunsjtid! 🙂

  Håper du har en fin dag!

  • Dette med tidlig diagnose er veldig viktig. Selv om utredningen tar tid for mange, bl.a. på grunn av ventetider på undersøkelser, så må tiltak for skjerming og aktivitetsavpasning settes i gang ved mistanke om ME. Det er veldig viktig at fastlegen kjenner til dette og kan veilede pasienten slik at situasjonen ikke forverres.

   Takk for at du synes det er fint å høre om andre ting om sykdom her også. 🙂 Jeg har kjent på en måte at jeg har «møtt veggen» fordi jeg har skrevet så mye om ME i de siste 4 årene. Siden jeg ble syk har jeg lest og lest og satt meg inn i forskning og forsøkt å formidle videre, diskutere og skrive. Men det har kanskje blitt litt mye til meg i høst, med store saker i ME-verdenen og veldig mye om det. Jeg kjenner at jeg må ha litt distanse nå, for at dagene ikke bare skal handle om ME. Men jeg skal nok følge med videre og ta opp ting jeg synes er viktig etter hvert!

   Ønsker deg en fin dag også, selv om det nå er dagen etter! 🙂

 2. Dette er godt nytt. Endelig utdannes/opplyses legene litt ordentlig-. Skal tro om de blir nødt til å forholde seg til denne kunnskapen, eller om de vil fortsette med strutsepolitikken sin og nekte på at ME er en kronisk og alvorlig sykdom?
  Mange leger blir sikkert skikkelig glad for informasjonen også! Ære være de som forstår og vil forstå…

  • Ære være de som forstår og vil forstå, det sier jeg også. 🙂

   Det kommer sikkert mer informasjon fra Helsedirektoratet også. Samtidig sitter det mange leger med holdninger til og «meninger» om ME som er skikkelig utdaterte. Det vil nok ta lang tid å endre dette, dessverre.

   Vi får håpe at forskning og opplysningsarbeid bærer frukter etter hvert.

 3. Skulle jo vore ein sjølsagt ting at pasienten får leggja fram si eiga sjukehistorie i fred og ro og at nødvendige prøvar er tatt for å utelukka kjente lidingar. Ser det likevel er tatt med her, og det er nok ei kvalitetssikring av undersøkinga.

  Håper dette blir til hjelp for mange..

  • Ja, det er veldig viktig at dette blir kvalitetssikret, siden mange av ME-symptomene kan ligne på symptomer på andre alvorlige lidelser.

   Jeg regner med at slike retningslinjer og verktøy blir til god hjelp for mange leger!

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.