Bokåret som gikk

4

Jeg sitter med en ny bok på iPaden og tenker på hvor glad jeg er for at vi har bøker – både på papir og digitalt! 

For 2013 hadde jeg som mål at jeg skulle lese minst én bok i uken. Da vi gikk ut av 2013 hadde jeg nylig avsluttet bok nummer 44 på lista, så det målet ble ikke nådd. (Med forbehold om at det er noen jeg har glemt å telle.) Vel vel, jeg kan jo videreføre målet mitt i 2014. 🙂

Jeg skulle ønske jeg hadde klart å skrive en bokanmeldelse på bloggen for hver eneste bok jeg leste, men dessverre strekker ikke tid og krefter alltid til. Likevel kan jeg jo fremheve noen høydepunkter fra mitt bokår 2013, og kanskje inspirere deg til å lese en bok du ikke har lest før? Ingen negative anmeldelser her, selv om jeg har lest mye lettfordøyelige bøker av mager kvalitet i fjor også. Men la oss fokusere på noen av de som er verdt å anbefale videre!

Lista mi over bøker jeg har lest i 2013 finner du i sin helhet på Bokelskere.

Årets nye bekjentskap: Guro Sibeko

Jeg hadde fulgt Ordatoriet en stund på Facebook, men ikke somlet meg til å lese noen bøker av Guro Sibeko. Det er jeg glad for at jeg har gjort nå, og jeg begynte med «Jeg kan oppløse mørket». Sibeko er et veldig godt, nytt bekjentskap! 🙂 Bonusbarnet fikk en av hennes bøker i julegave av meg også, og det var stor stas. Hennes nye roman «Krigerhjerte» ligger på vent her, den gleder jeg meg veldig til å lese.

 

 

Årets utadæsjæl-opplevelse: «Gi meg en scene!»

Å sitte på første rad på Litteraturhuset i mars under lanseringen av en bok jeg selv har bidratt til var rett og slett magisk! Jeg har vel skrytt nok av dette, men vil du lese mer så er det en side her med det jeg har skrevet om boken på bloggen, og En samling lenker og slikt til omtaler boka «Gi meg en scene!» har fått. (Med litt uthevinger der jeg er nevnt selvfølgelig.)

Jeg har også laget en Storify her hvor jeg har samlet en del tilbakemeldinger og anmeldelser.

PS: Kjøp boken da! 

 

Årets fiiiiiineste: Gaiman så klart

Jeg har vært Gaiman-fan siden lillebror lånte alle Sandman-bladene av en kamerat. Hoooi, jeg var hektet fra første side! Jeg tror nesten jeg har lest alt Gaiman har skrevet nå, og vil bare ha mer. «The Ocean at the End of the Lane» var akkurat så magisk og vakker som Gaiman skal være – min bokanmeldelse ligger her.

 

 

Årets skumleste: «Gone Girl»

«Gone Girl» var mitt første møte med Gillian Flynn, og makan til nervepirrende krim/thriller har jeg nesten ikke vært borti. Jeg fortsetter å lese det hun skriver! Jeg har skrevet en bloggpost med anmeldelse av denne.

 

 

 

Årets mest etterlengtede: «Song for Eirabu»

Jeg leste bind 1 av «Song for Eirabu» i 2009, og har ventet i spenning på fortsettelsen siden. Jeg leser vanligvis ikke mye fantasy, men dette er en stor, vakker, tøff, rivende historie. Jeg åpnet den første siden i bind 2 (Vargtid) mens jeg satt helt for meg selv i lyngen ved Sognsvann i sommer, og det var en perfekt setting. Det er jo litt morsomt også da, at Kristine Tofte har vært en av mine bloggkollegaer i mange år , og at boka hennes ble blogget til topps på bestselgelisten – les artikkelen i Dagbladet! 😀

Kjøp denne serien, om du ikke har den allerede!

 

Årets morsomste: «En mann ved navn Ove»

Boken jeg ikke trodde jeg kom til å like, men som ble en av fjorårets absolutte favoritter. Jeg har skrevet om den før, bare les anmeldelsen og kjøp den! 😀

(Jeg har lånt bort mitt eksemplar, må huske å få tilbake det. Dette er en bok jeg vil lese igjen!)

 

 

Årets science fiction: «Ender’s Game»

Ja, jeg vet at Ender’s Game har blitt film, men den vet jeg egentlig ikke om jeg skal se. Er redd for å ødelegge inntrykket av boka som jeg beskrev på bokelskere slik: «En av de aller beste scifi-bøkene jeg har lest, og med så mange fine psykologiske vendinger at jeg ikke har ord for det. Vakkert språk, røff og spennende handling. Anbefales!»

 

 

Årets mest rørende: «På liv og død»

Vår egen kjære Twitterlege – Warsim Zahid – fikk klumpen i halsen til å bli større og større da jeg leste «På liv og død». Les min noe overstrømmende bokanmeldelse i denne bloggposten! 🙂

 

 

 

Årets tegneserieroman: «Hyperbole and a Half»

Aaah, Hyperbole and a Half. Hva skal man si. Et internettfenomen. En latterkule. En sær og herlig virkelighetsbeskrivelse. Bokanmeldelsen min ligger her. 

 

 

 

Årets beste anbefaling fra en medblogger: «Lexicon»

Hjorthen er en gammel bloggkjenning og skriver av og til anmeldelser av bøker jeg kanskje ikke ville funnet på å lese selv. Lexicon er en slik bok, og jeg likte den faktisk utrolig godt. Konseptet med at språk kan få fysisk makt og til og med brukes som våpen synes jeg var interessant og fascinerende. Les Hjorthens anmeldelse! 

 

 

Årets mest gjenkjennelige: «The Sea on Fire»

Fordi den handler om dykking, og ikke bare det – dykking fra liveaboard på Brothers’ Islands i Rødehavet. Aaaah… svært gode minner derfra. Romanen er helt ok, men beskrivelsene av dykkingen? <3 <3 <3

 

 

Årets mest jordnære: «De usynlige»

Fantastiske skildringer av virkelig hverdagsliv og slit? Roy Jacobsen med «De usynlige», selvsagt.

Den har jo ellers fått så mange gode omtaler at det er lite å tilføye.

 

 

 

Årest mest hjerteskjærende: «Over det kinesiske hav»

Visste du at før i tiden, for ikke så lenge siden, så var det noe som het «privatpleie» der «åndssvake» kunne bo i private hjem? Ikke helt som en del av familien, men ikke helt utenfor heller. «Over det kinesiske hav» gav meg et innblikk i en del av vår historie jeg ikke visste noe særlig om fra før, i tillegg til at den på en nær, vakker og hjerteskjærende måte skildrer menneskeskjebner. Må lese mer av Gaute Heivoll!

 

 

Årets mest opplysende: «Placebodefekten»

Skeptikeren og bloggvennen Gunnar Roland Tjomlid kan mer enn å skrive saklige bloggposter hvor han med flid og nøye plukker fra hverandre argumenter og forskning som ikke holder vann – han kan også skrive en tjukk bok om forskning, vitenskapshistorie og -teori, alternativ behandling, kritisk tenking og mye mer som ikke bare er lesbar (og til og med ganske lettlest), men som er lærerik selv om man har noen vekttall i ett eller flere av emnene bak seg fra før. (Jeg er så lei meg for at jeg ikke har klart å skrive en skikkelig anmeldelse av denne!)

Et must for den som lurer på om alternativ behandling virker, for den som prøver å forstå fenomenet alternativ behandling, for den som synes kritisk tenkning og vitenskap er bedre enn synsing og sausing, og egentlig for alle. 🙂

 

Årets novellesamling: «Ubestemt tid»

Denne perlen av Jan Grue er en novellesamling jeg fikk tilsendt som leseeksemplar av et forlag for lenge, lenge siden. Av mystiske grunner ble den liggende i en av disse stablene med uleste bøker jeg har overalt. I ettertid må jeg bare beklage det, for denne skulle jeg ha tatt frem og lest med en gang, for så å skrevet en strålende anmeldelse.

Disse novellene har altså tiden som tema, og Grue fabulerer og leker med tidsbegrepet. Herlig tankesprell! (Minn meg på at jeg sjekker at jeg får lest alt Grue har gitt ut/gir ut.)

 

Årets flashback: «Mysteriet mamma»

Trude Lorentzen bok treffer meg både fordi den gir et flashback til tiden da jeg selv var ung, til forholdet med min egen mamma, til mor-datter-følelser og hva som skjer når mamma ikke er den samme lengre.

 

 

 

Årets beste om depresjon: «The Mystery of Mercy Close»

Man skulle kanskje tro at forrige bok på listen ville ha kapret akkurat denne tittelen, men faktisk er Marian Keyes så god på å skrive om psykisk lidelse at hun må få snike seg inn på en liten hedersplass helt til slutt her. Jeg har skrevet en bokanmeldelse av denne.

*Puh* Det ble en lengre liste enn jeg hadde tenkt gitt! 😀 Tror jeg gir meg her. Jeg fortsetter å registrere bøker jeg leser på Bokelskere i 2014 også, så får vi se hvor langt jeg kommer på et år. Det er så mange bøker jeg har lyst til å lese at det er i alle fall ikke vanskelig å finne noe! iPaden er full, bokstabler har vi overalt som sagt, og snart håper jeg å klare å registrere meg slik at jeg kan låne bøker digitalt via biblioteket også. For ja, jeg har nok lest en god del engelske bøker de siste årene rett og slett fordi det er så enkelt å laste dem ned til Kindle på iPad via Amazon. Søk, trykk, trykk og DER har jeg en ny bok gitt.

Når det blir like enkelt å kjøpe norske bøker må jeg begynne å passe på lommeboka tror jeg. 😉

~ Godt leseår 2014!! ~

Share.

About Author

4 kommentarer

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.